Juridisk rådgivning ved huslejestigning

Som lejer af en lejebolig kan man opleve huslejestigninger af udlejer. Men hvor meget kan den sættes op? Dette er svært at svare på. Er du lejer eller udlejer, og ønsker du at blive rådgivet om dine rettigheder i forbindelse med en huslejestigning, så lad Lexlys lejeretseksperter hjælpe dig.

Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang

Regler for huslejestigning

 

Når du lejer en bolig hos en udlejer, er udlejeren underlagt forskellige regler. Hvis din udlejer ønsker en stigning i huslejen, skal denne oplysning ske tre måneder før huslejestigningen efterfulgt af en saglige forklaring. Der skal også medfølge en klagevejledning for lejeren. Der er ikke noget overordnet svar på, hvor meget huslejen må stige - ofte skal hver sag vurderes individuelt. Med juridisk hjælp kan du undgå at blive snydt.

 

Hvordan kan du forberede dig på en huslejestigning?

 

Du kan forberede dig på en huslejestigning ved at:

 

  • Gøre dig bekendt med dine rettigheder og forpligtelser i henhold til din lejekontrakt
  • Holde øje med eventuelle ændringer i huslejen i dit område
  • Sørge for, at du har en god økonomisk rådgivning og et budget, så du ved, hvordan en huslejestigning vil påvirke din økonomi
  • Sørge for, at du har en opsparing, så du kan dække eventuelle merudgifter

 

Hvordan håndterer du en huslejestigning?

 

Hvert år forhøjes en række skatter og afgifter som kan medføre en stigning i din husleje. I forbindelse med huslejestigning spiller man forskellige faktorer ind såsom hvilket regelsæt lejemålet er omfattet af, betingelser i lejekontrakten, hvornår ejendommen er opført m.m. Hvis du bliver ramt af en huslejestigning, kan du:

 

  • Prøve at forhandle med din udlejer om en mindre stigning
  • Søge om huslejenævnets tilladelse til at betale en mindre husleje
  • Flytte til et andet sted
  • Søge rådgivning ved mistanke om snyd

 

Hvis du ikke kan betale din husleje, kan du risikere at blive smidt ud af din bolig. Derfor er det vigtigt, at du søger hjælp hurtigst muligt, hvis du får problemer med at betale huslejen.

 

Kan du kræve huslejestigning?

 

Er du udlejer, skal du være opmærksom på hvornår du lovligt kan foretage en huslejestigning.

 

Først og fremmest kan du hæve husleje, hvis du har lavet forbedringer på lejemålet, som har øget værdien af lejemålet - herunder renovation, tilbygning eller lignende. Huselejestigningen skal varsles skriftligt senest 3 måneder inde. Flere lejere har også husleje efter nettoprisindekset, som følger samfundets generelle priser. Denne form for stigning reguleres en gang årligt. Hvis du som udlejer har stigende driftsomkostninger, er der også mulighed for at forhøje huslejen. Driftsomkostninger omfatter f.eks. skatter og afgifter, priser på byggematerialer, administration m.m. Afslutningsvis kan der kræves en huslejestigning efter det lejedes værdi hvis huslejen for en givent lejebolig, sammenlignet med lignende lejemål, ikke stemmer overens.

 

Der er betingelser og krav ved alle former for huslejestigninger. Hvis du er udlejer og er i tvivl om, hvorvidt du lovligt kan kræve huslejestigning, anbefaler vi at du tager fat i en rådgiver.

 

Hvordan kan Lexly hjælpe dig?

 

Hos Lexly kan vi hjælpe med alle aspekter indenfor lejeretten. Vi kan bistå med vejledning, ligesom vi også kan stå for selve udfærdigelsen af en lejekontrakt, hvori der skal tages hensyn til huslejestigning. Der findes en række modeller, som man kan gøre brug af i forbindelse med huslejestigninger, og vores eksperter i lejeret har stor erfaring med dem alle. Vi kan også hjælpe dig som lejer, hvis du gerne vil have en vurdering af den huslejestigning, der er indskrevet i din kontrakt. Vi hjælper dig også gerne med at vurdere en aftale om huslejestigning inden du underskriver lejekontrakten.

 

Hvordan kommer jeg i gang med min sag?

 

Ønsker du juridisk rådgivning i relation til huslejestigning, foregår det praktisk sådan, at du skal oprette en sag hos os, hvor du beskriver, hvad du gerne vil have hjælp til og omfanget af dit behov. Har du en tilhørende lejekontrakt, skal denne vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

 

Når vi har modtaget sagen, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i lejeret. De vil kigge sagen og dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse. Når rådgiverene har fået et overblik over, hvilken løsning du har brug for, vil du modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

 

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har det det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet vil der ske betaling.

 

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.

 

 

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder det, når huslejen stiger efter nettoprisindekset?

Udlejeren har mulighed for at lade huslejen stige i takt med samfundets generelle priser og inflationen. Her vil forhøjelsen ske på baggrund af nettoindekset, som bygger på udviklingen i almindelige varer og tjenesteydelser i det private forbrug. Huslejen må reguleres en gang om året efter nettoprisindekset.

Hvad har betydning for om huslejen må stige?

Der er forskellige faktorer der spiller ind ved huslejestigningen. Blandt andet kigges der på lejemålets placering, hvornår ejendommen er opført, hvilken kommune og lejeaftalens betingelser.

Hvem kan man klage til ved forhøjet husleje?

Hvis du synes udlejeren har forhøjet din husleje ulovligt, har du mulighed for at klage til Huslejenævnet. En klage til Huslejenævnet skal altid ske skriftligt med en kopi af lejekontrakten, samtale med udlejeren og kontaktoplysninger.

Juridisk rådgivning ved huslejestigning

Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang