Baggrund

Immaterialret

​​Immaterialretten er en afgørende del af moderne retssystemer og spiller en central rolle i at beskytte og fremme intellektuel ejendom. Det er et komplekst juridisk område, der omfatter rettigheder som ophavsret, varemærkeret, patentret og designret.

Indhent uforpligtende tilbud
Vi sørger for at du har overblikket
Følg din sag online
Alle informationer er samlet ét sted
Alt er forsikret
Du kan trygt handle her

Priser fra

1.796 kr.

Ekskl. moms

Lad en af vores jurister hjælpe

Få hjælp af jurist Indhent et uforpligtende tilbud
Sådan fungerer det
 • Få et uforpligtende tilbud.
 • Vi afklarer hvilken hjælp
  du behøver.
 • Du vælger selv hvornår
  du vil gå videre.
Kunder der bruger Lexly
Logo Kemp Og Lauritzen Logo Telia Logo Gjensidige Logo Airtame Logo Billetto

Hvad er immaterielle rettigheder?

Immaterialret er en fællesbetegnelse for ophavsretten til litterære værker og kunstneriske værker, patentretten, designretten, brugsmodelsretten og varemærkeretten. De immaterielle rettigheder er kommet ud fra en opfattelse af, at enhver bør kunne nyde frugterne af eget arbejde.

Immaterialrettigheder giver dem, der har opfindelserne eller f.eks patentet, monopol, så de kan tjene penge på deres egne værker/opfindelser/varemærker. Med andre ord beskytter retten mod at andre kopierer dine værker samtidig med, at du opnår eneret til at bestemme, hvordan rettighederne skal bruges.

Hvad dækker immaterialret?

Denne ret dækker over:

 • Ophavsretten (dækker over eneret til økonomisk udnyttelse af opfindelser)
 • Patentretten (dækker over eneret til økonomisk udnyttelse af opfindelser)
 • Brugsmodelretten (Brugsmodelloven beskytter mod tekniske frembringelser)
 • Designretten (dækker over eneret til økonomisk udnyttelse af varemærker)
 • Varemærkeretten (dækker over varemærker)

Hvad skal man med immaterialretten?

Immaterialretten er et område inden for juraen, der beskæftiger sig med rettigheder relateret til immaterielle ejendomme. Den omfatter blandt andet ophavsret, varemærkeret, patentret og designret. Formålet med immaterialretten er at beskytte intellektuel ejendom, såsom ideer, kreative værker, opfindelser og forretningsmæssige kendetegn.

Her er nogle af de grunde til, hvorfor immaterialretten er vigtig:

 1. Beskyttelse af kreative værker: Ophavsretten giver ophavsmanden rettigheder til at beskytte og kontrollere brugen af deres litterære, kunstneriske eller videnskabelige værker. Det sikrer incitamentet til kreativitet og innovation ved at give rettighedshaveren eksklusivitet og mulighed for at udnytte deres værk kommercielt.
 2. Fremme af innovation og opfindelser: Patentretten beskytter opfindelser og sikrer, at opfindere får rettigheder og incitamenter til at udvikle og kommercialisere nye teknologier og produkter. Dette bidrager til økonomisk vækst og fremskridt ved at tilskynde til forskning og udvikling.
 3. Styrkelse af virksomheder: Varemærkeretten giver virksomheder mulighed for at beskytte deres varemærker, logoer og forretningskendetegn mod efterligning og misbrug. Det hjælper med at skabe et varemærkeidentitet og differentiere virksomheder fra konkurrenterne.
 4. Regulering af konkurrence: Immaterialretten hjælper med at opretholde fair konkurrence ved at forhindre uretmæssig udnyttelse af andres intellektuelle ejendom. Det skaber incitamentet til at investere i innovation og skaber en retfærdig handelspraksis.
 5. Økonomisk værdi: Immaterielle rettigheder kan have betydelig økonomisk værdi. Virksomheder og enkeltpersoner kan licensere eller sælge deres immaterielle rettigheder og skabe indtægtskilder.

Dette er blot nogle af grundene til, at immaterialretten er vigtig og hvorfor man bør have sine rettigheder på plads.. Den spiller en afgørende rolle i at beskytte og fremme innovation, kreativitet og konkurrence på tværs af forskellige sektorer og industrier.

Hvor findes reglerne?

De immaterialretlige regler står for det første i en række love. Det vil typisk være:

 • Ophavsretsloven
 • Patentloven
 • Brugsmodelloven
 • Designloven
 • Halvlederloven
 • Varemærkelove

Hvordan registreres en immateriel rettighed?

Hos Patent- og Varemærkestyrelsen kan ansøgninger om beskyttelse af opfindelser, navn, logo, design m.m indsendes. Hvis dit værk/opfindelser bliver krænket, bør du straks reagere for at undgå at skade virksomheden.

Sådan kan Lexly hjælpe

Står du med et problem vedrørende immaterielretten - alt fra patent til designretten, står Lexly klar til at hjælpe. Hos Lexly tilbyder vi vejledning gennem processen, så har det aldrig været nemmere at komme nemt og sikkert i mål, og du overholder alt relevant rådgivning.

Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i immaterialret. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet, vil der ske betaling.

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.

Priser fra

1.796 kr.

Ekskl. moms

Lad en af vores jurister hjælpe

Få hjælp af jurist Indhent et uforpligtende tilbud
Sådan fungerer det
 • Få et uforpligtende tilbud.
 • Vi afklarer hvilken hjælp
  du behøver.
 • Du vælger selv hvornår
  du vil gå videre.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis