Aktiesplit

Hvad er aktiesplit

Et aktiesplit er en opdeling af eksisterende aktier, således at der opstår flere aktier og at deres pålydende værdi derved bliver nedskrevet. Et selskab kan splitte sine enkelte aktier i mindre dele i et bestemt splitforhold. Annoncerer et selskab f.eks. et split på 1:5, så vil du få 5 nye aktier for hver aktie, som du ejer. Kurset vil i dette tilfælde falde til 1/5 af den tidligere kurs.

Hvorfor benytte sig af aktiesplit?

Et aktiesplit finder ofte sted for, at et selskab kan øge likviditeten i aktien. Det kan gøre den mere attraktiv for flere investorer, der måske ikke har kunnet været med i de højere prislag. Det betyder også at splittet af aktier også kan medføre, at selskabets markedsværdi øges, fordi det højere antal aktier til en lavere pris, vil øge efterspørgslen på aktien.

De mest hyppige aktiesplits er 1:2, 2:3 og 1:3. En nem måde at bestemme den nye aktiekurs på er, at dividere den forrige aktiekurs med splitværdien. 

Eksempel

For eksempel kan en aktie splittes i ti, så aktiens pålydende værdi bliver en tiendedel af den oprindelige værdi, og aktionærerne får ti gange så mange aktier. 

Hvor mange gange kan man splitte en aktie?

I princippet kan man splitte en aktie så mange gange man vil. For at illustrere dette, splittede tech-giganten Microsoft sine aktier ni gange mellem 1987–2003. 

Dog skal man være opmærksom på at aktiesplit involverer en del papirarbejde og bureaukrati. Derfor vil selskaber højst sandsynligt kun splitte deres aktier, når de føler, at det er en god og rettidig beslutning for deres forretning.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et aktiesplit?

Et aktiesplit er, når en børshandlet virksomhed øger antallet af udestående aktier. En aktie bliver splittet i flere dele.

Hvad får aktionæren ud af aktiesplittet?

Ofte kan splittet på kort sigt se frem til en kursstigning grundet et større fokus på aktien og derved højere efterspørgsel.

Hvad er omvendt aktiesplit?

Et omvendt split virker ved at samle flere aktier til en aktie. Hvis du ejer fem aktier, og virksomheden annoncerer et 5:1 omvendt aktiesplit, bliver dine fem aktier altså til en aktie.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis