Afvikling

Nøgle som symbol på "afvikling"

Hvad er afvikling?

Afvikling er en betegnelse for en række forskellige juridiske forhold, herunder bl.a. om udvekslingen af ydelser til opfyldelse af parternes forpligtelser i forbindelse med fx værdipapirer. Det kan også betyde afslutning og lukning af et selskab, hvad enten der er tale om frivillig eller ufrivillig afvikling.

Hvad betyder det i juridisk forstand?

Afvikling er blot en anden betegnelse for udveksling af ydelser. I forbindelse med handel med værdipapirer foretages der ofte en såkaldt fysisk afvikling, hvor værdipapirerne udvejes. Alternativt kan det ske ved, at der indgås en kontrakt om, at det skal ske ved indfrielse af gæld eller ved udveksling af penge.

Afvikling af et selskab

Der kan være mange grunde til, at et selskab vælger at afvikle sig selv. Det kan fx være, fordi selskabet ikke længere er rentabelt, eller fordi ejerne ønsker at gå hver til sit. I sådanne tilfælde kan det være en fordel at afvikle selskabet, så der ikke er nogen økonomiske forpligtelser tilbage.

Afviklingen af et selskab kan ske på flere måder, og det er vigtigt at vælge den rigtige løsning, så man ikke står tilbage med økonomiske problemer.

En af de mest almindelige måder at afvikle et selskab på er ved at sælge aktiverne. Dette kan fx ske ved at sælge virksomheden til en anden virksomhed eller ved at sælge aktiverne enkeltvis. Når aktiverne er solgt, skal selskabet slettes hos Erhvervsstyrelsen.

En anden mulighed er, at lade selskabet gå konkurs. Dette kan gøres ved at ansøge om konkursbehandling hos Skifteretten. Konkursbehandlingen vil medføre, at selskabets aktiver bliver realiseret, og at eventuelle gældsposter bliver slettet. Konkursen vil også medføre, at selskabet bliver slettet hos Erhvervsstyrelsen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke faktorer kan føre til afvikling af et selskab?

Faktorer, der kan føre til afvikling af et selskab, inkluderer manglende rentabilitet, ændringer i markedet, interne konflikter mellem ejere, strategiske beslutninger om at fokusere på andre forretningsområder, eller ønsket om at gå hver til sit.

Hvad er forskellen mellem frivillig og ufrivillig afvikling?

Frivillig afvikling sker, når selskabets ejere eller ledelse beslutter at afvikle selskabet af egen vilje, mens den ufrivillige er, når selskabet tvinges til at afvikle på grund af eksterne omstændigheder, såsom insolvens, konkurs, eller retslige påbud.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis