Baggrund

Testamente for ugifte samlevende med børn

Såfremt du og din kæreste har været samboende i mere end to år eller har/har haft et fællesbarn, kan I oprette et udvidet samlevertestamente. Uden testamente, arver ikke I automatisk efter hinanden som ægtefæller gør. Lad Lexly rådgive og hjælpe jer på en nem, tryg og sikker måde.

Tager 10 minutter
Kan downloades med det samme
Genereres automatisk
Skræddersyet udfra dine svar
Tilkøb ekspertrådgivning
Vi finjusterer dokumentet til dig
Lav online
949 kr.
Med jurist
2.195 kr.

Pris

949 kr.

Inkl. moms

Sealing først til sidst
Sådan fungerer det
 • Svar på spørgsmålene i vores online formular.
 • På kun 10 min at får du et
  juridisk korrekt dokument.
 • Lav ændringer i
  dokumentet eller hent
  det som PDF.
Vi har bl.a. været omtalt i
Logo Børsen Logo Berlingske Business Logo DR Logo Frederiksborgamtsavis Logo Djøfbladet

Testamente med børn

Testamente for ugifte samlevende med børn er en vigtig del af at sikre, at dine børn og samlever får de bedst mulige forhold efter din død. Hvis du og din partner ikke er gift, men har børn, kan man med fordel udarbejde et udvidet samlevertestamente. Dette er et testamente, hvor du og din partner begge skriver under på, at I ønsker at arve hinanden. Hvis I begge dør samtidig, vil børnene arve efter jer.

Det er vigtigt at have et testamente for ugifte samlevende med børn, hvis man ønsker at sikre, at den længstlevende samlever har flere økonomiske midler til jeres børn og evt. kan blive boende i jeres hus. Hvis du afgår ved døden, uden at have et testamente, vil din samlever ikke automatisk arve efter dig. Det kan stille samleveren i en vanskelig situation.

Det er en god idé at få juridisk rådgivning om testamenter for ugifte samlevende med børn, så du er sikker på, at dine børn og samlever arver efter dig på den måde, du ønsker.

Betingelser for oprettelse af udvidet samlevertestamente

Følgende betingelser skal være opfyldt for, at I kan oprette et testamente.

 1. Testamentet skal være gensidigt, dvs. at I skal indsætte hinanden som arvinger helt eller delvist,
 2. I skal juridisk kunne indgå ægteskab med hinanden, dvs. at I ikke må være gift med andre eller være søskende,
 3. I må ikke have oprettet et testamente med andre,
 4. I skal leve sammen i et ægteskabeligt forhold,
 5. I skal have haft fælles bopæl de sidste to år og have boet sammen de sidste to år før førstafdødes død

Kravet om fælles bopæl er opfyldt, selvom I må flytte kortvarigt fra hinanden.

Såfremt I opfylder ovenstående betingelser, kan I oprette et udvidet samlevertestamente.

Arv for samlevende med fællesbørn

Som nævnt ovenfor, arver samlevende ikke hinanden, medmindre I har oprettet udvidet samlevertestamente. I stedet arver jeres børn arven efter jer. Dette er ikke altid hensigtsmæssigt og det kan have store konsekvenser, hvis I ikke har taget stilling til, hvordan arven efter jer skal fordeles. Hvis en af jer afgår ved døden, kan det have store konsekvenser for den længstlevende samlever, som ikke modtager noget økonomisk.

Ved at oprette et testamente for ugifte samlevende, kan I testamentere den fulde arv efter jer til hinanden, pånær tvangsarven til jeres barn/børn.

Særbørn

Særbarn er en juridisk definition for børn fra tidligere forhold. Såfremt du eller din kæreste har et barn fra et tidligere forhold, kan I forsat oprette et udvidet samlevertestamente. Dét der påvirkes, når man er ugifte samlvende med særbørn, er fordelingen af arven. Særbørn er tvangsarving til barnets far og mor. Tvangsarven udgør 25% af arven.

Hvorfor er det vigtigt at have et testamente for ugifte samlevende med børn?

Der er flere grunde til, at det er vigtigt at have et testamente for ugifte samlevende med børn. Der er mulighed for at testamentere op til 7/8 (87,5 %) af arven til længstlevende samlever, hvis i har fællesbørn og boet sammen i minimum 2 år på dødstidspunktet. Gennem testamentet kan I begunstige længstlevende samlever langt bedre, hvis en af jer skulle gå bort.

For det andet kan et testamente også sikre, at dine børn arver efter dig på den måde, du ønsker. Hvis du ikke har et testamente, vil det være op til de voksne i familien at afgøre hvordan pengene skal fordeles, og det kan være svært at blive enige om, hvis der er små børn.

Derfor er det vigtigt at have et testamente for ugifte samlevende med børn, fordi det kan sikre, at dine børn arver efter dig på den måde, du ønsker.

Hvad skal man overveje, når man laver et testamente for ugifte samlevende med børn?

Først og fremmest skal man overveje, hvordan ens samlever skal være stillet økonomisk, hvis en afgår ved døden. Måske ønsker man at begunstige hinanden mest muligt eller blot med et beløb. Man skal også overveje, hvor meget og hvilken fordeling, de enkelte arvinger skal arve. Endelig skal man også overveje, hvilke forhold der skal gælde for arv, f.eks. om nogen skal have forudbestemte rettigheder til noget bestemt eller ej.

Hvordan sikrer man, hvem der arver efter én?

Det er faktisk ret simpelt. Først og fremmest skal du have et testamente. Dette kan du få hos Lexly. Derefter skal du bestemme, hvem der skal arve efter dig - herunder din samlever. I forhold til dine børn, kan du vælge at lade alle dine børn arve lige meget, eller du kan vælge at lade én af dine børn arve mere end de andre.

Når du har bestemt, hvem der skal arve efter dig, skal du skrive dette ned i testamentet. Herefter skal du underskrive testamentet for at gøre det gyldigt.

Det er dog ikke nok, at du har et testamente. Testamentet skal også opbevares på et sikkert sted, så dine pårørende ved, hvor det befinder sig, hvis du skulle dø. Det anbefales derfor, at du opbevarer testamentet hos dit lokale tinghus.

Det er vigtigt, at du husker at opdatere dit testamente, hvis der sker ændringer i din familie, f.eks. hvis du får yderligere børn eller skifter samarbejdspartner.

Boafgift

Dine arvinger skal betale en obligatorisk boafgift til staten. Ens ægtefælle er undtaget for denne boafgift. Der skal betales 15% i boafgift for arv som din samlever modtager når i ikke er gift. Ved udbetaling af arv til samlever, fratrækkes bundfradraget (312.500 kr. i 2022) før der betales 15 % af resten af arven.

Læs mere om arveafgift her.

Hvordan foregår sagsbehandlingen?

Ønsker du rådgivning om testamente for ugifte samlevende? Hos Lexly har det aldrig været nemmere!

Hos os foregår det sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du konkret ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i familie- og arveret. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet, vil der ske betaling.

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.

Relaterede services

Testamente for ugifte samlevende uden børn

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er arvelovens regler for samlevende uden testamente?

Uden et testamente for samlevende gælder arvelovens almindelige regler. Det betyder, at arven bliver fordelt efter forskellige arveklasser. Første arveklasse er ægtefæller. Hvis du ikke har en ægtefælle vil arven automatisk gå til dine børn og ikke tilgodese din samlever.

Hvorfor udarbejde et testamente for ugifte samlevende med børn?

Som ugifte samlevende med fællesbørn eller særbørn, vil det være en fordel af lave et samlevertestmente. Herigennem kan I sikre hinanden bedst muligt, hvis en af jer afgår ved døden. I arver kun fra hinanden hvis der er oprettet testamente. Derudover kan du fremtidssikre din arv, ved at gøre det til særeje for for dine børn.

Hvad kan man bestemme i et testamente?

I testamentet vil i som samlevende kunne bestemme, at den af jer der lever længst, skal arve mest muligt efter førstafdøde. Herudover kan i bestemme at jeres børns arv fra jer, skal være deres særeje og ikke deles ved f.eks. skilsmisse. Hos Lexly kan vi hjælpe dig med den individuelle ønsker.

Lav online
949 kr.
Med jurist
2.195 kr.

Pris

949 kr.

Inkl. moms

Sealing først til sidst
Sådan fungerer det
 • Svar på spørgsmålene i vores online formular.
 • På kun 10 min at får du et
  juridisk korrekt dokument.
 • Lav ændringer i
  dokumentet eller hent
  det som PDF.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis