Freelance kontrakt
Flere og flere virksomheder benytter sig i dag af freelancere til større eller mindre opgaver. Derfor er det vigtigt at man har styr på kontrakten. Kontrakten fastlægger klare vilkår og betingelser for samarbejdet mellem klienten og freelanceren.
Hvornår har man brug for en freelancerkontrakt?
En freelancerkontrakt er en juridisk aftale mellem en freelancer og en klient, der definerer vilkårene og betingelserne for samarbejdet mellem parterne. En freelancerkontrakt er nyttig og anbefales normalt i følgende situationer:
- Når du som freelancer påtager dig et betalt projekt: En freelancerkontrakt er afgørende, når du indgår i en professionel forretningsaftale med en klient. Kontrakten skal beskrive projektets omfang, leveringsdatoer, betalingsbetingelser, ansvarsfordeling og eventuelle specifikke krav eller forventninger.
- Når der er fortrolige oplysninger involveret: Hvis projektet kræver, at du som freelancer får adgang til fortrolige oplysninger, såsom følsomme kundedata, forretningshemmeligheder eller proprietære oplysninger, skal en kontrakt tydeliggøre fortrolighedsforpligtelser og eventuelle konsekvenser ved brud på fortroligheden.
- Når der er intellektuel ejendomsret involveret: Hvis du som freelancer skal skabe originale værker eller intellektuelt ejerskab, såsom grafisk design, softwareudvikling eller indholdsproduktion, skal en kontrakt fastlægge ejendomsrettighederne til det skabte materiale. Det kan omfatte overførsel af ophavsrettigheder eller licensaftaler.
- Når der er betaling involveret: En freelancerkontrakt bør indeholde oplysninger om betaling, herunder det aftalte honorar, betalingsbetingelser (f.eks. forudbetaling, betaling ved fuldførelse) og eventuelle gebyrer for forsinket betaling eller afbestilling.
- Når der er ansvarsfraskrivelse og begrænsning af ansvar: En kontrakt kan hjælpe med at afklare ansvarsfordelingen mellem parterne og inkludere en ansvarsfraskrivelsesklausul for at beskytte begge parter i tilfælde af fejl, mangler eller skader.
Hvornår er man freelancer?
Som freelancer har man ofte selvstændig arbejdsstatus. En freelancer arbejder som selvstændig og er ikke formelt ansat som fuldtids- eller deltidsmedarbejder hos en enkelt arbejdsgiver. De driver eget selskab eller har en enkeltmandsvirksomhed.
En af fordelene ved at være freelancer er ofte den fleksibilitet og selvstændighed, der er mulighed for. En freelancer har typisk frihed til at vælge de projekter, de ønsker at arbejde på, og har en vis fleksibilitet med hensyn til arbejdstid og arbejdssted. De kan styre deres egen tidsplan og arbejde hjemmefra eller fra forskellige placeringer.
Hvad bør kontrakten indeholde?
Kontrakten skal indeholde de fornødne oplysninger om aftalen. Kort sagt, skal kontrakten som minimum indeholde:
- En beskrivelse af arbejdet: Hvilket arbejde, du som freelancer skal levere til din kunde
- Aftalens varighed: Er der en fast slutdato eller er der tale om løbende arbejde. Og hvad er eventuel opsigelsesvarsel?
- Rettigheder over arbejdet: Har kunden rettighederne over det produkt, du producerer, og i så fald, hvornår overgår rettighederne til kunden?
- Ansvar og erstatning, så du ikke risikerer at skulle stå over for et uoverskueligt erstatningskrav, hvis uheldet er ude.
- Referencer: Må du bruge kunden som reference?
- Løsning af tvister: Hvordan skal de løses?
Sådan kan Lexly hjælpe
Ønsker du hjælp til at få en vurdering af en freelanceraftale, få udfærdiget en kontrakt eller råd og vejledning omkring området, så har det aldrig været nemmere at komme nemt og sikkert i mål.
Hos Lexly kan du oprette din sag ved at beskrive, hvad du ønsker hjælp til. Har du relevante papirer og bilag, skal disse vedhæftes på sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.
Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i arbejdsret. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare dem, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.
Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte.
På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet, vil der ske betaling.
Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.