Juridisk rådgivning om børn

Mange forældre er ikke bekendt med de juridiske muligheder, der er for børn i tilfælde af skilsmisse eller andre konflikter. Derfor giver vi her et kort overblik over de bedste råd om juridisk rådgivning for børn. Vi rådgiver og giver vejledning gennem hele processen og skaber tryghed for dig om forældre.

Samtykke til uskiftet bo

Forældrene har mulighed for at give samtykke til, at et barn under 18 år skal bo hos den anden forælder, selvom forældrene er skilt. Dette kaldes uskiftet bo, og det kan være en god idé at give samtykke til dette.

Samtykkeerklæring ved rejse med børn

Hvis man ønsker at rejse ud af landet med sine børn, skal man have en samtykkeerklæring fra den anden forældre. Dette er et dokument, der bekræfter, at den anden forælder har givet samtykke til, at man rejser med børnene. Dokumentet kræves i dag af mange lande, hvis man rejser uden begge sine forældre.

Samværsaftale

En samværsaftale er en aftale, der regulerer, hvordan forældrene skal dele samværet med deres børn, hvis de er skilt. Aftalen kan f.eks. indeholde, hvor ofte børnene skal bo hvor, og hvilke aktiviteter de skal deltage i sammen. Hvis der er enighed om, hvordan samværet skal fungere er der ikke behov for at I kontakter Familieretshuset. Der skal indsættes en tvangsfuldbyrdelsesklausul i jeres aftale - dette gør det nemmere for Familieretshuset at gennemtvinge aftalen, hvis en af forældrene ikke overholder aftalen.

Aftale om delt bopæl

En aftale om delt bopæl er en aftale, der regulerer, hvordan forældrene skal dele bopælen med deres børn, hvis de er skilt. Ved delt bopæl er I fælles om alle overordnede beslutninger i forholdet til jeres barn/børns dagligdag - dette kan eksempelvis være valg af institution. Aftalen kan fx indeholde, hvilke aktiviteter børnene skal deltage i, og hvilke voksne de skal have kontakt med.

Børnebidragsaftale

En børnebidragsaftale er en aftale, der regulerer, hvilket beløb den ene forælder skal betale til den anden for at støtte deres fælles børn økonomisk. Aftalen kan fx indeholde, hvor meget, og hvornår, den ene forælder skal betale. Forældre har pligt til at forsørge deres barn, uanset om de bor sammen med barnet eller ej. Hvis I i fællesskab laver en privat aftale om børnebidrag, skal den være skriftlig.

Lad Lexly hjælpe dig godt på vej

Har du brug for hjælp og vejledning efter skilsmisse og er du i tvivl om hvad der er bedst for dig og dine børn? Ved at lade Lexly hjælpe dig hele vejen, sikrer du at du får den bedst mulige løsning til dit individuelle behov. Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter en sag, hvor du beskriver hvad du ønsker hjælp til. Hvis du har relevante papirer som skal vedhæftes, kan du også vedhæfte dem. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag os hos. 

Sagen vil blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i famile- og arveret, så du er sikker på at få kompetence fagfolk på opgaven. Sagen og eventuelt tilhørende materiale bliver kigget igennem og vores jurister vil stille yderligere spørgsmål hvis det er nødvendigt. Du vil herefter modtage et eller flere tilbud på, hvordan opgaven vil blive løst for dig.

Ønsker du at acceptere en af løsningerne, accepterer du blot tilbuddet hvorefter sagsbehandlingen vil påbegynde. Du vil altid have det fylde overblik over hvilke omkostninger der er forbundet med sagen og du betaler først når behandlingen er afsluttet. 

Al sagsbehandling foregår online. På den måde har du altid overblik over hvad der sker i din sag. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en samværsaftale?

En samværsaftale er en aftale mellem forældrene om hvordan samværet med børnene skal deles ved skilsmisse. Hvis dit barn har fast adresse hos den tidligere partner, er dette bopælsforældreren og du vil være samværsforældre. I begge tilfælde er der krav på samvær med sine børn.

Hvad hvis vi er uenige om samværet?

Hvis i ikke har mulighed for at blive enige om samværet af barn/børn, skal der rettes henvendelse til Familieretshuset. Rådgivning og vejledning vil være en fordel, så du kender netop din retsstilling.

Hvem skal betale børnebidrag?

Som forældre har man pligt til at sørge for dagligdagen fungerer for sit barn/børn. Dette kan indebære bolig, mad, institution mm. Børnebidrag er et bidrag, den ene forældre betaler til den anden, hvis I ikke bor sammen.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis