Baggrund

Juridisk rådgivning ved køb af andelsbolig

En andelsbolig er en form for boligejendom, hvor der ejes fælles arealer, og derfor er der fælles udgifter til forsikring, vedligeholdelse m.v. Andelsboliger bliver ofte købt af personer, der ikke ønsker at eje en hel bolig, men stadig ønsker at have mulighed for at få en bolig, der passer til deres behov. Det er dog også muligt at købe en andelsbolig med henblik på at udleje den.

Indhent uforpligtende tilbud
Vi sørger for at du har overblikket
Følg din sag online
Alle informationer er samlet ét sted
Alt er forsikret
Du kan trygt handle her

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Sådan fungerer det
 • Få et uforpligtende tilbud.
 • Vi afklarer hvilken hjælp
  du behøver.
 • Du vælger selv hvornår
  du vil gå videre.
Vi har bl.a. været omtalt i
Logo Børsen Logo Berlingske Business Logo DR Logo Frederiksborgamtsavis Logo Djøfbladet

Hvilke ting skal du være opmærksom på ved køb af en andelsbolig?

Reglerne for køb og salg af andelsboliger kan være komplicerede og de økonomiske og juridiske aspekter kan være vanskelige at gennemskue.

For det første skal man sørge for at få en kopi af vedtægterne for andelsboligforeningen. Vedtægterne kan blandt andet indeholde regler om, hvor mange personer der må bo i lejligheden, om husdyr er tilladt, og hvordan der skal foregå vedligeholdelse af fællesarealer.

Derudover skal man også sørge for at få en kopi af årsregnskabet og referater fra generalforsamlinger for andelsboligforeningen. Dette giver dig et overblik over, hvor meget der bliver betalt i husleje, og hvilke udgifter der er til fællesarealer.

Det er også vigtigt at få en boligrapport, som viser eventuelle skader på bygningen. Rapporten kan også give dig et overblik over, hvor meget der er blevet investeret i vedligeholdelse af bygningen.

Endelig skal man sørge for at få en kopi af forsikringspolicen for andelsboligforeningen. Policen dækker eventuelle skader, der måtte opstå på bygningen, og den giver også mulighed for at få erstatning for skader, der måtte opstå på personlige ejendele.

Hvordan adskiller en andelsbolig sig fra andre boligtyper?

I modsætning til en ejerboligindehaver køber man ved en andelsbolig en andel af foreningens formue. Den reelle ejer over ejendommen er i sidste ende andelsboligforeningen, hvor du køber en brugsret. Andelsboligforeningens opgave er at eje og drive ejendommene, som foreningens medlemmer bor i. Herudover er andelsboligforeninger også kendt for fællesskab, hvor man ofte deltager i foreningsmøder og deltager fx i 'gårddage' til vedligeholdelse af fællesarealer. Ejerboligens pris fastsættes udelukkende af prisen på markedet. Det gør dem ofte nyere end andelsboligerne, som har en maksimal pris.

Fordele og ulemper

Fordelene ved køb af andelsbolig er først og fremmest prisen. Mange boligsøgende bliver tiltrukket af den i første omgang billigere anskaffelsespris, dog skal du være opmærksom på andre udgifter. Da du som sagt ikke ejer boligen, skal du ikke betale ejendomsværdiskat, hvilket også gør boligen billigere at bo i. En anden fordel er ligeledes at du deler udgifter til vedligeholdelse af hele ejendommen sammen med de andre andelshavere. Du har også mulighed for at foretage forbedringer i boligen, f.eks. ved renovering, så din bolig stiger i værdi - dette skal dog oftes godkendes af andelsforeningen.

Fællesskabsfølelsen er ofte langt stærkere i andelsforeninger end ved normale ejerboliger. Andelsforeninger er ofte stiftet med tanken om solidaritet og netværk, hvor man er fælles om mange ting.

Ulemperne er derimod at det kan være dyrere at låne penge. Du kan ikke få realkreditlån til en andelsbolig og derfor finansieres andelsboliger typisk gennem banklån, som er dyrere. Du får ikke rentefradrag for de lån andelsboligforeningen har. Du er med til at betale foreningens gæld gennem boligafgiften. Herudover ejer du ikke andelsboligen, men du ejer retten til at bo i boligen. Hvis du ønsker at sælge din andelsbolig, er der regler for, hvor højt du må prissætte din bolig.

Husk at det er foreningens medlemmer, der hæfter for foreningens gæld. Den bliver betalt gennem andelshaverne boligafgift. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i foreningens økonomi og finde en sund andelsforening - inden der bliver skrevet under på købsaftale.

Lad Lexly hjælpe dig med at få styr på andelsboligen

Har du brug for hjælp og vejledning til køb af andelsbolig og er du i tvivl om hvad der er bedst for dig? Ved at lade Lexly hjælpe dig hele vejen, sikrer du at du får den bedst mulige løsning til dit individuelle behov. Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter en sag, hvor du beskriver hvad du ønsker hjælp til. Hvis du har relevante papirer som skal vedhæftes, kan du også vedhæfte dem. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag os hos. 

Sagen vil blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i boligkøb, så du er sikker på at få kompetence fagfolk på opgaven. Sagen og eventuelt tilhørende materiale bliver kigget igennem og vores jurister vil stille yderligere spørgsmål hvis det er nødvendigt. Du vil herefter modtage et eller flere tilbud på, hvordan opgaven vil blive løst for dig.

Ønsker du at acceptere en af løsningerne, accepterer du blot tilbuddet hvorefter sagsbehandlingen vil påbegynde. Du vil altid have det fylde overblik over hvilke omkostninger der er forbundet med sagen og du betaler først når behandlingen er afsluttet. 

Al sagsbehandling foregår online. På den måde har du altid overblik over hvad der sker i din sag.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder en andelsbolig for mig?

En andelsbolig købes og ejes af foreningen. Som andelshaver betaler du en månedlig boligafgift. Herudover betaler du renter og afdrag på dit andelsboliglån.

Hvad er fordelen ved andelsbolig?

Ved en andelsbolig er der ofte færre udgifter. Du slipper for ejendomsskat og udgifter i forbindelse med købet. Derudover er den ofte billigere, da andelsboligerne har en maksimal pris i modsætning til ejerboligen. Godt fællesskab er også en faktor mange nævner, da man er fælles om mange beslutninger.

Hvad er ulemperne ved en andelsbolig?

Du har kun mulighed for at optage andelsboliglån (banklån) som har en højere rente end lån til ejerbolig. Man ejer ikke en sin andelsbolig på samme måde som med ejerbolig. Hvis du ønsker at sælge din andelsbolig, kan du selv ikke selv prissætte den. Andelsboligmarkedet er underlagt en maksimal sagspris.

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Sådan fungerer det
 • Få et uforpligtende tilbud.
 • Vi afklarer hvilken hjælp
  du behøver.
 • Du vælger selv hvornår
  du vil gå videre.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis