Baggrund

Designbeskyttelse

Når du har udviklet et unikt design, ønsker du sandsynligvis at beskytte det mod kopiering og efterligning. Designbeskyttelse og patentbeskyttelse kan være en værdifuld måde at sikre dit designs unikke udseende på og give dig eksklusiv ret til at bruge det i en given periode.

Indhent uforpligtende tilbud
Vi sørger for at du har overblikket
Følg din sag online
Alle informationer er samlet ét sted
Alt er forsikret
Du kan trygt handle her

Priser fra

1.796 kr.

Ekskl. moms

Lad en af vores jurister hjælpe

Få hjælp af jurist Indhent et uforpligtende tilbud
Sådan fungerer det
  • Få et uforpligtende tilbud.
  • Vi afklarer hvilken hjælp
    du behøver.
  • Du vælger selv hvornår
    du vil gå videre.
Kunder der bruger Lexly
Logo Kemp Og Lauritzen Logo Telia Logo Gjensidige Logo Airtame Logo Billetto

Hvad er designbeskyttelse?

Designbeskyttelse refererer til den juridiske beskyttelse af et design eller udseende af et produkt eller en genstand. Det giver rettighedshaveren eneret til at bruge, reproducere og sælge det beskyttede design i en bestemt periode.

Designbeskyttelse kan bl.a. omfatte både industrielle designs (funktionelle designs) og kunstneriske designs (æstetiske designs). Industrielle designs refererer til designs, der har en funktionel karakter, såsom en ny form, konfiguration, mønster eller dekoration af en genstand. Kunstneriske designs fokuserer mere på det æstetiske udtryk og kan omfatte mønstre, ornamentik, farvekombinationer og lignende.

Hvad med apps og software?

Det er som udgangspunkt ikke muligt at få eneret til ideen eller konceptet, der ligger til grund for en app.

En app er et stykke software og i Danmark og Europa kan man som udgangspunkt ikke få patent på software. Du kan heller ikke få eneret på ideen eller konceptet bag din app, så hvis du fx har udviklet en vejr-app, kan du derfor ikke forbyde andre at lave andre vejr-apps. Dog er der en række forbehold, du kan gøre brug af, for at beskytte din app eller software bedst muligt. Disse informationer kan findes på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside.

Hvad er formålet med designbeskyttelse?

Formålet med designbeskyttelse er at beskytte designernes rettigheder og skabe incitament for kreativitet og innovation. Ved at sikre, at designere kan nyde godt af deres arbejde og bestræbelser på at skabe unikke og originale designs, fremmes en retfærdig konkurrence og produktudvikling.

For at opnå designbeskyttelse skal designet normalt opfylde visse krav, herunder nyhedskriterium og individuel karakter. Designbeskyttelse er en god måde at beskytte dit produkt mod kopiering. Dog er der stadig risiko for, at du bliver kopieret. Fordelen er, at du står utroligt stærkt, hvis din designbeskyttelse bliver krænket.

Krav til designbeskyttelse

Hvis du ønsker designbeskyttelse, skal produktet opfylde en række betingelser. Det skyldes, at det ikke skal kunne være muligt at søge designbeskyttelse af produkter, som har været lanceret før: 

  • Designet skal være nyt: Først og fremmest skal designet være nyt. Det er ikke muligt at opnå designbeskyttelse, hvis der tidligere har været offentliggjort et produkt, som er identisk.
  • Designet skal være unikt: Designet skal have en individuel karakter, før du kan søge om designbeskyttelse. Det skal således adskille sig klart fra andre produkter på markedet.

Du kan søge om designbeskyttelse af stort set alle former for design. Det gælder alt fra layouts, produktioner, mønstre og idéer, der adskiller sig markant fra andre designs og konstruktioner.

Designbeskyttelse i EU - Patent og Varemærkestyrelsen

I hele EU

Hvis du kun har brug for at beskytte dit design i et EU-land eller flere, bør du registrere det hos den relevante patent- og varemærkemyndighed. Hos Lexly kan vi hjælpe med denne proces og ligeledes hjælpe med EU-designregistrering, så du er sikker på at dit design er korrekt registreret og klar til brug. 

Uden for EU

Vil du registrere dit design i lande uden for Europa, kan du ansøge i hvert enkelt land, du ønsker beskyttelse i. Du kan også bruge den såkaldte Haag aftale til at søge i en række medlemslande med én enkelt ansøgning.

Man skal dog være opmærksom på, at der er forskel på reglerne landene imellem, så det kan være en god ide at få hjælp af en privat rådgiver.

