Holdingselskab

Et holdingselskab betegner et aktie- eller anpartsselskab, der ikke selv driver erhvervsvirksomhed, men som ved at have aktiemajoriteten i et eller flere andre selskaber dermed udøver kontrol med disses ledelse.

Hvad er et holdingselskab?

Et holdingselskab er et selskab, der ikke selv driver virksomhed, men som ejer aktier eller andeler i andre selskaber. På den måde kan det udøve kontrol med ledelsen i de andre selskaber.

Der findes to former for holdingselskaber:

  1. Aktieholdingsselskaber: Et selskab, der kun ejer aktier i andre selskaber.
  2. Anpartsselskaber: Et selskab, der ejer andele i andre selskaber.

Ofte er der tale om et aktieselskab, hvor holdingselskabet ejer flere aktier end nogen anden enkeltaktionær. På den måde kan holdingselskabet udøve kontrol med ledelsen i de andre selskaber.

I Danmark findes der mange holdingselskaber, især blandt de store virksomheder.

Eksempler på holdingselskaber

Et eksempel på et holdingselskab er Novo Nordisk. Novo Nordisk er et dansk medicinalvirksomhed, der producerer og markedsfører lægemidler til behandling af diabetes. Novo Nordisk er et børsnoteret selskab, der også er noteret på Nasdaq Copenhagen. Novo Nordisk har mange dattervirksomheder, der producerer forskellige lægemidler og produkter.

Hvordan fungerer et holdingselskab?

Et holdingselskab kontrollerer sine dattervirksomheder ved at have flertallet af aktierne i dem. På denne måde kan et holdingselskab lede og styre dattervirksomhederne.

Et holdingselskab kan være meget fleksibelt og effektivt i forhold til at skabe værdi og udvikling for de selskaber, der er underlagt det. Dette skyldes især, at et holdingselskab kan investere i forskellige virksomheder, og på denne måde få adgang til nye markeder og teknologier.

Derudover kan et holdingselskab også have økonomiske fordele, da det kan optage lån til en lav rente, og på denne måde finansiere sine dattervirksomheder.

Holdingselskaberne har også mulighed for at træffe beslutninger på et overordnet niveau, og på denne måde kan de sikre, at deres dattervirksomheder virker effektivt og udvikler sig positivt.

Fordele og ulemper ved et holdingselskab

Holdingselskaber har mange fordele, men der er også nogle ulemper forbundet med dem. Fordelene ved et holdingselskab er bl.a.:

  • Fleksibilitet
  • Økonomiske fordele
  • Overordnet kontrol

Ulemperne ved et holdingselskab kan være:

  • Kompleksitet
  • Risiko for afkobling
  • Ulemper for medarbejderne
icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis