Anpartshaveroverenskomst

En anpartshaveroverenskomst, også benævnt ejeraftale, er en aftale der laves mellem anpartshavere i et anpartsselskab (ApS). Anpartshaveroverenskomst er en aftale der bestemmer hvilke rettigheder og pligter anpartshaverne har i forhold til hinanden.

Byg selv
749 kr.
Opret din sag
0 kr.

749 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin

Pris med jurist 8000 kr.

Kom i gang

Hvad er en anpartshaveroverenskomst?

 

En anpartshaveroverenskomst/ejeraftale er en kontrakt, der bestemmer forholdet internt mellem anpartshaverne af et anpartsselskab. Det er altid bedst at indgå ejeraftaler i fredstid, og derfor bør man som udgangspunkt også udarbejde en ejeraftale så tidligt som muligt, hvis man ønsker at starte et selskab sammen med andre personer. Som nævnt ovenfor, så er en ejeraftale et skriftligt dokument, der er bestemmende for, hvilke rettigheder og pligter ejerne hver især har.

 

En ejeraftale kan udformes som en forlængelse af selskabets vedtægter, hvormed man inkluderer informationer om kapitalandelene, stemmeret, arbejdsindsats mv. En ejeraftale er dog ikke en erstatning for vedtægter og må ikke være i strid med vedtægterne, da vedtægterne altid går forud for ejeraftalen. Af denne grund fungerer en ejeraftale alene som en intern aftale mellem ejerne.

 

En ejeraftale er frivilligt oprettet, hvorimod en ejerbog er obligatorisk for et selskab. En ejerbog er en fortegnelse over et selskabs ejere samt deres respektive ejerandele i selskabet. En ejerbog skal forelægge hos Erhvervsstyrelsen.

 

Ejeraftale og vedtægter

 

En ejeraftale er et dokument, der udelukkende er bindende for parterne i aftalen. Med dette menes der, at det er vigtigt at være opmærksom på, at selskabet ikke er bundet af en ejeraftale på samme måde som selskabet er bundet af dets vedtægter. Det er derfor meget vigtigt, når der skal udarbejdes en ejeraftale, at denne er i overensstemmelse med selskabets vedtægter, da vedtægterne altid vil gå forud for en ejeraftale i en konflikt.

 

Misligholdelse af en anpartshaveroverenskomst

 

Det bør aftales, hvordan man sanktionere en manglende overholdelse af ejeraftalen. Det er sædvanligt, at det fremgår af en ejeraftale, at en ejers konkurs skal betragtes som misligholdelse af ejeraftalen. I tilfælde af en ejers konkurs, kan det i en ejeraftale anføres næsten undtagelsesfrit, at de øvrige ejere tildeles en køberet til den konkursramte ejers kapitalandele i selskabet.

 

Fordele

 

Ligesom en ejeraftale, er en anpartshaveroverenskomst vigtig at have på hånden, såfremt der skulle opstå uenigheder blandt anpartshaverne i selskabet. Af anpartshaveroverenskomst indgår der et sæt regler for de forskellige parter, så alle er indforståede med deres position, ansvarsområder og vilkår.

 

Anpartshaveroverenskomst i et anpartsselskab er altså fundamentet for et trygt og sikkert samarbejde samt arbejdsmiljø blandt de involverede

 

Hvad findes i en anpartsoverenskomst?

 

Anpartsoverenskomsten er en aftale der bestemmer hvilke rettigheder og pligter anpartshaverne har i forhold til hinanden. Typisk vil overenskomsten indeholde følgende:

 

  • Konkurrencebegrænsninger: herunder konkurrence- og kundeklausuler for at hindre ejere af ApS’et i at forlade og starte en kopi
  • Hemmelighedsklausuler: til medlemmer og tidligere medlemmer af selskabets
  • Medsalgsret- og pligt: Hvad skal der ske, hvis en af anpartsejerne (ejerne af et del af et ApS) vil sælge sin andel af selskabet?
  • Hvad hvis ejerne af selskabet bliver uenige? Løsning af tvister
  • Udnævnelse af ledelse/bestyrelse
  • Forkøbsret til anpartshavere

 

Dette er blot nogle punkter anpartsoverenskomsten kan indeholde. Hvad der passer til netop din overenskomst kan variere. Hos Lexly kan vi hjælpe dig med indholdet.

 

Lad Lexly hjælpe med din anpartshaveroverenskomst

 

Ønsker du hjælp til at oprette et anpartshaveroverenskomst-aftale, så har det heldigvis aldrig været nemmere. Dermed sikrer du dig også, at alt bliver gjort lovmæssigt, og du slipper samtidig for besværet.

 

Opret din sag hos i vores platform, hvor du beskriver, hvad du ønsker hjælp til. Relevante papirer vedhæftes i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os. Lexly er Danmarks førende digitale juridiske platform som alternativ til en almindelige selskabsadvokat.

 

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i selskabsret. Lexlys jurister er nøje udvalgte eksperter indenfor deres fagområder, derfor kan du være sikker på at din opgave bliver løst bedst muligt. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

 

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet vil der ske betaling.

 

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.

 

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en anpartsoverenskomst?

En anpartshaveroverenskomst, også ofte kaldet ejeraftale, er en aftale mellem to eller flere ejere af et anpartsselskab (ApS) eller aktieselskab (A/S). 

Hvad vil en anpartsoverenskomst typisk indeholde?

Overenskomsten vil typisk indeholde informationer vedrørende parterne, anparts fordeling, bestyrelse, finansiering, ansættelsesforhold, konkurrenceklausul osv. 

Hvorfor er aftalen vigtig?

Ligesom en ejeraftale, er en anpartshaveroverenskomst vigtig at have på hånden, såfremt der skulle opstå uenigheder blandt anpartshaverne i selskabet. Af anpartshaveroverenskomst indgår der et sæt regler for de forskellige parter, så alle er indforståede med deres position, ansvarsområder og vilkår.

Anpartshaveroverenskomst

Byg selv
749 kr.
Opret din sag
0 kr.

749 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin

Pris med jurist 8000 kr.

Kom i gang