Emancipation

En anden betegnelse for frigørelse af noget eller nogen. Ordet emancipation kommer af latin emancipatio, af emancipare 'frigive, overgive', af ex- og manus 'hånd' og capere 'tage', dvs. 'tage fra hånden'. Emancipation dækker over en bestræbelse på at opnå politiske rettigheder eller ligestilling, ofte til en bestemt gruppe som kvinder, jøder, slaver og fattige.

Emancipation i nyere tid

I nyere tid har emancipationen stået for en frigørelse af samfundsgrupper, som på grund af race, religion eller køn har befundet sig i et ufrivilligt underdanighedsforhold. Eksempler herpå kunne være:

  • jødernes gradvise ligestilling i Europa i 1700- og 1800-tallet (i Danmark endeligt i 1814)
  • slavernes frigivelse i 1800-tallet
  • kvinders opgør med og frigørelse fra ulighed og underordnet status i forhold til mænd - kvindefrigørelsen i 1900-tallet

Den danske teolog, filosof og forfatter, Søren Kierkegaard, beskæftigede sig samtidigt bl.a. med kvinders og jøders emancipation. Forfatteren Mathilde Fibiger kæmpede for kvindernes frigørelse og ligestilling.

"Politisk emancipation" er udbredt i akademisk og aktivist sammenhæng. Eksempelvis kulminerede borgerrettighedsbevægelsen i USA, 1965, i realiseringen af Emancipationserklæringen 100 år efter afskaffelsen af slaveriet i 1865. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder emancipation?

Begrebet betyder kort sagt frigørelse og frigivelse. Det blev mest brugt internationalt om slavernes frigivelse i 1800-tallet. Herudvover blev begrebet også brug i Danmark i forbindelse med med damernes emancipation – (også kaldet kvindernes frigørelse).

Hvad betyder kvindeemancipation?

Kvindeemancipationen er kendt fra 1900-tallet og beskriver kvinders opgør med og frigørelse fra ulighed og underordnet status i forhold til mænd.

Hvilke kendte personer beskæftigede sig med emancipation?

Blandt andet talte Karl Marx i 1844 for politisk frigørelse i sit essay "Om det jødiske spørgsmål". Teologen, filosoffen og forfatteren, Søren Kierkegaard, beskæftigede sig samtidigt med kvinders og jøders frigørelse.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis