Baggrund

Anfordringslån

Et anfordringslån er et lån, der til enhver tid kan opsiges af långiver. Lånet er kendtegnet ved ofte at være rentefrit og kan opsiges helt eller delvist inden for en kort frist. Et anfordringslån benyttes oftest mellem nærtstående (børn, ægtefælle, venner), da lånet gives på meget fordelagtige vilkår.

Tager 5 minutter
Kan hentes med det samme
Genereres automatisk
Skræddersyet udfra dine svar
Tilkøb ekspertrådgivning
Vi finjusterer dokumentet til dig

Et anfordringslån er et lån, der til enhver tid kan opsiges af långiver. Lånet er kendtegnet ved ofte at være rentefrit og kan opsiges helt eller delvist inden for en kort frist. Et anfordringslån benyttes oftest mellem nærtstående (børn, ægtefælle, venner), da lånet gives på meget fordelagtige vilkår.

Kunder der bruger Lexly
Logo Kemp Og Lauritzen Logo Telia Logo Gjensidige Logo Airtame Logo Billetto

Hvad er et anfordringslån?

Anfordringslån er en fordelagtig type lån, der normalt benyttes af familiemedlemmer og er i tæt sammenhæng med familielån. Hvis et familielån skal være rentefrit, bør det nemlig etableres som er anfordringslån. Det er op til lånegiver og lånetager at aftale nærmere om, hvordan gælden skal afvikles. Man skal dog være opmærksom på, at lånegiver kan kræve gælden indfriet med få dages varsel. Det er også et lån, hvor låntageren ikke behøver at stille sikkerhed, og derfor er det en meget fleksibel type lån. Der er ingen formelle krav om udarbejdelse af gældsbrev, men det anbefales kraftigt, så i altid kan dokumentere lånet. Derfor bør man have alle relevante papirer og dokumenter på plads.

Hvordan fungerer et anfordringslån?

Normalt vil der ikke være nogen fastsatte vilkår for et anfordringslån, men det er dog ofte en forudsætning, at lånet skal betales tilbage inden for en relativ kort periode, såsom et år. Ved et gældsbrev kan i aftale nærmere vikår og betingelser, så lånet passer bedst til alle parter. Derudover vil det ofte være en forudsætning, at låntageren har en fast indkomst, såsom en løn, der kan dække lånets afdrag. Der er ingen øvre beløbsgrænse for lånet.

Hvorfor tage et anfordringslån?

Der kan være mange grunde til, at man vælger at tage et anfordringslån. Et af hovedargumenterne er den rentefrie lånetype og den store frihed i selv at aftale hvordan lånet skal tilbagebetales. Dette er dog også grunden til meget usikkerhed, hvis man ikke har udarbejdet et juridisk dokument med alle oplysninger. Som udgangspunkt er lånet heller ikke belagt med nogen afgifter.

Ved en skriftlig aftale sikres alle vilkår angående lånet. Hvis du er i tvivl om, hvad der skal stå i aftalen kan Lexly hjælpe dig.

Hvad er vigtigt at være opmærksom på?

Det er kan være fristende at lave en låneaftale til f.eks. sit barn eller barnene. I den forbindelse vil det være en god ide, at være bekendt med reglerne for nedskrivning. Du kan hvert år modregne lånet til et bestemt beløb, så du undgår at betale gaveafgift. I 2022 er det muligt at nedskrive med 69.500 kr., uden at skulle betale skatten - dette beløb ændres hvert år. Der er nogle krav du skal opfylde, for at låneaftalen er gyldig.

  • I skal aftale en frist vedrørende tilbagebetaling, i tilfælde af at lånegiveren anmoder om tilbagebetaling
  • Der må ikke i aftalen være nedskrevet, at i har aftalt en bestemt nedskrivning hvert år, da det kan føre til gavebeskatning.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at lånet som udgangspunkt forfalder ved dødsfald.

Af denne grund anbefaler Lexly, at der ved et anfordringsgældsbrev altid sikres, at alle juridiske forpligtelser er overholdt og vejleder jer til den bedste betalingsmåde. Der er ingen formkrav, men det anbefales, at anerkendelsen sker skriftligt, så dette på bedste vis kan påvises overfor SKAT.

Renter på anfordringslån

I mange tilfælde er anfordringslån rentefri, hvilket er en af de store fordele ved denne type lån. Dette kan dog variere, og hvis der pålægges renter, bør disse aftales på forhånd mellem lånegiver og lånetager. Hvis der aftales renter, skal disse typisk betales løbende og ikke først ved lånets udløb. Renter på anfordringslån kan både være faste eller variable, afhængigt af hvad der aftales.

Det er vigtigt at bemærke, at hvis der aftales renter, vil disse også skulle indberettes til skattevæsenet. Som långiver bør du derfor overveje, om du ønsker at pålægge renter, da det kan komplicere låneprocessen og potentielt skabe ekstra omkostninger i form af skat.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hos Lexly kan du lave dit eget anfordringsgældsbrev ved hjælp af vores smarte dokument-generator. I dokumentgeneratoren bliver du stillet en række spørgsmål, som du skal besvare, hvorefter dit anfordringsgældsbrev er klar til at blive underskrevet digitalt og downloadet.

Du kan altid få en af vores juridiske eksperter til at hjælpe dig med at tilpasse dokumentet efter det er lavet, hvis du har helt særlige ønsker eller behov.

Hvis du er i tvivl om noget, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os. Vi sidder klar til at hjælpe.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et anfordringslån?

Et anfordringslån er et lån som kan gives til alt fra familiemedlemmer til venner. Lånet er ofte rentefrit og kan opsiges helt eller delvist inden for en frist på højst 14 dage.

Skal der oprettes et gældsbrev?

Ved et anfordringslån er der ingen formelle krav, ej heller tinglysning. Derfor anbefales det kraftigt at du får oprettet et gældsbrev med vilkår og betingelser for lånet. Hvis lånegiver afgår ved døden skal Skifteretten have dit gældbrev med alle relevante informationer - ellers vil det fulde beløb indgå som aktiv i boet.

Er der ulemper ved anfordringslån?

Det er vigtigt at pointere at der altid er en risiko ved at udlåne penge. Lånetagers forhold kan forandre sig og du kan risikere at vedkommende ikke kan betale. Et familielån kan også være centrum for konflikter, hvis du ikke har taget en grundig snak med lånegiver eller lånetager. Denne overvejelse skal man altid gøre op med sig selv.

Lav online
199 kr.
Med jurist
Fra 5.599 kr.

Pris

199 kr.

Inkl. moms Opret anfordringsgældsbrev
Sådan virker det
Besvar spørgsmålene Underskriv digitalt Download det færdige dokument

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis

199 kr.

Start nu