Lexly Danmark lukker ved udgangen af 2024 💔 Læs mere om hvad dette betyder for dig som kunde ved at klikke på linket her

Låneaftale

Har du lånt penge til en anden og ønsker at udarbejde en låneaftale? En låneaftale fungerer som et juridisk bindende dokument mellem lånetager og lånegiver, så du er sikker på rammerne for lånet. Hos Lexly hjælper vi dig med udarbejdelse af låneaftalen.

Byg selv
249 kr.
Opret din sag
0 kr.

249 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin
Pris med jurist
Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang

Hvad er en låneaftale?

 

En låneaftale er en juridisk binding mellem to parter, hvor der bliver aftalt nogle specifikke vilkår for lånet. Låneaftalen kan både dække over pengebeløb, men også fysiske ting og det anbefales at aftales nedfældes i et skriftligt dokument. Låneaftalen indeholder normalt følgende informationer:

 

  • Lånets beløb
  • Hvem der er lånetager
  • Lånets løbetid
  • Renter og gebyrer
  • Betalingsplan
  • Tilfælde af konkurs eller dødsfald
  • Konsekvenser ved ikke at betale lånet tilbage

 

Låneaftalen er en vigtig dokumentation for lånet, og det er derfor vigtigt at sikre sig, at alle vilkår og betingelser er skrevet klart og tydeligt.

 

Hvordan indgås en låneaftale?

 

For at indgå en låneaftale med en privatperson, skal man have et godt kendskab til vedkommende. Det er en fordel hvis man kender personens økonomiske situation, så man ved om vedkommende er i stand til at betale lånet tilbage. Det kan være en kilde til komplikationer, hvis man ikke for styr på aftalen.

 

Man skal også have en idé om hvor stort et beløb, man ønsker at låne. Når man har fundet en privatperson, man vil låne penge af, skal man aftale en dato for, hvornår lånet skal betales tilbage.

 

Herefter skal man udarbejde en låneaftale, som skal underskrives af begge parter.

 

Hvad skal man være opmærksom på med en låneaftale?

 

  • En låneaftale kan omhandle alt fra et pengebeløb til en fysisk ting. Desuden er der intet loft over, hvor meget man må udlåne. Det afgørende er, at SKAT ikke opfatter beløbet som en gave, da det vil betyde, at man skal betale en afgift af beløbet.
  • Der gælder ingen formkrav for udformningen af en låneaftale. Aftalen har gyldighed, når den er underskrevet af begge parter og såfremt den ikke strider imod aftaleloven.
  • En låneaftale er oftest meget simpel af natur, men det er stadig anbefalet at sørge for, at aftalen er så præcis som muligt for på bedste vis at undgå uenigheder.

 

Alt dette tager Lexly forbehold for i sin låneaftale – og du kan derfor være sikker på, at du får udarbejdet en juridisk korrekt låneaftale med vores dokumentgenerator.

 

Hvilke rettigheder har långiveren i en låneaftale?

 

En låneaftale giver långiveren en række rettigheder. Långiveren har blandt andet ret til at få et sikkerhedsstillelse for lånet, hvis dette er aftalt i låneaftalen.

 

En låneaftale giver også långiveren ret til at få lånet tilbagebetalt på en given dato. Hvis lånet ikke bliver betalt tilbage på den aftalte dato, har långiveren også ret til at få lånet forrentet.

 

Hvilke forpligtelser har låntageren i en låneaftale?

 

Låntageren har en række forpligtelser i en låneaftale. For det første skal låntageren sørge for, at lånebeløbet bliver betalt tilbage til långiveren inden for den aftalte frist.

 

Derudover skal låntageren sørge for, at der ikke opstår forsinkelser i betalingen. Hvis der opstår forsinkelser, kan det medføre, at långiveren tager en række forholdsregler, såsom at indkassere lånet med renter og gebyrer.

 

Låntageren skal også sørge for at holde långiveren orienteret om sin økonomiske situation. Hvis låntageren får ændringer i sin indkomst eller udgifter, skal långiveren have besked herom.

 

Endelig skal låntageren sørge for, at der ikke opstår forhold, som gør, at han eller hun ikke kan betale lånet tilbage. Hvis der opstår sådanne forhold, skal låntageren straks kontakte långiveren.

 

Hvad sker der hvis låntageren ikke overholder låneaftalen?

 

Hvis låntageren ikke overholder låneaftalen kan det medføre, at långiveren tager en række forholdsregler, såsom at indkassere lånet med renter og gebyrer. Låntageren kan også blive tvunget til at betale lånet tilbage med det samme. I værste tilfælde kan det medføre, at långiveren søger at få lånet indfriet ved retten.

 

Hvordan kommer jeg i gang?

 

Med Lexlys smarte dokumentgenerator kan du lave din låneaftale på bare 5 minutter. Alt du skal gøre er at besvare de spørgsmål, som vi stiller dig, og så vil du løbende kunne se din låneaftale blive genereret.

 

Vores låneaftaler er lavet 100 % juridisk korrekt og de dækker de flestes behov. Skulle du dog alligevel have specielle ønsker, kan du altid tilkøbe juridisk bistand fra en af vores juridiske eksperter i aftaleret, til at gennemgå og tilrette aftalen efter behov.

 

Hvis du er i tvivl om noget, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os. Vi sidder klar til at hjælpe.

 

 

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en låneaftale?

Låneaftalen er en aftale mellem to parter (lånegiver og lånetager), der aftaler, at den ene part låner penge af den anden. Låneaftalen nedskrevet i dokument, som er bindende mellem parterne når begge har skrevet under.

Hvad skal låneaftalen indeholde?

Aftalen skal indeholde oplysninger om begge parter, lånets størrelse, dato for lån, eventuelle renter, informationer om tilbagebetaling og specifikke krav som i opstiller.

Hvorfor skal man lave en låneaftale?

Selvom lånet ofte gives til venner og bekendte, som du stoler på, vil det være en god ide med juridisk aftale. Penge kan være en kilde til uvenskab og der kan opstå komplikationer ved f.eks. tilbagebetalingen. Derfor er det vigtigt med et dokument som klarlægger retningslinjerne.

Låneaftale

Byg selv
249 kr.
Opret din sag
0 kr.

249 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin
Pris med jurist
Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang