Baggrund

Lejekontrakt ved forældrekøb

Det er gennem de senere år blevet mere attraktiv, at benytte sig af forældrekøb, i takt med de stigende huslejepriser i de større byer. Når forældre køber en lejlighed, hvor det er meningen deres børn skal bo, kaldes det forældrekøb.

Tager 10 minutter
Kan downloades med det samme
Genereres automatisk
Skræddersyet udfra dine svar
Tilkøb ekspertrådgivning
Vi finjusterer dokumentet til dig
Lav online
Fra 349 kr.
Med jurist
Fra 2.245 kr.

Priser fra

349 kr.

Inkl. moms

Opret lejekontrakt
Sådan fungerer det
 • Svar på spørgsmålene i vores online formular.
 • På kun 10 min at får du et
  juridisk korrekt dokument.
 • Lav ændringer i
  dokumentet eller hent
  det som PDF.
Vi har bl.a. været omtalt i
Logo Børsen Logo Berlingske Business Logo DR Logo Frederiksborgamtsavis Logo Djøfbladet

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb betyder at I som forældre køber en ekstra bolig, som I udlejer til jeres barn/børn. Forældrekøb sker typisk i de større byer, når ens børn skal påbegynde studie og mangler tag over hovedet. Forældrekøb er en særdeles attraktivt form for boligkøb, da man bl.a. kan sikre sine børn en rimelig husleje. Ved forældrekøb, anbefales det kraftigt, at der bliver lavet en lejekontrakt.

Forældrekøb og lejekontrakt

Det anbefales kraftigt at man udarbejder en skriftlig lejekontrakt, selvom der er tale om et udlejeforhold mellem forældre og barn/børn. Lejekontrakten er selve fundamentet for aftalen, og den har stor betydning for, hvordan vilkårene for aftalen i praksis udarter sig. Den har til formål at sætte retningslinjer for både udlejer og lejers forhold og forpligtelser, så der er klare rammer for udlejningen. Hvis dit barn ønsker boligstøtte, er det ligeledes et krav at udarbejde en lejekontrakt. Ydermere fungerer kontrakten som bevis for forældrene, hvis myndighederne ønsker dokumentation for f.eks. huslejens størrelse.

Fordele og ulemper ved forældrekøb

Fordele:

 • Stor hjælp til ens børn og giver langt højere frihed.
 • Mulighed for at fremleje et værelse og dele udgifterne.
 • Kan være en god investering for forældrene.
 • Kan sælges til børnene efterfølgende.
 • Mulighed for at trække udgifter fra i lejeindtægterne (f.eks. ejendomsskatter).

Ulemper:

 • Selvom det kan være en god investering, kan det også være en usikker investering.
 • Huslejen skal sættes til markedsniveau (du må ikke lave en særlig god husleje til dit barn).
 • Udlejningens betragtes som selvstændig erhvervsvirksomhed, hvilket betyder at overskuddet af udlejningen skal beskattes.

Fastsættelse af husleje

Det er vigtig huslejen fastsættes realistisk i forhold til markedsprisen - dvs. hverken for alt for høj eller alt for lav. Hvis huslejen er sat for lavt, kan SKAT blive mistænkelige, da det kan indikere skatteunddragelse og SKAT kan dermed kræve merskat. Derimod vil en for høj husleje give problemer med Huslejenævnet og boligstøtten vil beregnes på en alt for høj husleje. Hvis du er i tvivl om, hvad den rigtige husleje er for dine børn, står Lexly klar til at hjælpe.

Skattereglerne ved forældrekøb - forskellige skatteordninger

Når man udlejer sin bolig som forældrekøb, driver man i udgangspunktet erhverv som selvstændig virksomhed og er underlagt de samme lejeretlige og skatteretlige regler som andre udlejere. Derfor skal der betales skat af huslejeindtægterne minus de løbende udgifter, som hører til driften af lejligheden (herunder ejendomsskat, grundejerforening, el, vand og varme osv.). Fordi I driver en form for virksomhed, er det vigtigt at man gemmer regnskaber over sine indtægter og udgifter, som bevis og dokumentation. 

Grundlæggende findes der tre forskellige beskatningsmodeller (almindelige skatteregler, virksomhedsordningen, kapitalafkastordningen), som I kan vælge imellem. Hvilken en, der er den rette for jer, afhænger af jeres specifikke og unikke situation med hensyn til indtægt, gæld og formue.

Forældrekøb af andelsbolig

Ligesom ved almindelig huskøb, er der nogle ting man skal være opmærksom på angående andelsbolig, som ofte vil have en attraktiv pris. Det skal fremgå af foreningens vedtægter, om andele må handles som forældrekøb. Hvis du har fundet en andelsbolig, men er i tvivl om forældrekøb er tilladt, er det vigtigt at spørge bestyrelsen og få reglerne afklaret. 

Andelshavere i en andelsboligforening anses som lejer, da det er andelsboligforeningen der ejer ejendommen. Hvis forældrene har købet andelsbeviset, er disse i princippet lejere. Derfor vil udlejning til ens barn sidestilles med fremleje. Hvis man ønsker at købe en andelsbolig og fremleje til sin barn, kan det være fordelagtigt at søge vejledning. 

Sådan kan Lexly hjælpe

Ønsker du at udarbejde en nem, sikker og smart lejekontrakt? Hos Lexly benytter vi vores smarte dokument-generator. I dokumentgeneratoren bliver du stillet en række spørgsmål i forbindelse med lejeaftalen, som du skal besvare, hvorefter din lejekontrakt er klar til at blive underskrevet digitalt og downloadet. 

Du kan altid få en af vores juridiske eksperter til at hjælpe dig med at tilpasse dokumentet efter det er lavet, hvis du har helt særlige ønsker eller behov.

Hvis du er i tvivl om noget, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os. Vi sidder klar til at hjælpe. 

Ofte stillede spørgsmål om lejekontrakt ved forældrekøb

Skal der betales skat i forældrekøb?

Når forældre køber en bolig for at leje den ud til deres barn, er de underlagt de samme lejeretlige og skatteretlige regler som alle andre udlejere. Det betyder, at når du lejer ud til f.eks. dit barn, skal der betales skat af et beløb, der svarer til markedslejen. Markedslejen svarer til den husleje, du kan kræve, hvis du udlejer til en ikke-nærtstående person.

Kan man trække udgifter fra i skat?

Som forældre betaler du skat af lejeindtægterne og har ligeledes fradrag for driftsudgifterne. Dog er der fra 1. januar 2021 kommet nye regler for forældrekøb i Virksomhedsordningen, hvilket betyder man ikke vil opnå samme skattemæssige fordele som tidligere.

Hvad er fordelene ved forældrekøb?

Forældrekøb har til formål at sørge for sit barn/børn har et sted at bo i forbindelse med studiestart. Som forældre kan man fastsætte lejen efter markedslejen, som ofte vil være lavere end andre lejeboliger, da de følger med den stigende efterspørgsel.

Lav online
Fra 349 kr.
Med jurist
Fra 2.245 kr.

Priser fra

349 kr.

Inkl. moms

Opret lejekontrakt
Sådan fungerer det
 • Svar på spørgsmålene i vores online formular.
 • På kun 10 min at får du et
  juridisk korrekt dokument.
 • Lav ændringer i
  dokumentet eller hent
  det som PDF.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis