Kursmanipulation

Kursmanipulation (også kaldet markedsmanipulation) betegner handlinger, der er egnet til at påvirke kursen på værdipapirer i en retning, der afviger fra deres markedsværdi. Det kan f.eks. være en eller flere personer i fællesskab som forsøger at påvirke kursen på et værdipapir. Det vil typisk være i form af en aktie eller en obligation. På den måde vil krusen afvige fra, hvad papirer ville have været værd under ''normale'' omstændigheder.

Konsekvenser ved kursmanipulation

Denne form for manipulation er en grov lovovertrædelse, da markedets aktører skal kunne stole på, at kursen på et givets papir, er papirets reelle værdi. Kursmanipulation er forbudt efter værdipapirhandelslovens § 39, med en strafferammen på fængsel op til 1 år og 6 måneder. Herudover kan det få alvorlige konsekvenser for markedstilliden samt medføre store tav for investorer.

Hvad kan kursmanipulationen bestå af?

Manipulationen kan bestå af forskellige elementer, herunder:

  • Udbredelse af oplysninger. F.eks. gennem medierne - der er egnet til at give urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller kursen på værdipapirer.
  • Transaktioner eller handelsordrer, der er egnet til at give urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller kursen på værdipapirer.
  • Transaktioner eller handelsordrer, hvor der benyttes fiktive indretninger eller andre former for bedrag.
  • Transaktioner/handelsordrer, hvor en person (eller flere) i fællesskab sikrer, at kursen på et eller flere værdipapirer ligger på et unormalt eller kunstigt niveau.

Kilde: ritzau/FINANS

Relaterede ord

Baisse

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er kursmanipulation?

Begrebet dækker over, når én eller flere investorer kunstigt forsøger at ændre et værdipapirs kurs. Det kan f.eks. være en aktie eller en obligation, hvor kursen afviger fra, hvad den ellers ville have været.

Er markedsmanipulation strafbart?

Kursmanipulation er strafbart og kan straffes med fængsel op til 1 år og 6 måneder.

Hvornår foreligger der kursmanipulation/markedsmanipulation?

Eksempler på kursmanipulation kan være spredning af falske rygter om en børsnoteret virksomhed eller indlæggelse af urigtige købstilbud på en aktie. Formålet med dette, er at give indtryk af efterspørgsel og på den måde påvirke aktiekursen.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis