Generisk bestemt

Fleksibiliteten bag generisk bestemmelse

I mange kontrakter støder man på betegnelsen "generisk bestemt". Men hvad betyder det egentlig? Kort fortalt handler det om, at en skyldner, i stedet for at forpligte sig til en specifik ydelse, har mulighed for at levere en af flere forskellige ydelser. Dette giver en vis fleksibilitet, som kan være gavnlig i mange forskellige situationer.

For eksempel kan en leverandør af frugt i en kontrakt forpligte sig til at levere 100 kilo frugt, men uden at specificere præcis hvilken type. Det kan være æbler, pærer eller noget tredje. Så længe mængden er korrekt, opfylder leverandøren sin del af aftalen.

Fordele for begge parter

Ved første øjekast kan det synes, at en sådan kontrakt mest gavner skyldneren. Men der er også fordele for kreditor. Med en generisk bestemt kontrakt kan kreditor ofte opnå en mere fordelagtig pris, da skyldneren har mulighed for at levere den ydelse, der er mest økonomisk fordelagtig for ham på leveringstidspunktet.

Desuden kan det i nogle tilfælde også være en fordel for kreditor at have en vis fleksibilitet i den modtagne ydelse. For eksempel, hvis kreditor driver en frugtstand, kan det være en fordel at kunne variere udbuddet af frugt afhængigt af, hvad der er mest populært blandt kunderne på et givet tidspunkt.

Når aftalen skal fortolkes

Selvom en generisk bestemt kontrakt kan virke enkel, kan der opstå udfordringer, når den skal fortolkes. Hvad hvis skyldneren leverer en blanding af forskellige frugter, hvoraf nogle er dyrere end andre? Eller hvad hvis en del af den leverede ydelse ikke opfylder de kvalitetskrav, der er angivet i kontrakten?

I sådanne situationer er det vigtigt at have klare retningslinjer i kontrakten for, hvordan sådanne situationer skal håndteres. Det kan fx være ved at specificere minimumskvalitetskrav eller ved at have klare regler for, hvordan prisen skal justeres, hvis ydelsen varierer i kvalitet.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis