Gældssanering

En gældssanering er en ordning hvor en skyldner får en nedsættelse eller annullering af sin gæld. Ordningen bruges, hvis ens gæld er så stor, at du ikke inden for de nærmeste år har udsigt til at kunne betale den. Ved gældssaneringer kan skyldneren samtidigt tildelt mere tid til at betale sin gæld. Har domstolene besluttet at nedsætte din gæld, kan du få udsat betalingen af restgælden og samtidig tildelt en afdragsordning. Dog skal der opfyldes nogle betingelser.

Betingelser for opfyldelse

For at få gældssanering skal du opfylde følgende betingelser: 

  • du skal dokumentere, at du ikke kan betale gælden (hverken nu eller inden for de nærmeste år)
  • Du skal udvise en form for stabilitet, så der er mulighed for en afdragsordning
  • dine forhold og omstændighederne i øvrigt skal tale for en gældssanering.

Man skal med andre ord, være håbløst forgældet. Domstolene tager desuden hensyn til din alder, hvordan du har fået gælden, og hvad du har gjort for at afvikle gælden igen.

Hvordan ansøger man om gældssanering?

Kun privatpersoner kan søge om gældssanering. Man søger om gældssanering hos domstolene og er gratis. Du kan finde ansøgningsskemaet på Danmarks Domstoles hjemmeside eller ved henvendelse i den nærmeste byret. Ansøgningen skal besvares grundigt, da den danner grundlag for en evt. kommende gældssanering.

Ansøgningen skal du aflevere til Skifteretten, som ligger i byretten. Bor du i Storkøbenhavn, er det Sø- og Handelsretten, der skal have din ansøgning.

Skifteretten gennemgår din ansøgning og kan afvise den, hvis det er åbenbart, at du ikke kan få gældssanering. Hvis Skifteretten derimod vurderer der er en chance, bliver du indkaldt til en møde, hvor du vil blive spurgt yderligere ind til dine økonomiske forhold.

Relaterede ord

Faldsmål

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fungerer gældssanering?

Gældssanering fungerer ved at hjælpe personer, der har alvorlige økonomiske problemer, med at få deres gæld ned på et niveau, der er overkommeligt. Det gøres ved at reducere den samlede gæld, der skyldes kreditorerne, og ved at udskyde betalingerne over en længere periode.

Hvad er de konsekvenser af gældssanering?

Gældssanering kan have nogle konsekvenser, herunder: Din kreditvurdering kan blive negativt påvirket, hvilket kan gøre det sværere at få lån i fremtiden. Du kan blive nødt til at betale et gebyr for at få gældssanering. Du kan blive nødt til at betale en højere rente på gæld, der ikke er blevet nedsat. Du kan blive nødt til at betale skat af eventuelle gældsreduktioner.

Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en procedure, der hjælper personer, der har alvorlige økonomiske problemer, med at få deres gæld ned på et niveau, der er overkommeligt. Det gøres ved at reducere den samlede gæld, der skyldes kreditorerne, og ved at udskyde betalingerne over en længere periode.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis