Baggrund

Rådgivning om samtykkeerklæring til rejse med børn

Skal du rejse til udlandet alene med dit barn eller skal dit barn rejse uden forældre? Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt at undersøge om det er nødvendigt med en samtykkeerklæring. I værste fald vil der kunne nægtes indrejse eller udrejse. Få de nyttige informationer her, så du kan være sikker for dit barns ophold.

Indhent uforpligtende tilbud
Vi sørger for at du har overblikket
Følg din sag online
Alle informationer er samlet ét sted
Alt er forsikret
Du kan trygt handle her

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Hjælp til samtykkeerklæring
Sådan fungerer det
 • Få et uforpligtende tilbud.
 • Vi afklarer hvilken hjælp
  du behøver.
 • Du vælger selv hvornår
  du vil gå videre.
Vi har bl.a. været omtalt i
Logo Børsen Logo Berlingske Business Logo DR Logo Frederiksborgamtsavis Logo Djøfbladet

Det enkelte land bestemmer

Med en rejsesamtykkeerklæring underskrevet af begge forældre, har du mulighed for at rejse med dit barn alene. Hvis du planlægger at rejse med dine børn, skal du sørge for at have en samtykkeerklæring på plads. En samtykkeerklæring er et dokument, der giver andre tilladelse til at tage sig af dine børn, hvis du ikke er i stand til det.

Reglerne varierer fra land til land. Det er dit eget ansvar, at du overholder landets ind- og udrejseregler. Hvis der særlige krav om samtykkeerklæring anbefales det, at ambassaden kontaktes og man får informationer om eventuelle formkrav.

En samtykkeerklæring skal altid være skrevet på dansk og underskrevet af begge forældre. Hvis ikke begge forældre har forældremyndigheden, skal den ene forælder have fuldmagten til at give den anden forælder tilladelse til at rejse med barnet.

Hvorfor er det en god idé at have en samtykkeerklæring?

En samtykkeerklæring giver den anden forælder mulighed for at tage sig af dit barn, hvis du ikke er i stand til det. For eksempel, hvis du bliver arresteret eller pådrager dig en alvorlig sygdom. Ofte er det også i forbindelse med skilsmissefamilier og ferier hvor bedsteforældrene har inviteret uden forældre, at man kan få behov for samtykkeerklæring.

En samtykkeerklæring kan også være nyttig, hvis du skal rejse til et land, hvor sprogbarrierer eller andre love gør det svært for dig at kommunikere med myndighederne.

En samtykkeerklæring bør altid være dateret og underskrevet af begge forældre. Hvis ikke begge forældre har forældremyndigheden, skal den ene forælder have fuldmagten til at give den anden forælder tilladelse til at rejse med barnet.

I hvilke lande kræves der samtykkeerklæring?

Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er en universel liste over lande, der kræver en samtykkeerklæring ved ind- og udrejse med mindreårige. Reglerne og kravene varierer betydeligt, og det er altid en god ide at undersøge reglerne i det specifikke land, du planlægger at rejse til eller fra. Nogle lande har meget strenge regler for ind- og udrejse med børn, som ikke ledsages af begge forældre, for at forhindre international børnebortførelse.

Eksempelvis kræver Sydafrika og Canada en samtykkeerklæring, hvis et barn rejser alene eller med kun én forælder. Andre lande, herunder størstedelen af EU-landene, har ikke eksplicitte krav om samtykkeerklæring, men det anbefales stadig, at man medbringer en, da det kan være til hjælp ved ind- og udrejsekontroller eller i nødsituationer.

Endvidere, hvis barnet rejser med en person, der ikke er forælder, som en bedsteforælder eller en ven, kræver mange lande også en samtykkeerklæring. Det er derfor afgørende at undersøge de specifikke krav i hvert enkelt land for at sikre en problemfri rejse.

Igen, det anbefales altid at kontakte den relevante ambassade eller konsulat for det land, du planlægger at rejse til, for at få de mest nøjagtige og opdaterede oplysninger.

Hvordan laver man en samtykkeerklæring?

Der findes ikke nogen faste regler for, hvordan en samtykkeerklæring skal se ud. Men det er en god idé at følge nogle simple retningslinjer:

 • Samtykkeerklæringen bør være skrevet på dansk eller et andet sprog, som begge forældre forstår.
 • Samtykkeerklæringen bør være dateret og underskrevet af begge forældre.
 • Hvis ikke begge forældre har forældremyndigheden, skal den ene forælder have fuldmagten til at give den anden forælder tilladelse til at rejse med barnet.
 • Samtykkeerklæringen bør kun give den anden forælder tilladelse til at rejse med barnet i en bestemt periode.
 • Samtykkeerklæringen bør kun give den anden forælder tilladelse til at rejse til et bestemt land.
 • Samtykkeerklæringen kan indeholde flere vilkår og betingelser, f.eks. om hvem der betaler for rejsen, hvornår rejsen skal finde sted osv.

Lad Lexly hjælpe dig med at få styr på samtykkeerklæringen

Har du brug for hjælp og vejledning efter vedrørende samtykkeerklæring ved ferie eller i andre tilfælde? Ved at lade Lexly hjælpe dig hele vejen, sikrer du at du får den bedst mulige løsning til dit individuelle behov. Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter en sag, hvor du beskriver hvad du ønsker hjælp til. Hvis du har relevante papirer som skal vedhæftes, kan du også vedhæfte dem. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag os hos. 

Sagen vil blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i famile- og arveret, så du er sikker på at få kompetence fagfolk på opgaven. Sagen og eventuelt tilhørende materiale bliver kigget igennem og vores jurister vil stille yderligere spørgsmål hvis det er nødvendigt. Du vil herefter modtage et eller flere tilbud på, hvordan opgaven vil blive løst for dig.

Ønsker du at acceptere en af løsningerne, accepterer du blot tilbuddet hvorefter sagsbehandlingen vil påbegynde. Du vil altid have det fylde overblik over hvilke omkostninger der er forbundet med sagen og du betaler først når behandlingen er afsluttet. 

Al sagsbehandling foregår online. På den måde har du altid overblik over hvad der sker i din sag.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en samtykkeerklæring?

Nogle lande tillader ikke ind- og udrejse for børn hvis de ikke er ledsaget af begge deres forældre. I tilfælde af at dit barn skal rejse med en forældre eller helt uden, kan det være nødvendigt at udarbejde en

Hvilke lande kræver samtykkeerklæring?

Der findes ikke en overordnet liste over hvilke lande der stiller krav til en samtykkeerklæring. Det anbefales derfor man kontakter den bestemte ambassade, som dit barn skal rejse til og får de nødvendigt informationer.

Kan jeg rejse alene med mit barn?

Hvis du har forældremyndigheden alene over barnet, kan du altid tage på ferie i udlandet uden den anden forælders samtykke. Hvis i har fælles forældremyndighed må begge forælder rejse med barnet uden at kræve samtykke fra den anden forælder.

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Hjælp til samtykkeerklæring
Sådan fungerer det
 • Få et uforpligtende tilbud.
 • Vi afklarer hvilken hjælp
  du behøver.
 • Du vælger selv hvornår
  du vil gå videre.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis