Ophavsret på bibliotekslån – Må man kopiere lånte materialer?

Feature image

I den digitale tidsalder er adgangen til information og litteratur blevet nemmere end nogensinde før. Biblioteker spiller en væsentlig rolle i at give folk adgang til et bredt udvalg af bøger og andre materialer. Men når det kommer til ophavsret, er der nogle vigtige overvejelser, der skal tages i betragtning, især når det drejer sig om bibliotekslån. 

Hvad er ophavsret?

I Danmark har vi en lov om ophavsret, navnlig Ophavsretsloven. Ophavsret er en form for intellektuel ejendomsret, der beskytter originale værker, såsom litteratur, kunstværker, musik, film, software og andre kreative udtryk. Ophavsretten giver skaberen af et originalt værk eksklusive rettigheder til at kontrollere brugen og distributionen af værket.

Ophavsretten tildeles automatisk ved skabelsen af et originalt værk uden behov for formel registrering. Den giver ophavsmanden eller ophavsretsindehaveren visse rettigheder, herunder:

  1. Oprettelsesret: Ophavsmanden har ret til at blive anerkendt som skaberen af værket og have sit navn knyttet til det.
  2. Reproduktionsret: Ophavsmanden har ret til at bestemme, om og hvordan værket skal reproduceres.
  3. Distributionret: Ophavsmanden har ret til at kontrollere distributionen af værket til offentligheden.
  4. Afledte rettigheder: Ophavsmanden har ret til at skabe afledte værker baseret på det oprindelige værk, såsom oversættelser, bearbejdelser eller filmatiseringer.
  5. Offentlig fremføring og visning: Ophavsmanden har ret til at kontrollere offentlig fremføring eller visning af værket.

Hvad må man?

Trykt materiale

Tidsskrifter

  • Du må kopiere til eget brug.
  • Du må ikke indscanne det kopierede og lave det om til en digital kopi

Bøger

  • Du må kopiere korte afsnit af bøger til eget brug.
  • Du må ikke indscanne det kopierede og lave det om til en digital kopi

Aviser

  • Du må tage en papirkopi til eget brug
  • Du må ikke indscanne det kopierede og lave det om til en digital kopi

Det er ikke tilladt at tage digitale kopier af cd’er og dvd-film, du har lånt på biblioteket.

Digitale medier

Med digitaliseringen af biblioteker er digitalt bibliotekslån blevet mere udbredt. Vi udforsker de ophavsretlige udfordringer, der opstår i forbindelse med udlån af e-bøger, lydbøger og andre digitale materialer. Hvad du låner digitalt på dit bibliotek – f.eks. musik, e-bøger og spil – må du ikke tage kopier af. Du må hverken kopiere en hel CD eller blot et enkelt nummer på den.

Du må gerne tage kopier af digitale medier, hvis du selv ejer originalen. Men når du låner på biblioteket er det fortsat biblioteket, der ejer originalen og du må altså ikke kopiere. Overordnet kan det siges at du ikke må:

  • Kopiere en kopi af en cd/dvd, når du har fået kopien fra andre eller fra et bibliotek
  • Kopiere en original cd/dvd lånt på biblioteket
  • Kopiere værker hentet på nettet, når værket er lagt ud uden ophavsmandens samtykke
  • Forære kopien af en cd/dvd væk
  • Udlåne, bytte eller sælge en kopieret cd/dvd
  • Sende en digital kopi via din e-mail
  • Bryde en kopispærring med henblik på fremstilling af en kopi af musik-cd’en eller dvd-filmen.

E-bøger, lydbøger og spil

En e-bog (f.eks. hos eReolen og Libby) er blot den digitale version af en fysisk bog, og den har præcist det samme indhold, som en papirbog. Der er som udgangspunkt altid ophavsret på e-bøger, med mindre andet er angivet ved den enkelte bog. E-bøger er sammenlignelige med papirbøger. Det betyder også at man ikke må kopiere e-bøger, med mindre det er til eget brug.

Bibliotekstjenester som f.eks eReolen tilbyder ligeledes lydbøger. Udgangspunktet er, at man gerne må downloade lydbøger til personlig brug uden at spørge rettighedshaverne om lov.

Hvad angår computerspil (gaming), playstationspil, nintendospil osv. er disse beskyttet af ophavsretsloven. Det er således skaberen af værket, der har eneret til evt. kopiering af værket. Du kan frit låne computerspil gennem bibliotekerne og benytte dem. Det er dog aldrig tilladt at downloade computerspil, der uden rettighedshaverens tilladelse er lagt ulovligt ud på internettet.

Hvornår udløber dansk ophavsret?

Man skal være opmærksom på at ophavsretten udløber efter 70 år efter dansk ret jf. ophavsretsloven § 63. Det betyder at hvis du f.eks. låner en bog af H.C. Andersen må du derfor tage såvel en analog kopi som en digital kopi.

Værker, der er skabt i et land, der har kortere beskyttelse end 70 år, beskyttes i Danmark kun i det antal år, beskyttelsen varer i det pågældende land.  

Ofte stillede spørgsmål

Er det lovligt at downloade bøger?

Du må gerne downloade e-bøger og lydbøger til personlig brug uden at spørge rettighedshaverne om lov, hvis det, du downloader, er lagt lovligt ud på internettet. Personlig brug betyder, at download skal være til brug for dig eller din husstand.

Hvad er ophavsret?

Ophavsretsloven indeholder bestemmelser om beskyttelse og brug af litterære og kunstneriske værker af enhver art. Som skaber af et værk har du nemlig en række rettigheder i forhold til andres brug af dine litterære eller kunstneriske værker. Dette gælder, hvad enten de er tilgængelige online eller i fysisk form.

Hvem har ophavsretten?

Udgangspunktet er, at det er de fysiske personer, som har skabt et værk, der har ophavsretten til værket. Det vil altid være en fysisk person, der har op­havsretten. Et firma kan ikke være ophavsmand. Firmaet kan godt bagefter opnå ophavsretten via en overdragelsesaftale.