Designbeskyttelse vs patent

Designbeskyttelse og patent er to forskellige former for beskyttelse af intellektuel ejendom, der bruges til at sikre forskellige typer af intellektuel ejendom.

Designbeskyttelse er en form for rettighedsbeskyttelse, der gælder for et produkts udseende eller design. Det sikrer, at et produkts unikke visuelle udseende er beskyttet mod kopiering eller efterligning. Designbeskyttelse kan omfatte form, mønstre, ornamenter eller farvekombinationer af et produkt. Formålet med designbeskyttelse er at sikre, at et design ikke kopieres, og at skaberen har eneret til at bruge designet i en given periode. Designbeskyttelse kan søges hos de relevante myndigheder, for eksempel et patent- og varemærkekontor.

Et patent er derimod en form for rettighedsbeskyttelse, der gælder for opfindelser eller tekniske løsninger. Det kan omfatte opfindelser relateret til produkter, processer, maskiner eller kemiske sammensætninger. Patenter giver opfinderen en eksklusiv ret til at udnytte opfindelsen kommercielt og forhindrer andre i at bruge opfindelsen uden tilladelse i en given periode. For at opnå patent skal opfindelsen opfylde visse krav til nyhed, opfindsomhed og industriel anvendelighed. 

Generelt kan man sige, at designbeskyttelse handler om at beskytte et produkts udseende eller design, mens patentbeskyttelse handler om at beskytte en opfindelse eller teknisk løsning. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge eller blot ønsker en korrekt udarbejdelse af rettighederne, står Lexly klar til at hjælpe. På den måde sikrer du, at dit produkt/design er korrekt beskyttet. 

Hvad koster designbeskyttelse?

Den samlede pris for en designregistrering består typisk af to poster:

  1. Myndighedernes registreringsgebyr (herunder et fornyelsesgebyr hvert 5. år).
  2. Omkostninger til rådgiveren, der udarbejder ansøgningen.

Grundgebyret i Danmark for design er 1200 kr. Du kan se den fulde oversigt over priserne på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside.

Sådan kan Lexly hjælpe

Hos Lexly kan vi tilbyde rådgivning vedrørende designbeskyttelse eller patentbeskyttelse - både inden og udenfor EU. Hos Lexly står vi klar til at hjælpe dig, så du sikrer overholdelse af alt relevant lovgivning og undgår f.eks. kopieringer.

Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter en sag, hvor du beskriver, hvad du ønsker hjælp til. Hvis du har relevante papirer som skal vedhæftes, kan du også vedhæfte dem. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os. 

Sagen vil blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i immaterielle rettigheder, så du er sikker på at få kompetente fagfolk på opgaven. Sagen og eventuelt tilhørende materiale bliver kigget igennem og vores jurister vil stille yderligere spørgsmål, hvis det er nødvendigt. Du vil herefter modtage et eller flere tilbud på, hvordan opgaven vil blive løst for dig.

Ønsker du at acceptere en af løsningerne, accepterer du blot tilbuddet, hvorefter sagsbehandlingen vil påbegynde. Du vil altid have det fulde overblik over hvilke omkostninger der er forbundet med sagen og du betaler først når behandlingen er afsluttet. 

Al sagsbehandling foregår online. På den måde har du altid overblik over hvad der sker i din sag. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er kravene til designbeskyttelse?

For at opnå designbeskyttelse skal designet være nyt og have individuel karakter. Det betyder, at det ikke må være identisk med eller let kunne forveksles med andre designs, som allerede er kendt. Designbeskyttelse kan søges hos relevante myndigheder, såsom Patent- og Varemærkestyrelsen i Danmark.

Hvad koster designbeskyttelse?

Prisen for designregistrering kan variere afhængigt af hvilken type designregistrering der er tale om. En dansk designregistrering har et grundgebyr på 1200 kr. Herudover skal man medregne omkostninger til rådgiveren, der udarbejder ansøgningen.

Hvad er designbeskyttelse?

Designbeskyttelse er en registrering, der beskytter dit produkts udformning og udseende. Formålet med designbeskyttelse er at sikre, at et unikt design ikke bliver kopieret, og at skaberen har eksklusiv ret til at bruge designet i en bestemt periode.

Priser fra

1.796 kr.

Ekskl. moms

Lad en af vores jurister hjælpe

Få hjælp af jurist Indhent et uforpligtende tilbud
Sådan fungerer det
  • Få et uforpligtende tilbud.
  • Vi afklarer hvilken hjælp
    du behøver.
  • Du vælger selv hvornår
    du vil gå videre.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis