Ægtepagt med fuldstændigt særeje
Du og din ægtefælle kan oprette en ægtepagt med fuldstændigt særeje, hvori I beslutter, at jeres formue eller en del heraf ikke skal deles i tilfælde af skilsmisse eller død. En ægtepagt med fuldstændigt særeje har både fordele og ulemper, men også stor betydning for jeres indbyrdes formueforhold. Lad Lexly hjælpe jer med rådgivning samt udarbejdelse af nødvendige dokumenter på en nem, sikker og tryg måde.
Fuldstændigt særeje
Som udgangspunkt er alt, hvad et par ejer ved indgåelsen af ægteskab og hvad de erhverver under ægteskabet fælleseje og skal derfor deles ligeligt ved skilsmisse eller død.
Eksempel på deling af formue - formuefællesskab
Christian har aktiver til en værdi af 800.000 kr. og Anna har aktiver til en værdi af 1.2 millioner kr. Christian og Anna skal skilles, hvilket indebærer, at Anna skal have det, der svarer til halvdelen af værdien af Christians aktiver (dvs. 400.000 kr.) og Christian skal tilsvarende have halvdelen af værdien af Annas aktiver (dvs. 600.000 kr.). Christian ender derfor med en samlet sum på 400.000 + 600.000 = 1.000.000 kr. og Anna ender med en samlet sum på 400.000 + 600.000 = 1.000.000 kr.
Hvis I ønsker at undgå udgangspunktet om formuefællesskab, kan I oprette en ægtepagt med fuldstændigt særeje.
En ægtepagt om fuldstændigt særeje indebærer, at alle aktiver eller bestemte genstande, formue, fast ejendom m.m., der tilhører den ene ægtefælle, ikke skal indgå i bodelingen med den anden ægtefælle i tilfælde af skilsmisse eller død. Der kan derfor træffes bestemmelse om, at jeres aktiver helt eller delvist gøres til fuldstændig særeje.
Eksempel på deling af formue - fuldstændigt særeje
Christian har aktiver til en værdi af 800.000 kr. og Anna har aktiver til en værdi af 1.200.000 kr. Christian og Anna skal skilles, hvilket i dette tilfælde ikke indebærer at Anna og Christians aktiver skal deles, da de har indgået en ægtepagt om fuldstændigt særeje. Christian ender derfor med at udtage sine aktiver til en værdi af 800.000 kr. og Anna ender med at udtage sine aktiver til en værdi af 1.200.000 kr.
Hvilke fordele og ulemper er der ved at have en ægtepagt med fuldstændig særeje?
Fordelene ved at have en ægtepagt med fuldstændig særeje er, at ægteparrene har separate økonomier, hvilket betyder, at hver ægtefælle kun er ansvarlig for sine egne gældsforpligtelser og ikke for hinandens.
Ulemperne ved en ægtepagt med fuldstændig særeje er, at ægteparrene ikke vil have fælles økonomi, og dermed ikke vil kunne dele udgifterne til fælles udgifter som f.eks. bolig, børnepasning og lignende. I tilfælde af død forbliver afdødes værdiger særeje. Det betyder at den længstlevende ikke kan sidde i uskiftet bo med særejemidlerne.
Hvis du overvejer at indgå en ægtepagt med fuldstændig særeje, er det vigtigt, at du søger juridisk rådgivning, så du er sikker på, at ægtepagten bliver udarbejdet korrekt, og at du forstår alle de rettigheder og forpligtelser, du påtager dig.
Hvordan laver man en ægtepagt med fuldstændig særeje?
For at indgå en ægtepagt med fuldstændig særeje, skal I begge være gift med hinanden, og I skal have en jurist til at udarbejde ægtepagten.
I ægtepagten skal I bl.a. specificere, hvilke aktiver og gæld I hver især har, og I skal aftale, hvordan I vil forholde jer til disse i tilfælde af skilsmisse.
Det er vigtigt, at I sørger for at få en ægtepagt med fuldstændig særeje, hvis I ønsker at have særskilt økonomi i jeres ægteskab.
En ægtepagt med fuldstændig særeje kan også have positive aspekter, f.eks. hvis du ønsker at bevare din formue til dine børn fra et tidligere ægteskab.
Lad Lexly hjælpe dig med vejledning om oprettelse af ægtepagt
Ønsker du hjælp til vejledning og ægtefællers formueforhold og oprettelse af ægtepagt, så har det heldigvis aldrig været nemmere at få det gjort professionelt. Ved at lade Lexly vejlede dig om oprettelse af ægtepagt, sikrer du dig samtidig, at alt bliver gjort hensigtsmæssigt. Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.
Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i familie- og arveret. Lexlys jurister er nøje udvalgte eksperter indenfor deres fagområder og de har alle mange års erfaring indenfor deres felt. Derfor kan du være sikker på at din opgave bliver løst på den bedst mulige måde. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.
Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Du betaler først, når sagsbehandlingen er afsluttet.
Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.