Kvalifikation

Kvalifikation betegner oftest spørgsmålet om et retsforholds juridiske natur. Ordet kvalifikation kommer af middellatin qualificare, af latin qualis 'af en bestemt art' og -ficere.

Kvalifikation inden for international privatret

Når man anvender kvalifikation inden for den internationale privatret henviser det til den fremgangsmåde, der benyttes til bestemmelse af lovvalgsreglerne i en bestemt sag. Lovvalgsreglerne afgør, efter hvilket lands lovgivning en konkret sag, der har tilknytning til mere end et land, skal bedømmes.

Kvalifikationen går således ud på at bestemme, til hvilken lovvalgsregel omstændighederne i den bestemte sag kan henføres. Det kan feks. være af kontraktlig eller erstatningsretlig karakter. Efter at lovvalget er foretaget, skal det afgøres, hvilke retsregler i det fremmede retssystem der skal finde anvendelse; det kaldes ofte for sekundær kvalifikation.

Kvalifikationsproblemet

For det trænede øje vil kvalifikationsproblemet almindeligvis ikke byde på vanskeligheder. En jurist har både indsigt i og overblik over retssystemet og vil derfor nærmest intuitivt kvalificere det juridiske problem. Alligevel er juristen opmærksom på ikke at drage forhastede konklusioner, da konsekvensen at en forkert identificeret juridisk problem kan være at man efterfølgende vælger de forkerte retsregler, og resultatet bliver derfor forkert.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder kvalifikation?

Begrebet betegner oftest spørgsmålet om et retsforholds juridiske natur. Ordet kommer af middellatin qualificare, af latin qualis 'af en bestemt art' og -ficere. Kvalifikation kan dog også forstås som en grad, et uddannelsesbevis eller et bevis for en supplerende kvalifikation, der dokumenterer et læringsudbytte, som er opnået.

Hvad er international privatret?

International privatret kaldes også lovvalg og er et sæt procedureregler, som afgør, hvilket retssystem der har forrang, og hvilke love i hvilke lande der gælder for en given retstvist. Disse regler anvendes, når en retstvist har et internationalt element.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis