Adhæsionskontrakt

Hvad er en adhæsionskontrakt?

En adhæsionskontrakt er en aftale, der er ensidigt udformet af den ene part, oftest som en standardkontrakt. Det modsatte er almindeligt indgåede kontrakter, hvor begge parter har forhandlet aftalens vilkår. Adhæsionskontrakter ses ofte brugt blandt interesse- og faglige organisationer, der varetager medlemmernes interesser kollektivt ved at udstede standardkontrakter, der er kutyme-bestemte. Salgs- og leveringsbetingelser samt almindelige handelsbetingelser vil også kunne defineres som adhæsionskontrakter, idet den ene kontraktpart ikke har mulighed for at forhandle aftalens vilkår.

Kontrakten kan også indeholde bestemmelser om, hvordan eventuelle tvister skal løses. Adhæsionskontrakten binder begge parter og kan ikke ændres, medmindre begge parter er tilfredse med de nye betingelser.

Hvornår er en adhæsionskontrakt gyldig?

Adhæsionskontrakter er kontrakter, som ofte bruges til store transaktioner eller komplekse transaktioner. De adskiller sig fra andre kontrakter, fordi de er ensidige – en af parterne er forpligtet til at acceptere og afslutte kontrakten, og den anden part er nødt til at acceptere kontraktens vilkår.

Adhæsionskontrakter er gyldige, når disse betingelser er opfyldt:

  • Parterne skal være myndige.
  • Partenes intentioner skal være klart defineret og tydeligt indikeret.
  • Begge parter skal acceptere og underskrive kontrakten.
  • Kontrakten skal være lovlig og underlagt relevant lovgivning.
  • Kontrakten skal være underskrevet af to eller flere vidner.

Med disse betingelser opfyldt, vil en adhæsionskontrakt være gyldig og begge parter forpligtet til at overholde det, der er skrevet i den.

Hvad indeholder adhæsionskontrakten?

Adhæsionskontrakten indeholder typisk en række krav som kunden skal overholde, når de køber et produkt eller en tjeneste. F.eks. kan det omfatte, hvordan produktet eller serviceydelsen skal betales, hvilke sikkerhedsforanstaltninger der skal træffes og hvilke rettigheder og forpligtelser der gælder for begge parter. Adhæsionskontrakter kan også omfatte en klausul om, at kunden accepterer produktets eller tjenestens vilkår og betingelser, når de køber det.

Forskellige typer af kontrakter

En adhæsionskontrakt er et standardiserede kontrakt, der bruges i mange brancher, der involverer salg af varer og tjenester. Kontrakten har almindelige betingelser og vilkår, som begge parter skal overholde. Ofte er disse kontrakter gældende, selvom der er ingen specifikke ændringer eller yderligere detaljer skrevet ind i dem. Der er flere typer af adhæsionskontrakter. Nedenfor er et par eksempler:

  • Standardformularaftaler: Disse adhæsionskontrakter er typisk præ-skrevet af en part og følges af de andre. Standardformularaftaler bruges normalt til handel med fødevarer, tjenester og produkter.
  • Leverandør tilpassede aftaler: Disse kontrakter er skrevet specifikt mellem køber og sælger og tilpasses deres individuelle behov. Dette giver de involverede parter mere fleksibilitet og mulighed for at tilpasse forholdene til deres personligheder.
  • Købs- og salgskontrakter: Dette er den mest almindelige type af adhæsionskontrakter, som anvendes, når varer eller tjenester sælges. Kontrakten specificerer detaljerne for køb og salg, herunder køberens og sælgerens forpligtelser.
  • Fælles kontrakter: Disse kontrakter er skrevet mellem flere parter og skal underskrives af hver part for at være gyldig. Fælles kontrakter bruges ofte, når flere parter skal

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en adhæsionskontrakt?

Begrebet dækker over en kontrakt uden individuelle betingelser, men blot udfærdiget i overensstemmelse med de almindelige kontraktbestemmelser.

Hvordan kan man sikre sig, at en adhæsionskontrakt er gyldig?

Det kræver, at der først og fremmest er krav om, at begge parter skal underskrive kontrakten. Det er vigtigt, at begge parter har kendskab til kontraktens indhold, før de underskriver den. Derudover skal kontrakten også være skrevet klart og præcist, så ingen af parterne er i tvivl om indholdet og den skal være i overensstemmelse med loven for at være gyldig.

Hvad indeholder en adhæsionskontrakt?

Adhæsionskontrakten indeholder typisk en række krav som kunden skal overholde, når de køber et produkt eller en tjeneste. F.eks. kan det omfatte, hvordan produktet eller serviceydelsen skal betales, hvilke sikkerhedsforanstaltninger der skal træffes og hvilke rettigheder og forpligtelser der gælder for begge parter.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis