Forretningsorden til foreninger

En bestyrelse er forpligtet til at udarbejde en forretningsorden. En forretningsorden beskriver bestyrelsesmedlemmernes daglige arbejde i foreningen. Bestyrelsen beslutter selv hvad forretningsordenen skal indeholde, der er dog bestemmelser den oftest indeholder.

Byg selv
811 kr.
Opret din sag
0 kr.

811 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin
Pris med jurist
Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang

Hvad er en forretningsorden?

 

En forretningsorden er et dokument, der beskriver bestyrelsesmedlemmernes arbejde. Bestyrelsen er forpligtet til at udarbejde en forretningsorden og den er ligeledes et vigtigt arbejdsredskab for bestyrelsen. Forretningsordningen danner derfor rammerne for bestyrelsens arbejde og sikrer derfor, at bestyrelsens medlemmerne kender rammen for deres arbejde. En forretningsorden supplerer foreningens vedtægter.  

 

Bestyrelsen bestemmer selv indholdet af forretningsordenen og dens indhold kan løbende ændres og tilpasses. Forretningsordenen gennemgås normalt på første bestyrelsesmøde efter generalforsamlingen

 

Hvad skal forretningsordenen indeholde?

 

Som nævnt ovenfor fastlægger bestyrelsen selv indholdet af forretningsordenen. Forretningsorden skal indeholde selve grundlaget for bestyrelsens arbejde. Forretningsordenens indhold er det samme uanset om der er tale om en erhvervsdrivende, almindelig eller frivillig forening. Oftest vil den indeholde bestemmelser om følgende: 

 

  • Baggrund og formål
  • Afholdelse af bestyrelsesmøder
  • Indkaldelse til bestyrelsesmøder
  • Sammensætningen af bestyrelsen
  • Dagsordenen for bestyrelsen
  • Beslutningsdygtighed og afstemningsregler
  • Arbejdsfordeling
  • Ansættelse og tilsyn af direktionen
  • Tavshedspligt
  • Bestyrelsesmedlemmers udtræden
  • Ændringer og tiltrædelser af forretningsordenen
  • Regnskabskontrol

 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

 

  • Der gælder ingen generelle form - eller indholdskrav til en forretningsorden. Bestyrelsen kan derfor selv vælge indholdet og ændre det efter deres behov.

 

  • Bestyrelsesmedlemmerne kan komme med forslag til ændringer eller tillæg til forretningsordenen. Forslagene kan vedtages med flertal. 

 

  • Hvis foreningens vedtægter ikke indeholder regler angående afstemning, bør forretningsordenen indeholder bestemmelser herom. Det kan for eksempel være en regel om, at formandens stemme er udslagsgivende. 

 

  • Når forretningsordenen er udarbejdet, skal den underskrives af bestyrelsesmedlemmerne. 

 

Sådan kan Lexly hjælpe

 

Ønsker du vejledning omkring din forretningsorden eller hjælp til udarbejdelse af en forretningsorden til din forening, så har det aldrig været nemmere at komme nemt og sikkert i mål. Lexly får skræddersyet en forretningsorden til din forening efter dine behov gennem vores smarte dokument-generator. I dokumentgeneratoren bliver du stillet en række spørgsmål, som du skal besvare, hvorefter din aftale er klar til at blive underskrevet digitalt og downloadet. 

 

Du kan altid få en af vores juridiske eksperter til at hjælpe dig med at tilpasse dokumentet efter det er lavet, hvis du har helt særlige ønsker eller behov.

 

Hvis du er i tvivl om noget, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os. Vi sidder klar til at hjælpe. 

 

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en forretningsorden?

En forretningsorden er et lovpligtigt dokument, beskriver bestyrelsesmedlemmernes daglige arbejde.

Hvad er formålet med en forretningsorden?

Formålet med forretningsordenen er bl.a. at sikre, at arbejdet i bestyrelsen foregår på en hensigtsmæssig måde og der enighed i bestyrelsen om hvorvidt det daglige arbejde skal udføres.

Hvad skal en forretningsorden indeholde?

Bestyrelsen bestemmer selv indholdet for forretningsordenen, men den omfatter oftest: Baggrund og formål, afholdelse af bestyrelsesmøder, sammensætningen af bestyrelsen, Dagsordenen for bestyrelsen, Beslutningsdygtighed og afstemningsregler m.fl.

Forretningsorden til foreninger

Byg selv
811 kr.
Opret din sag
0 kr.

811 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin
Pris med jurist
Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang