Aktieklasser

Hvilken betydning har aktieklasser?

Der findes forskellige typer af aktier. Når du køber dem hos en virksomhed, vil de typisk være opdelt i 2 klassificeringer – A og B. Inddeling i aktieklasser betegner fravigelse fra hovedreglen om, at alle aktier i et aktieselskab har lige ret. Som oftest tildeles A-aktierne en ret til forlods udbytte og højere stemmevægt på selskabets generalforsamling. De kaldes derfor præferenceaktier, hvorimod B-aktier vil betegnes som ordinære aktier.

Eksempel: De mest almindelige aktieklasser er A-aktier og B-aktier. F.eks. kan A-aktier på generalforsamlinger være tildelt større stemmeandel end B-aktier. C-aktier er ofte præferenceaktier. Det betyder at aktierne forlods har ret til et udbytte frem for andre aktieklasser.

Lighedsprincippet

Indenfor dansk ret gælder det, at alle aktier (fsv. også anparter) har lige ret. Denne hovedregel kaldes for lighedsprincippet. Aktieklasser fraviger denne hovedregel ved at inddele kapitalandelene i et selskab i flere klasser, hvoraf særskilte rettigheder tilskrives de forskellige klasser.

Fordele og ulemper ved A-aktier

Fordele:

De fleste selskaber inddeler deres kapital i aktieklasser, hvor de særskilte rettigheder kaldes for fordelingen af udbytte. A-aktierne har ofte en forlods adgang til udbyttet. Dette betyder, at aktieholderne har en fordel, når selskabet udbetaler udbytte. De får udbyttet, før aktionærerne i andre aktieklasser.

Derudover har aktieholderne i A-aktierne en højere stemmevægt på generalforsamlingen. Disse fordele giver A-aktierne en højere værdi.

A-aktierne har altså fordele i forhold til udbytte og stemmerettigheder, hvilket gør dem til en mere attraktiv investering.

Ulemper:

En ulempe ved A-aktier er, at de er dyrere end B-aktier. Dette skyldes de fordele, som A-aktierne har. Derudover er der også en større risiko forbundet med A-aktier. Hvis selskabet går konkurs, vil aktieholderne i A-aktierne være sidst i køen til at få deres penge igen.

A-aktierne er altså dyrere og har en større risiko forbundet med sig.

Forskellen A- og B-aktier

Nogle virksomheder, særligt de store, udsteder aktier i forskellige aktieklasser. Med en A-aktie vil man typisk få stemmeret, når virksomheden f.eks. holder generalforsamlinger. Det vil man typisk ikke have ret til, hvis man ejer en B-aktie.

Relaterede ord

Positiv ret

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på A og B-klasse aktier?

Der findes ikke en 100 procent klar og retlig definition af hhv. A og B-aktier. Dog kan man sige at når man snakker A- og B-aktier, er det typisk forbundet med stemmerettigheder til hver aktie. Her har A aktier typisk flere stemmerettigheder and B aktier.

Hvad er A-aktier?

Denne type aktier er typisk den aktieklasse, hvor der bliver udstedt flest aktier. Ved A-aktier er man oftest berettiget til at få en del af det overskud/udbytte, som virksomheden udbyder.

Hvad er aktieklasser?

Aktieklasser er grupper af aktier. Aktierne i samme aktieklasse har samme rettigheder vedrørende f.eks. stemmekraft. De mest almindelige aktieklasser er benævnt A-aktier og B-aktier.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis