Bo

Et bo betegner en formuemasse, der ved et skifte skal opgøres og afvikles. Et bo benyttes normalt, når der er tale om dødsbo, fællesbo, konkursbo mv.

Hvad er et bo?

Et bo er en formuemasse, der skal afvikles, når der er sket et skifte. Det vil sige, at boet skal gennemgås, og de ejendele, der er i boet, skal fordeles mellem de arvinger, der har krav på dem.

Der kan være mange forskellige årsager til, at et bo skal afvikles. Det kan f.eks. være et dødsbo, hvor en person er afgået ved døden, og der derfor skal findes ud af, hvem der arver personens ejendele. Et andet eksempel på et bo, der skal afvikles, er et fællesbo, hvor to personer er gået fra hinanden, og der skal findes ud af, hvordan deres fælles ejendele skal fordeles.

I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt at afvikle et bo, selvom der ikke er sket et skifte. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis der er tale om et testamente, hvor der er bestemt, at boet skal afvikles på en bestemt måde.

Det er ikke altid lige let at afvikle et bo, og derfor er det ofte en god idé at få hjælp fra en advokat eller en anden ekspert, der har kendskab til området. På den måde kan man være sikker på, at boet bliver afviklet på den rigtige måde, og at alle de personer, der har krav på noget fra boet, får det, de har krav på.

Hvornår benyttes et bo?

Der kan være mange grunde til, at der skal oprettes et bo. Fælles for alle situationer er dog, at der er en arving eller arvinger, der skal have del i formuen.

I et dødsbo er det normalt den afdøde, der efterlader sig en formue, der skal fordeles mellem arvingerne. I et fællesbo er det ofte to personer, der ejer formuen fælles, og hvis én af personerne dør, skal formuen fordeles mellem de to arvinger.

En konkursbo er en formue, der tilhører en person, der er gået konkurs. Formuen bliver herefter fordelt mellem kreditorerne.

Hvordan opgøres og afvikles et bo?

Der kan være mange ting, der skal tages højde for, når et bo skal opgøres og afvikles. Der skal først og fremmest tages stilling til, hvilke aktiver og passiver der er i boet. Derefter skal der tages stilling til, hvem der ejer de enkelte aktiver og passiver. Endelig skal der tages stilling til, hvordan aktiverne og passiverne bedst kan afvikles.

Det er ikke altid en nem proces at afvikle et bo. Der kan være mange interessenter involveret, og der kan være mange forskellige ønsker og behov, der skal tages hensyn til. Det er derfor vigtigt, at man har en god advokat, der kan hjælpe med at afvikle boet på den bedst mulige måde.

Relaterede ord

Deep linking

Ofte stillede spørgsmål

Hvad består boet af?

Boet består af en formuemasse - både aktiver og passiver, som opgøres og fordeles gennem bobehandlingen. Under boets behandling afgøres ligeledes hvilke arvinger, kreditorer osv., der er berettiget til penge. 

Hvad er et dødsbo?

Når en person afgår ved døden efterlader han eller hun et dødsbo. Et dødsbo er den afdøde persons formue og ejendele. Det kan f.eks. bestå af hus, smykker og bil. 

Hvordan foregår et dødboskifte?

Når der sker et dødsfald, skal skifteretten have besked - enten via bedemand eller familiemedlem. Herefter begynder boets opgørelse, hvor boet skal gøres op, og der skal skiftes med arvingerne. Et bo vil typisk bestå af aktiver og passiver (groft sagt ejendele og gæld).

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis