Testamente for ægtefæller
Hvis du og din ægtefælle ønsker at fravige arveloven, skal I oprette et testamente. Ved at oprette et testamente for ægtefæller kan I skræddersy arven til hinanden og til jeres børn. Lad Lexly hjælpe jer med at oprette et testamente på en nem, sikker og tryg måde.
Testamente for dig og din ægtefælle
Når en ægtefælle afgår ved døden, er det enten arveloven eller testamentet der bestemmer, hvordan afdødes arv skal fordeles. Ægtefæller bør oprette et testamente, hvis I ønsker at fordele arven anderledes end det er anført i arveloven. Et ægtepar kan have to separate testamenter eller et fælles testamente, også kaldet ægtefælletestamente. Et fælles testamente anbefales, da det ofte er mere fleksibelt og kan ændres, hvis behovet opstår.
Ved et testamente for ægtefæller kan I fravige arveloven bedst muligt og tilpasse og skræddersy dokumentet til jeres behov. På den måde kan i stille den længstlevende ægtefælle bedst, når en af jer skulle gå bort.
Hvorfor oprette et testamente for ægtefæller?
Efter arveloven arver den længstlevende ægtefælle halvdelen af arven efter førstafdøde ægtefælle, hvis førstafdøde ægtefælle havde børn. Den resterende halvdel af arven fordeles ligeligt mellem afdødes børn.
Når den ene ægtefælle dør, skal fællesboet først deles ligeligt, medmindre ægtefællerne har tinglyst særeje. Den ene del af fællesboet bliver derefter boet efter førstafdøde.
Mange ægtefæller ønsker, at den længstlevende ægtefælle skal arve mest muligt fra den først afdøde ægtefælle og at børnene derved først arver, når længstlevende ægtefælle dør. Endvidere ønsker mange ægtefæller, at arven til deres børn gøres til særeje, hvorved børnenes arv ikke skal deles med deres respektive ægtefæller i tilfælde af skilsmisse og/eller ved død. Ved at oprette et testamente kan man sikre, at det er tilfældet.
Friarv og tvangsarv
Efter arveloven er 25% af arven tvangsarv. Det vil sige, at 25% skal arven automatisk tilfalder længstlevende ægtefælle og den førstafdødes børn, hvilke benævnes som livsarvinger. Der kan altså ikke ved oprettelse af testamente for ægtefæller disponeres over tvangsarven.
Hvis den afdøde ægtefælle efterlader sig både en ægtefælle og et barn, fordeles tvangsarven med 12,5% til hver. Hvis den førstafdøde har flere børn, får den længstlevende ægtefælle forsat 12,5% af tvangsarven, men børnene får 6,25% af tvangsarven hver.
Derudover er resten af arven - 75% friarv. Det vil sige, at den afdøde frit kan disponere over friarven i et testamente.
Undgå arvestrid med testamente for ægtefæller
Hvis I ønsker at en del af arven efter jer skal gives til andre arvinger end jeres ægtefælle og børn, kan dette kun gøres ved at oprette et testamente for ægtefæller. Det er nemlig kun jeres fællesbørn og/eller særbørn, samt jeres respektive ægtefælle, der arver efter jer.
Ved at udarbejde et testamente for ægtefæller, sikrer i fuld overblik over jeres arvs fordeling, når en af jer går bort. Hermed mindsker i risikoen for arvestrid, da ønskerne for arven er nedskrevet i testamentet og er udtryk for afdødes sidste vilje.
Særbørn
Såfremt du eller din ægtefælle har børn fra et tidligere forhold, kaldes disse for det juridiske term "særbørn". Hvis du og din ægtefælle ønsker at have mulighed for at kunne sidde i uskiftet bo, kræver det særbarnets samtykke. Læs mere om uskiftet bo og samtykke fra særbørn her.
Kan man ændre testamente for ægtefæller?
Enkeltpersoner kan altid ændre deres testamente, så længe de er myndige. Ægtepar kan også ændre deres testamente, så længe de er enige. Det vil være en god ide at tage stilling til i det fælles testamente, om længstlevende skal kunne ændre i testamentet, når første ægtefælle er død - da det ellers kan være svært at ændre efterfølgende.
Testamenter skal opbevares på et sikkert sted, så de ikke bliver mistet eller ødelagt. Et godt sted at opbevare testamenter er hos skifteretten eller hos en jurist.
Hvordan foregår sagsbehandlingen?
Ønsker du rådgivning om testamente for ægtefæller? Hos Lexly har det aldrig været nemmere!
Med Lexly foregår det sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du konkret ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.
Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i familie- og arveret. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.
Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet, vil der ske betaling.
Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.