Juridisk rådgivning ved gaver fra familie

Gaver fra familie er en særlig type gave, der kan være forbundet med visse juridiske forpligtelser. Hvis du modtager en gave fra familie og er i tvivl om hvilke regler der gælder, vil det være en fordel at søge juridisk rådgivning. Hermed sikrer du, at du overholder disse forpligtelser.

Hvor meget må man give som gave?

Det er blevet populært at give pengegaver til nær familie, så man undgår at betale samme størrelse afgift f.eks. hvis man afgår ved døden. Man kan dog ikke giver gaver til alle hvis man ikke ønsker at betale afgift. Her får du et samlet overblik over skattefrie gaver til familie.

Det er muligt i 2022 at give op til 69.500 kr., i gave pr. kalenderår uden at modtageren skal betale afgift. Et kalenderår forløber fra 1. januar til 31. december og gælder pr. person. Dvs. at et forældrepar samlet kan give hvert barn 139.000 kr. i 2022 afgiftsfrit. Det gælder dog kun hvis modtageren er ens:

  • Børn, stedbørn og deres børn i alle sted (fx børnebørn)
  • Forældre
  • Stedforældre
  • Bedsteforældre
  • En person, som du har haft fælles bopæl med de sidste to år
  • Plejebørn, hvis de har haft bopæl hos dig i sammenhængende periode på mindst 5 år, når opholdet er begyndt, inden plejebarnet fyldte 15.

Hvis du ønsker at give gave til svigerbørn eller stedbørns ægtefæller lyder beløbet på 24.300 kr.

Hvis man giver gaver over beløbet

Hvis man f.eks. giver børn eller børnebørn et beløb, som er større end det afgiftsfrie beløb for 2022, skal man huske at indberette det digitalt til Skattestyrelsen. Gaven skal anmeldes inden 1. maj året efter, at gaven er modtaget.

Hvis en forældre forærer et beløb højere end 69.500, skal der betales 15 % gaveafgift. Hvis man ønsker at støtte en af sine børn økonomisk med et bestemt beløb, der overstiger det afgiftsfrie beløb, kan ydelsen støttes i form af låneaftale. Her vil lånetager og lånegiver udarbejde et gældsbrev med de betingelser man bliver enige om, da SKAT kan betragte det som en gave uden gældsbrev.

Hvis du er i tvivl om du skal betale gaveafgift, kan du via gaveanmeldelsesblanket beregne, hvor meget der skal betales i gaveafgift.

Gavebrev

En af de mest almindelige former for juridisk rådgivning vedrørende gaver fra familie er gavebrev. Et gavebrev er en legal dokument, der beskriver de vilkår og betingelser, der er forbundet med en gave. Det vil være en god ide at oprette et gavebrev, hvori der står, at du har modtaget et beløb den pågældende dato fra henholdsvis mor og far, så du undgår afgiften.

Det er vigtigt at kunne dokumentere, om der er tale om et lån eller en gave! Du kan tage fat i vores rådgivere, som hjælper dig sikkert i mål.

Lexly står klar til at hjælpe dig med rådgivning

Har du brug for hjælp og vejledning om gaver til din familie og er du i tvivl om hvad der er bedst for dig? Ved at lade Lexly hjælpe dig hele vejen, sikrer du at du får den bedst mulige løsning til dit individuelle behov. Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter en sag, hvor du beskriver hvad du ønsker hjælp til. Hvis du har relevante papirer som skal vedhæftes, kan du også vedhæfte dem. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag os hos. 

Sagen vil blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i famile- og arveret, så du er sikker på at få kompetente fagfolk på opgaven. Sagen og eventuelt tilhørende materiale bliver kigget igennem og vores jurister vil stille yderligere spørgsmål hvis det er nødvendigt. Du vil herefter modtage et eller flere tilbud på, hvordan opgaven vil blive løst for dig.

Ønsker du at acceptere en af løsningerne, accepterer du blot tilbuddet hvorefter sagsbehandlingen vil påbegynde. Du vil altid have det fylde overblik over hvilke omkostninger der er forbundet med sagen og du betaler først når behandlingen er afsluttet. 

Al sagsbehandling foregår online. På den måde har du altid overblik over hvad der sker i din sag. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår skal der betales gaveafgift?

Der skal ikke betales afgift af gaver i forbindelse med fødselsdage, bryllupper eller andre arrangementer. Disse gaver tolkes som lejlighedsgaver. Hvis du derimod ønsker at give en økonomisk håndsrækning til et familiemedlem, kan du risikere at betale gaveafgift, hvis beløbet overstiger en vis grænse. Om du skal betale afgift, kommer an på hvem du giver gaven til og hvor stor gaven er.

Hvor stor en gave kan man modtage uden at betale gaveafgift?

Det afgiftfrie beløb reguleres hvert år. I 2022 er det muligt at give 69.500 kr. pr. person, uden der skal betales gaveafgift.

Hvordan kommer jeg i gang?

Når du har besluttet dig for om beløbet skal udbetales som en gave eller et lån, kan det være en god ide at få udarbejdet hhv. et gavebrev eller et gældsbrev. På den måde har du dokumentationen på plads overfor det offentlige.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis