Baggrund

Testamente for ugifte samlevende uden børn

Mange par vælger i dag ikke at blive gift, men hvilke juridiske konsekvenser har det? Hvis du og din samlevende ikke er gift, arver I ikke hinanden. Hvis man ønsker at stille sin samlever bedst muligt, kan man med fordel oprette et testamente. Lad Lexly rådgive dig på en nem, sikker og tryg måde.

Tager 10 minutter
Kan downloades med det samme
Genereres automatisk
Skræddersyet udfra dine svar
Tilkøb ekspertrådgivning
Vi finjusterer dokumentet til dig
Lav online
949 kr.
Med jurist
2.195 kr.

Pris

949 kr.

Inkl. moms

Opret testamente Betaling først til sidst
Sådan fungerer det
 • Svar på spørgsmålene i vores online formular.
 • På kun 10 min at får du et
  juridisk korrekt dokument.
 • Lav ændringer i
  dokumentet eller hent
  det som PDF.
Vi har bl.a. været omtalt i
Logo Børsen Logo Berlingske Business Logo DR Logo Frederiksborgamtsavis Logo Djøfbladet

Hvorfor oprette et testamente for ugifte samlevende uden børn?

Testamente for ugifte samlevende uden børn er en vigtig del af enhver juridisk rådgivning. De fleste mennesker tror, at der kun er to muligheder for at testamentere - enten man testamenterer til sin ægtefælle eller til sin arving. Men der er faktisk mange flere muligheder, især hvis man ikke har børn.

Der er mange ting man skal overveje, når man testamenterer, og det kan være en svær beslutning. Men det er vigtigt at få det gjort rigtigt, fordi det kan have store konsekvenser for dem, der efterlades. Det første man skal overveje er, hvem man vil have, skal arve ens ejendele. Dette er især vigtigt, hvis man ikke har børn, fordi det kan være svært at finde nogen, der har interesse i at arve. Det er også vigtigt at overveje, hvilke ejendele man vil have, skal gå til denne/de person(er).

Derudover skal man overveje, hvilke forpligtelser man vil pålægge denne/de person(er). Hvis man f.eks har en virksomhed, skal man overveje om man vil have, at en bestemt person skal fortsætte med at drive virksomheden, eller om man vil sælge den.

Der er mange andre ting man skal overveje, når man testamenterer. Det kan være behjælpeligt at søge rådgivning hos en jurist. De kan hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger, så du kan være sikker på, at dine ønsker bliver respekteret.

Hvem arver efter dig, hvis du er i et forhold og ikke har børn?

Der er ingen legal arveret for ugifte samlevende uden børn. Det betyder med andre ord, at du og din kæreste/samlever ikke arver hinanden, når én af jer dør, hvis i ikke har et testamente for ugifte samlevende uden børn. Det kan stille den længstlevende samlever dårligt økonomisk, hvis f.eks afdøde ejer den bolig i bor i. I stedet arver jeres forældre/søskende efter jer, hvis I ikke opretter et testamente.

Ugifte samlevende har mulighed for, at oprette et udvidet samlevertestamente hvorved man kan arve hinanden som ægtefæller med fuldstændigt særeje. I skal dog være opmærksomme på, at som ugifte samlevende kan I ikke sidde i uskiftet bo. Dette kan ikke lade sig gøre, da I ikke er gift og dermed ikke har formuefællesskab.

Hvad skal der stå i testamentet?

Der er fri mulighed for at testamentere sin arv efter sine ønsker. Ofte vil ugifte samlevende uden børn typisk have nogle af følgende elementer med:

 • Længstlevende samlever skal arve alt efter førstafdøde
 • Når længstlevende samlever afgår ved døden og I ikke efterlader jer børn, skal arven forledes til halvdelen af hver slægt.
 • Mulighed for at testamentere til velgørende organisationer
 • Gøre arven til særeje til arvinger
 • Andre ønsker

Testamente for ugifte samlevende uden børn

Følgende betingelser skal være opfyldt for, at ugifte samlevende kan oprette et testamente.

 1. Testamentet skal være gensidigt, dvs. at I skal indsætte hinanden som arvinger helt eller delvist,
 2. I skal teoretisk kunne indgå ægteskab med hinanden, dvs. at I ikke må være gift med andre eller være søskende,
 3. I må ikke have oprettet et gensidigt samlevertestamente med andre,
 4. I skal leve sammen i et ægteskabslignende forhold,
 5. I skal have haft fælles bopæl de sidste to år og have boet sammen de sidste to år før førstafdødes dødsfald

Kravet om fælles bopæl er opfyldt, selvom I må flytte midlertidigt fra hinanden, pga. institutionsophold, plejehjem eller lignende.

Såfremt I opfylder ovenstående betingelser, kan I oprette et testamente og indsætte hinanden som arvinger helt eller delvist.

Boafgift

I kan ikke undgå boafgiften på ligefod med ægtefæller. Der skal betales 15% i boafgift for arv, der overstiger bundfradraget på 321.700 kr. (2023)

Hvis man ikke laver testamente

Hvis du og din partner er ugifte samlevende og ikke laver et testamente, vil I ikke arve efter hinanden. Dette gælder uanset om i har boet sammen i flere og og har fælles børn. I stedet vil hele arven efter den, som først går bort, gå til den afdødes legale arvinger, mens den længstlevende samlever ikke vil modtage nogen arv. Legale arvinger betyder de arvinger (familie), der følger af arvelovens regler. 

Gyldiggørelse af testamente

Når jeres testamente er udarbejdet, skal I underskrive det foran en notar, for at det bliver gyldigt. Det betyder, at I skal vente med at underskrive jeres testamente, indtil I er hos notaren. I kan læse mere om, hvordan I får en tid hos notaren, og hvad I skal medbringe her.

Hvordan foregår sagsbehandlingen?

Ønsker du rådgivning om udvidet samlevertestamente eller testamente for ugifte samlevende uden børn? Hos Lexly har det aldrig været nemmere!

Det foregår sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du konkret ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i familie- og arveret. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet, vil der ske betaling.

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.

Relaterede services

Testamente for ugifte samlevende med børn

Ofte stillede spørgsmål

Hvem arver efter mig, hvis jeg ikke har nogen børn?

Hvis du ikke er gift eller har børn går hele din arv til dine forældre. Ugifte samlevende har ingen automatisk arveret efter hinanden. Hvis I ønsker indflydelse på hvordan arven skal fordeles, kan I med fordel oprette et testamente.

Hvordan fordeles arven, hvis vi har et testamente?

Typisk er testamente for ugifte samlevende gensidigt begunstigende. Det betyder, at hvis en samlever afgår ved døden arver længstlevende samlever arve alt efter førstafdøde, da der ikke er andre i 1. arveklasse.

Hvem er ens legale arvinger?

De legale arvinger er delt op i 3 forskellige klasser. I første arveklasse arver ægtefælle, børn og børnebørn. Hvis man ikke har nogen af disse vil arven gå videre til 2. arveklasse bestående af, forældre, søskende og søskendes efterkommere. Sidste arveklasse består af bedsteforældre og deres børn.

Lav online
949 kr.
Med jurist
2.195 kr.

Pris

949 kr.

Inkl. moms

Opret testamente Betaling først til sidst
Sådan fungerer det
 • Svar på spørgsmålene i vores online formular.
 • På kun 10 min at får du et
  juridisk korrekt dokument.
 • Lav ændringer i
  dokumentet eller hent
  det som PDF.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis