Bemyndigelse

Bemyndigelse betegner i fuldmagtsforhold en ret, som fuldmægtigen har i forhold til fuldmagstiveren til at indgå retshandler med tredjemand på vegne af fuldmagtsgiver, der umiddelbart stifter en ret eller pligt for fuldmagtsgiveren. Hertil gælder, at en bemyndigelse afhænger af særlig legitimation til tredjemand, således, at fuldmagtsgiveren kan bindes af den fuldmægtige, selv om den fuldmægtige har overskredet sin bemyndigelse.

Hvad betyder det at have fuldmagt?

En fuldmægtig kan betegnes som form for mellemmand. Fuldmægtigen indgår aftaler og handler for hovedmanden i hovedmandens navn. På den måde bliver fuldmægtigen ikke selv bundet af aftalen, men det gør hovedmanden sammen med en tredjemand, som fuldmægtigen indgår aftale med. Der er altså tre parter; hovedmand, mellemmand og tredjemand. Fuldmagter og dens bemyndigelse ses f.eks. i forbindelse med formuretten og fremtidsfuldmagter/generalfuldmagter.

Typer af fuldmagter

Man skelner mellem forskellige former for fuldmagter, hvor deres bemyndigelse og retsvirkninger er forskellige. I dette tilfælde skelnes der mellem fuldmagt der er synlige for omverdenen og fuldmagter, der er synlig for omverdenen.

Fuldmagt, der ikke er synlig for omverdnen: Denne fuldmagtstype kaldes også fuldmagt uden særlig tilværelse. Denne skal ikke fremvises til tredjemand.

Fuldmagt, der er synlig for omverdnen: Denne fuldmagtstype kaldes også fuldmagt med særlig tilværelse. Denne fuldmagt skal fremvises til tredjemand og er en skriftlig erklæring, der viser at fuldmægtigen har bemyndigelse til at handle på vegne af hovedmanden.

Eksempel på fuldmagt i forbindelse med erhverv i en butik (stillingsfuldmagt):

Eksempel: Person A ejer en butik, hvor B er ansat og sælger varer til kunderne (person c). Person B har således fuldmagt til at indgå aftaler om salg af varer til tredjemand (c), på vegne af A som er indehaver af butikken. A kan herudover give B bemyndigelse til at give C en rabat på 20 %. Da B har fået denne fuldmagt, kan hun give kunden rabat.

Relaterede ord

Hjemting

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis