Forskudsopgørelse

Hvad er en forskudsopgørelse?

En forskudsopgørelse er en opgørelse af, hvor meget du skal betale i skat for det kommende år. Den udarbejdes af SKAT og sendes til dig i begyndelsen af året. På forskudsopgørelsen står der bl.a., hvor meget du skal betale i A-skat og/eller B-skat. Forskudsopgørelsen er en slags budget over din forventede indkomst og skat. Hvis dit liv eller økonomi ændrer sig, skal du tilpasse din forskudsopgørelse. Hermed sikrer du, at du betaler den rigtige skat. Du kan ske din forskudopgørelse på Skat.dk

Forskudsopgørelsen er ikke det samme som din årsopgørelse. Årsopgørelsen viser, hvor meget du har skullet betale i skat for det forløbne år, mens forskudsopgørelsen viser, hvor meget du skal betale i skat for det kommende år.

Hvordan kan du ændre din forskudsopgørelse?

Du kan ændre din forskudsopgørelse, hvis der er ændringer i dine forhold, f.eks. hvis du får et nyt job, bliver gift eller skilt, eller får et barn. Hvis du ændrer din forskudsopgørelse, skal du sende en ny forskudsopgørelse til SKAT. Der er nogle eksempler på, hvor du skal rette din forskudopgørelse. Det kan bl.a. være ved:

 • Hjemmearbejde (dette har betydning for eventuelt kørselsfradrag)
 • Din løn er gået op eller ned
 • Får nyt job eller mister arbejde
 • Køber eller sælger bolig/frihedsbolig
 • Lukker eller starter virksomhed
 • Bliver skilt eller gift.
 • .. og meget mere.

Forskudsopgørelse og årsopgørelse

Din forskudsopgørelsen viser hvad der forventes, at du har af indtægter og udgifter i det kommende skatteår. Den indeholder de tal, som er afgørende for, hvad din skat for det kommende år vil blive beregnet efter. Forskudsopgørelsen og årsopgørelsen hænger derfor sammen, da forskudsopgørelsen er fundamentet for din kommende årsopgørelse.

Din forskudsopgørelse - og det, du selv løbende retter og oplyser her - er vigtig for din økonomi, da den er fundamentet for både:

 • Din løbende betaling af skat i 2023, dine fradrag og dit skattekort
 • Din årsopgørelse for 2023.
  I marts 2024 får du at vide, om du i 2023 enten har betalt for meget i skat (og får penge tilbage), om du har betalt for lidt (og skal betale restskat), eller om du har betalt den korrekte skat. Årsopgørelsen kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat.  

Derfor skal du løbende rette forskudsopgørelsen, når der sker nyt i din økonomi eller i dit liv.

Kilde: skat.dk

Tre gode råd

Her er nogle ting, man skal huske, når man indsender en forskudsopgørelse:

 1. Man skal huske at indtaste alle de indtægter, man forventer at få i det kommende år. Dette omfatter både løn, pension og eventuelle andre indtægter.
 2. Man skal huske at indtaste sine fradrag. Dette omfatter bl.a. pension, boligfradrag og eventuelle andre fradrag, man måtte have.
 3. Man skal huske at indtaste sine udgifter. Dette omfatter bl.a. husleje, forsikringer, transport og eventuelle andre udgifter, man forventer at have i det kommende år.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen er en slags budget over din forventede indkomst og skat. Hvis dit liv eller økonomi ændrer sig, skal du tilpasse din forskudsopgørelse. Hermed betaler du løbende den rigtige skat. Opgørelsen kommer hvert år i november, hvor du kan se Skats bud på, hvordan din skat bliver i det kommende år.

Hvordan udfylder man en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen udfyldes på baggrund af de oplysninger, du har angivet til SKAT i din selvangivelse for det forrige år. SKAT beregner herefter, hvor meget du skal betale i skat for det kommende år, og sende dig en forskudsopgørelse.

Hvornår skal du rette i opgørelsen?

Justering af forskudsopgørelsen for 2023 vil normalt kun være nødvendig, hvis din privat-økonomi har ændret sig væsentligt i løbet af foregående år. Det kan f.eks. være hvis, man er gået på pension eller efterløn.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis