FAS

Forkortelse for Free Alongside Ship - 'frit langs skibsside'. FAS beskriver en salgsklausul, hvor sælger forpligter sig til at bære risiko, udgifter, omkostninger, indtil at det givne fragtgods er blevet leveret ved siden af det skib, der ligger til kajs i en bestemt havn. En FAS benyttes ved søfragt og kan eksempelvis indgå i et certeparti.

Hvem betaler fragten?

Sælgeren er forpligtet til at stille godset til rådighed for køber når dette er placeret langs skibssiden, eller på en tilknyttet lasteplads i den angivne havn. Sælgeren holder alle omkostninger frem til dette punkt.

Hvor sker risikoovergang?

Risikoovergangen betegner det tidspunkt, hvor risikoen for varens hændelige beskadigelse eller undergang går over på modtageren af varen. Risikoovergangen sker, ved FAS, i det øjeblik at godset er stillet til rådighed langs skibssiden, eller på en tilknyttet lasteplads i den angivne havn.

Incoterms - FAS

Når talen er om levering og den dermed forbundne risikoovergang, kommer de internationale transportklausuler, incoterms, i spil. Incoterms er et sæt anerkendte handelsbetingelser (leveringsklausuler/salgsklausuler), der anvendes ved internationale handelsaftaler mellem virksomheder.  FAS er en af de leveringsklausuler, virksomhederne kan benytte sig af. Andre eksempler på leveringsklausuler er bl.a. FCA (free carrier), FOB (free on board) og CFR (cost and freight). Ved at anvende incoterms mindsker du således også risikoen for, at der skulle opstå misforståelser angående fragten, forsikringen eller risikoen.

Relaterede ord

FOB

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis