Driftsselskab

Hvad er et driftsselskab?

Et driftsselskab er tilknyttet et holdingselskab. Holdingselskabet fungerer som en slags pengetank, hvor overskuddet overføres til, mens driftsselskabet står for den daglige drift og for at tjene penge. Formålet med et driftsselskab er typisk at opnå en mere effektiv organisering af forskellige forretningsaktiviteter.

Driftsselskabet står for alle forretningsmæssige aktiviteter, f.eks. produktion, salg, marketing, økonomi og HR. Holdingselskabet spiller udelukkende en økonomisk rolle. 

Hvilken type virksomhed er et driftsselskab?

Et driftsselskab er ikke sin egen virksomhedsform. Derimod kan et driftsselskab være enhver selskabstype:

I de fleste tilfælde, bliver driftsselskabet oprettet som et anpartsselskab, da det ikke kræver mere end 40.000 kr. at oprette, og hver ejer hæfter kun for det beløb, de har kastet i virksomheden. Modsat kræver det 400.000 kr. at oprette et aktieselskab.

Interessentskaber har modsat anpartsselskaber og aktieselskaber intet kapitalkrav, men her hæfter ejerne solidarisk, hvilket kan være farligt, hvis den ene af ejerne ikke kan betale.

Fordele og ulemper ved driftsselskab

Fordele:

  • Det overskud, der generes i driftsselskabet, kan overføres til holdingselskabet.
  • Man slipper for at betale udbytteskat.
  • Du kan slippe for at betale personskat, hvis du sælger din virksomhed.
  • Er der flere ejere, er det mindre besværligt for dig at håndtere udbytte. 
  • Du kan opspare penge i dit holdingselskab i stedet for at gøre det i dit driftsselskab. Får driftsselskabet økonomiske problemer, er det overskud, du har overført til holdingselskabet, ikke i fare for at blive tabt.
  • Du får mulighed for at beholde et akkumuleret overskud i din virksomhed, hvis den går konkurs.
  • Et holdingselskab medfører på flere måder, at det både skattemæssigt og juridisk er lettere og ofte mindre likviditetskrævende at gennemføre et generationsskifte

Ulemper:

Hvordan opretter man et driftsselskab?

Et driftsselskab er ikke en selskabsform for sig, men det kan f.eks. være et anpartsselskab, et aktieselskab eller et interessentskab. Man opretter således et driftsselskab på samme måde, som man ville oprette et af hvert andet selskab.

Udover det, så kan man oprette sit holdingselskab samtidig med, at driftsselskabet oprettes. Det er ofte godt at kontakte en rådgiver i forbindelse med oprettelse af et holdingselskab samt driftsselskab, da der kan være nogle faktorer, der spiller en rolle i hvordan og hvorledes det bedst kan gøres. Hos Lexly kan vi hjælpe med alt fra rådgivning til oprettelse af både holdingselskabet og driftsselskabet. 

Kan man oprette et holdingselskab efter driftsselskabet?

Man kan i de fleste tilfælde efterfølgende oprette et holdingselskab efter reglerne om skattefri anparts/aktieombytning. Der kan dog være ulemper ved at oprette holdingselskabet efterfølgende. Det kan bl.a. være noget dyrere, idet stiftelsesproceduren er mere kompliceret og kræver bl.a. at en revisor udarbejder en vurderingsberetning. Det vil derfor være en god ide at oprette et holding- og driftsselskab samtidig.

Regnskaber for begge selskaber

Man skal ved holding- og driftsselskaber huske på, at der skal føres separate regnskaber og eventuelt indsendes separate årsrapporter. Sidstnævnte afhænger af virksomhedstypen for de to selskaber. Er driftsselskabet f.eks. en enkeltmandsvirksomhed, så er der ingen krav om et årsregnskab. Er holdingselskabet et anpartsselskab, så er årsregnskabet et lovmæssigt krav ifølge selskabsloven.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis