Hvad er forretningsbetingelser?
Forretningsbetingelser er til for at beskytte en forretning og begrænse en virksomheds forpligtelser over for brugerne. Forretningsbetingelser er ikke lovpligtige, men anses for nødvendige, så man som selskabsejer kan undgå, at selskabet holdes ansvarlig for eventuelle skader på brugerne eller kunder, sene betalinger, lange inkasso processer eller produktmisbrug fra brugerens side.
Forretningsbetingelser fungerer som spilleregler, der er overladt til virksomheden til at bestemme, og regulerer virksomhedens forhold til kunderne.
I forretningsbetingelser er det ikke muligt at lave en generel ansvarsfraskrivelse, selv hvis det er muligt at begrænse virksomhedens ansvar over for kunden. Dette kan eksempelvis være indirekte tab, som er tab, der ikke er en direkte følge af en defekt vare eller fejllevering. Et andet forhold, der normalt reguleres i forretningsbetingelser er reklamering, altså hvor længe kunden skal kunne reklamere.
Som erhvervsdrivende, skal man kunne dokumentere, at man har udleveret forretningsbetingelserne til kunden. Det er ikke nok blot at henvise i forbindelse med et tilbud eller ved fremsendelsen af en ordrebekræftelse. Der gælder en minimumsregel, at der i et tilbud eller i en ordrebekræftelse skal indsættes et klikbart link til virksomhedens forretningsbetingelser, dog er denne grænse ikke altid tilstrækkelig.
Hvad skal det omfatte?
Forretningsbetingelser bør som udgangspunkt undgås at blive standardiseret og det anbefales, at dokumentet løbende opdateres alt efter lovgivningens udvikling på området. Dette gælde især, hvis noget ændrer sig i virksomheden eller i branchen, eller hvis virksomheden skifter forsikringselskab. Dette skyldes, at forretningsbetingelserne som oftest skal afstemmes med forsikringsselskabet, så forsikringsselskabets dækning stemmer overens med ansvarsbegrænsningen i betingelserne.
Lexly anbefaler, at forretningsbetingelser som minimum indeholder følgende:
- Anvendelsesområde: Hvilke produkter/salg/aftaler/ydelser gælder forretningsbetingelserne for?
- Aftalegrundlag: Hvilke regler, udover forretningsbetingelserne, regulerer aftalegrundlaget?
- Produktet/ydelsen: Konkret beskrivelse af produktet/ydelsen, hvordan denne anvendes og til hvad. Dette udgør typisk en ansvarsbegrænsning.
- Priser og betaling: Hvordan fastsættes prisen og hvornår/hvordan skal betaling foregå?
- Forsinket betaling: Hvornår løber der renter for forsinket betaling og til hvilken sats? Hvornår kan aftalen ophæves som følge af forsinket betaling?
- Levering/Risikoens overgang: Skal produktet leveres, sendes eller afhentes? Hvornår overgår risikoen til køber i tilfælde af, at genstanden går hændeligt til grunde?
- Forsinkelse og konsekvenserne heraf.
- Reklamationer og garanti: Hvor længe kan kunden reklamere? Hvor længe stiller virksomheden garanti til rådighed? Vær opmærksom på lovgivningen på dette område.
- Ansvar: Hvordan fordeles ansvaret? Hvordan begrænses virksomhedens ansvar? Hvad sker der i tilfælde af force majeuere?
- Eventuelle mangler, herunder købers undersøgelses- og reklamationspligt.
- Fortrolighed.
- Eventuelle immaterielle rettigheder.
Forskellen på forretningsbetingelser for B2C og B2B
I takt med den stigende digitale handel og højere fokus på marketing, er det blevet mere relevant at forskellen på B2B (business to business) eller B2C (buisness to consumer), som er to forskellige virksomheder og handler. Kort sagt omhandler B2B salg til andre virksomheder, hvorimod B2C primært sælger til forbrugere. I dansk kontekst er forbrugere (B2C) generelt godt beskyttet gennem reglerne om forbrugerbeskyttelse og kundens krav er mere vidtgående end dem man kan rette mod f.eks. sin leverandør. Hvis man handler på B2B-markedet bortfalder den almindelige forbrugerbeskyttelse, og det derfor vil være aftalen mellem virksomhederne, der vil være gældende.
Som virksomhed er det derfor vigtigt at dine forretningsbetingelser afspejler hvilken form for virksomhed du driver - hhv. til forbrugere eller andre erhvervsdrivende, da rettigheder er meget forskellige.
Det betyder at du som B2B vil tilføje nogle elementer som typisk ikke vil være relevant for B2C virksomheder. Som eksempel:
- Regler for sælgers brug af data: overholdelse af persondata og cookiepolitik.
- Beskrivelser af force majeure: begivenheder, som har den konsekvens, at en leverance f.eks. må udskydes - hvilke rettigheder i denne sammenhænge?
- Vilkår for: annullering, forsinkelse og mangler
- Fabriksgarantier: Håndtering af fabriksgarantier
- Produktansvar: sikre overholdelse i forhold til lovgivning
- Fortrolighed og hemmeligholdelse: er der forhold og informationer som skal forblive forretningshemmeligheder?
- Rettigheder: Beskyttelse af immaterielle rettigheder
- Tvister
Ønsker du hjælp til at udarbejde forretningsbetingelser?
Lexly har eksperter i alle former for selskabsret, herunder især forretningsbetingelser, og vi bistår meget gerne med vurderingen af hvilke forhold, der er mest optimale i den konkrete situation.
Uanset om der ønskes generel rådgivning om, hvilke faktorer opmærksomheden skal henledes på i udarbejdelsen af forretningsbetingelser, eller om der ønskes en egentlig udarbejdelse af dokumentet, så er det alt sammen noget, vi hos Lexly kan hjælpe med. Vi leverer ikke blot juridisk rådgivning, vi har også stor opmærksomhed på de forretningsmæssige aspekter, der gør sig gældende i den enkelte situation.
Du kan derfor trygt vælge Lexly, hvis du vil sikkert i mål med dine forretningsbetingelser.