Legitimation

Legitimation betegner et indbegreb af kendsgerninger, der over for andre angiver en person som materielt berettiget til at udøve en vis råden.

Legitimation i hverdagen

Legitimation er en form for identifikation af en persons identitet. Det kan være et pas, kørekort eller andet officielt dokument, der bruges til at bekræfte, at en person er, hvem han eller hun siger. Legitimationen bruges bl.a., når man skal handle varer eller tjenesteydelser online. I disse tilfælde er det ofte nødvendigt at bekræfte og verificere en persons identitet. Det kan også bruges, når man skal foretage banktransaktioner og andre finansielle transaktioner.

Hvad betyder det at give legitimation til nogen?

Legitimation betyder at give nogen lov til at udføre en handling, som de ellers ikke har lov til. Det kan være så mange forskellige ting, som f.eks. at en person har lov til at arbejde et bestemt sted, eller at et barn har lov til at deltage i en aktivitet.

Det kan være et skriftligt dokument, et foto ID-kort, en fingeraftryksscanning eller endda blot et simpelt ”ja” fra en voksen. Legitimationen gives typisk af en person, som har myndighed til at give tilladelse til nogen til at udføre en bestemt handlen. Det kan f.eks. være en lærer, en forælder eller en administration.

Når nogen giver legitimation, giver de mulighed for at nogen kan gå videre og udføre en aktivitet, som de ellers ikke har lov til. Det er vigtigt at huske på, at det stadig er op til dem, som har givet legitimationen, til at kontrollere og godkende, at vedkommende følger de gældende regler.

Fuldmagter og bemyndigelse

I forbindelse med fuldmagter skal man bl.a. afklare, hvilke grænser der er for fuldmagten. I den sammenhæng er det væsentligt at overveje fuldmagtens legitimation og bemyndigelse. Legitimation er dokumentation for fuldmagten og er herefter noget, som en tredjemand kan se.

Relaterede ord

Illegitim

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder legitimation?

Begrebet bruges ofte til at beskrive nogen eller noget, der har ret til eller berettigelse til at handle på vegne af en anden person. Det kan også bruges til at beskrive beføjelsen til at repræsentere nogen eller noget. I den juridiske verden refererer det normalt til et dokument, der bekræfter et persons identitet og deres berettigelse til at handle på vegne af nogen/noget.

Hvornår bruges legitimation i hverdagen?

Legitimation bruges mange steder i dagens samfund. Det er en af de måder, hvorpå de fleste myndigheder (f.eks. virksomheder, banker og organisationer) kan kontrollere, hvem de udfører forretninger med. Det er derfor vigtigt at have en gyldig legitimation på sig til identifikation.

Hvornår er legitimation nødvendigt?

Det er typisk nødvendig, når du skal udføre økonomiske transaktioner, f.eks. købe et produkt eller ansøge om et lån. Du skal også bruge legitimationen, når du skal købe f.eks. alkohol eller når du skal rejse til et andet land. Ligeledes er den også nødvendig for at bekræfte identiteten, når du skal få et pas eller en kørekort.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis