Eksigibel

En term, der dækker over, at noget kan gennemtvinges. Termen optræder som tommelfingerregel i forbindelse med domme, som med fogedrettens hjælp kan gennemtvinges.

Hvad er eksigibel?

En eksigibel dom er en dom, der kan gennemtvinges med fogedrettens hjælp. Det betyder, at hvis du f.eks. har fået en dom, der beordrer dig til at betale en sum penge til en anden person, så kan denne person gå til fogeden og få fogeden til at hjælpe med at gennemtvinge domen.

Fogeden kan f.eks. Trække pengene direkte fra din bankkonto eller tvinge dig til at sælge dine ejendele for at betale den sum penge, du skylder.

Det er altså en term, der dækker over, at noget kan gennemtvinges, og dette kan have store konsekvenser for den person, der har fået en eksigibel dom.

Hvordan kan eksigibel gennemtvinges?

Eksigibel kan gennemtvinges på to måder, enten ved hjælp af fogedretten eller ved at du selv går til inkasso.

Hvis du vælger at gå til inkasso, så vil de tage et gebyr for at gennemtvinge din eksigibel, og dette gebyr kan være ret højt.

Derfor er det ofte bedre at gå til fogeden, som ikke tager et gebyr, men det kræver dog, at den person, som du skylder penge, har en fogedbeordring.

En fogedbeordring er en dom, der beordrer fogeden til at hjælpe med at gennemtvinge en eksigibel.

Det er altså ikke nok, at den person, du skylder penge, blot har en eksigibel, for så kan de ikke gå til fogeden og få hjælp til at gennemtvinge den.

Der skal derfor også være en fogedbeordring, før fogeden kan hjælpe med at gennemtvinge en eksigibel.

Hvilke domme kan gennemtvinges?

Fogeden kan ikke gennemtvinge alle domme.

Der er nemlig kun nogle få domstyper, som fogeden kan gennemtvinge.

Dette er domme om:

  • Betaling af penge
  • Levering af varer
  • Lejeforhold
  • Brugsforhold
  • Familieretlige sager
  • Erhvervsretlige sager

Derudover kan fogeden også gennemtvinge nogle andre typer af afgørelser og kendelser, f.eks. afgørelser fra skatte-, told- og afgiftsmyndigheder.

Relaterede ord

Eksigibilitet

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis