Hjemfaldsklausul

Hvad er en hjemfaldsklausul?

En hjemfaldsklausul (også kaldet hjemfaldspligt) er et vilkår i en aftale om salg af fast ejendom, som giver sælgeren ret til inden for et nærmere fastsat tidsrum at tilbagekøbe ejendommen til den samme pris, som køberen selv betalte. Det vil fremgå af Tingbogen, hvis der er hjemfaldspligt på ejendommen, du planlægger at købe.

I de tilfælde ses hjemfaldsklausuler hos kommunen. Nogle kommuner tinglyser hjemfaldspligt på ejendomme, så de har mulighed for at købe dem tilbage efter en årrække. Det skal man være opmærksom på, før man underskriver en købsaftale.

Hvad er konsekvensen af hjemfaldsklausul?

Hvis der er tinglyst hjemfaldspligt, har ejeren af grunden kun en tidsbegrænset brugsret til ejendommen og grunden. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvad det koster at købe en bolig fri af hjemfaldspligten. Du skal derfor skal du kontakte din kommune, hvis du ønsker at udskyde en hjemfaldspligt eller købe boligen helt fri. Køber man boligen fri, medfører det, at hjemfaldspligten ikke længere er aktuel og kommunen har tilmed ikke tilbagekøbsret.

I de fleste tilfælde er det muligt for en ejer, af en ejendom med tilbagekøbsret, at købe sig fri af rettigheden. Man kan også købe en udskydelse af tilbagekøbstidspunktet.

  • Et frikøb medfører, at deklarationen om kommunens tilbagekøbsret til ejendommen ikke længere gælder.
  • Udskydelse indebærer, at året for kommunens tilbagekøbsret til ejendommen ændres. Dette sker ved tinglysning af en påtegning på deklarationen med angivelse af det nye tilbagekøbsår. 

Skal man købe en bolig med hjemfaldspligt?

Før køber en bolig med hjemfaldsklausul, bør du undersøge hvor lang tid der er tilbage, før denne hjemfalder til kommunen. Herefter bør du gøre dig overvejelser om prisen på boligen. Hvis to boliger er ens - men den ene har hjemfaldspligt - bør de ikke koste det samme. Boligen der indeholder en hjemfaldsklausul bør være lavere.

Hos Lexly kan du få råd og vejledning til bolig. I sidste ende er det op til dig selv at afgøre, hvorvidt du bør købe en bolig med hjemfaldspligt eller ej. Det er dog afgørende, at du har sat sig grundigt ind i tingene, så du kan træffe beslutningen på et oplyst grundlag.

Relaterede ord

Rektaklausul

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder hjemfaldspligt?

Hjemfaldspligten betyder overordnet at kommunen, efter en årrække, kan vælge at tilbagekøbe en grund. Dette sker hyppigt til en lav pris, som i mange tilfælde den oprindelige salgssum.

Hvad koster det at en bolig fri af hjemfaldspligten?

I nogle tilfælde er der mulighed for at købe sig fri af hjemfaldspligten. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvad det koster at købe en bolig fri af hjemfaldspligten. Hvis du ønsker prisen, abefales det, at du kontakter kommunen.

Bør jeg købe en bolig med hjemfaldspligt?

Det er ikke uden konsekvenser at købe en bolig med hjemfaldspligt. Først og fremmest bør man altid undersøge, hvor lang tid der er tilbage af hjemfaldspligten. Hvor lang tid der er tilbage af hjemfaldspligten, bør have betydning for, hvor meget du vil betale for boligen. Hos Lexly står vi klar til at hjælpe dig med alt fra købsaftale til vejledning af ejendomskøb.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis