Afslag i købesum

Når du køber en vare, forventer du at modtage den i den stand, som sælgeren har lovet. Desværre kan der i visse tilfælde opstå fejl eller mangler ved varen, som gør, at den ikke lever op til dine forventninger. I sådanne tilfælde kan en forbruger have krav på et afslag i købesum.

Mangler ved en vare

Hvis en vare lider af en mangel, kan køberen af denne vare kræve afslag i købesummen, dvs. nedsættelse af købesummen. Forholdet er reguleret i købelovens § 43 og § 78b.

Forholdsmæssigt afslag i købesummen

Forholdsmæssigt afslag i købesummen er, når forbrugeren kan kræve et forholdsmæssigt afslag i købesummen i forbindelse med en køberetlig mangel. Hvis der er tale om et forbrugerkøb, kan forbrugeren efter Købelovens § 78b såfremt salgsgenstanden lider af en mangel, kræve et forholdsmæssigt afslag i købesummen eller hæve købet, hvis manglen er væsentlig.

Hvordan beregnes afslag i købesum?

Når du oplever en mangel ved en vare, kan du kræve et afslag i købesummen. Afslaget skal svare til den værdiforringelse, som manglen har medført. Hvis manglen f.eks. betyder, at varen kun kan sælges med 10% rabat, skal du have et afslag i købesummen på 10%.

Det er op til sælgeren at dokumentere, hvor stor værdiforringelsen er, og du som forbruger kan derfor have brug for at få en uvildig vurdering af varen foretaget.

Relaterede ord

Afbetalingskøb

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder forholdsmæssigt afslag i købesummen?

Forholdsmæssigt afslag i købesummen er, når forbrugeren kan kræve et forholdsmæssigt afslag i købesummen i forbindelse med en køberetlig mangel.

Kan køberen ophæve et køb?

Køberen er ikke berettiget til at ophæve købet, hvis manglen er uvæsentlig. Herudover er det sælgeren der har bevisbyrden for, at manglen er uvæsentlig.

Kan sælgeren afvise mit afslag i købesummen?

Vælger du at få pengene tilbage eller et forholdsmæssigt afslag i prisen, kan sælgeren afvise dit krav. Han kan i stedet tilbyde dig at vælge mellem at få manglen afhjulpet f.eks. ved en reparation eller at få varen omleveret.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis