Testamente for enlige

Et testamente for enlige er et juridisk dokument, der beskriver fordelingen af ens formue efter døden, inklusiv bestemmelser om arv, ejendele og udnævnelse af værger til mindreårige børn. Et veludfærdiget testamente kan forebygge potentielle arvetvister og sikre, at ens ønsker overholdes nøje, efter man er gået bort.

Byg selv
949 kr.
Opret din sag
0 kr.

949 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin
Pris med jurist
Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang

Hvorfor er et testamente vigtigt, når man er enlig?

 

Testamentet giver dig mulighed for at bestemme hvem der skal arve efter dig, når du dør. Hvis du ikke har et testamente, vil dine ejendele blive fordelt efter lovens arveladning. Dette kan betyde, at dine ejendele ikke ender hos dem, du gerne ville have.

 

Testamentet giver dig også mulighed for at bestemme, hvordan dine ejendele skal bruges efter din død. Mange enlige ønsker f.eks. at kunne bestemme, at pengene fra din opsparing skal gå til at betale for dine begravelsesomkostninger. Hvis du har børn, er det også vigtigt at have et testamente. I testamentet kan du bestemme, hvem der skal være barnets værge, hvis du dør før barnet er fyldt 18 år.

 

Hvordan laver man et testamente?

 

Hvis du ønsker at oprette et testamente, skal du være fyldt 18 år og kunne handle ''fornuftsmæssigt''. Ønsker du et notartestamente, kan dette let gøres ved at følge enkelte skridt eller spørge Lexly til råds. Når du har lavet dit testamente, skal det underskrives af to vidner, der ikke er arvinger. Vidnerne skal være myndige (fyldt 18 år).

 

Det er ikke lovpligtigt at have et testamente, men det kan være en god idé, hvis du gerne vil have indflydelse på, hvem der arver dine ejendele, når du dør.

 

Hvad skal man overveje, når man laver et testamente?

 

Der er nogle ting du skal overveje som enlig, når du laver dit testamente:

 

  • Hvem skal arve dine ejendele?
  • Hvem skal være værge for dine børn under 18 år, hvis du dør?
  • Hvem skal have forældremyndigheden over dine børn, hvis du dør?
  • Hvem skal have forældremyndigheden over dine børn, hvis du dør og din ægtefælle eller partner også dør?
  • Evt. fordeling af indbo
  • Individuelle behov

 

Det er en god idé at tale med din familie og dine nærmeste om dine ønsker, inden du laver dit testamente. På den måde er de alle indforstået med, hvad du ønsker, og de kan også give deres input til, hvad der er bedst for dig og dine børn.

 

Legale arvinger

 

Såfremt du ikke opretter et testamente tilfalder arven efter dig dine legale arvinger. Legale arvinger er et juridisk udtryk for, dem der arver dig efter arveloven. Hvem der er dine legale arvinger afhænger af din familiemæssige situation. Den legale arverækkefølge ser således ud for enlige:

 

  1. Dine børn eller børnebørn
  2. Forældre
  3. Søskende
  4. Niecer og nevøer
  5. Bedsteforældre
  6. Mostre, morbrødre, fastre, farbrødre
  7. Staten

 

Testamente for enlige med børn

 

Når du dør, arver dine børn hele arven efter dig. Hvis du ønsker, at arven skal fordeles anderledes, fordi du f.eks. ønsker at dine børnebørn, søster, venner eller en velgørende forening skal arve efter dig, skal du oprette et testamente. Udover at have medbestemmelse og indflydelse på fordeling af din arv, kan testamentet forhindre fremtidige konflikter mellem dine arvinger.

 

Situationen kan også være den, af dit barn har betydelig gæld og arven derfor kun vil tilfalde vedkommendes kreditorer. I dette tilfælde kan der gives arveafkald. I så fald skal du beslutte i dit testamente, hvem arven ellers skal tilfalde.

 

Testamente for enlige uden børn

 

Hvis du ved din død ikke efterlader dig børn eller børnebørn, tilfalder arven dine forældre, derefter dine søskende og så fremdeles (se ovenstående arverækkefølge). Såfremt du ønsker, at arven efter dig skal fordeles anderledes, skal du ligeledes i denne situation oprette et testamente. I denne situation skal du være opmærksom på boafgiftens størrelse, da den afhænger af den familiemæssige tilknytning. Boafgiften kan være helt op til 36,25% af arven. Hvis du ikke har nogen legale arvinger, har du også mulighed for at testamentere din formue, således at arven ikke tilfalder statskassen.

 

Velgørende organisationer - 30% reglen

 

Mange enlige ønsker at lave et testamente med henblik på velgørende organisationer. Det kan være man ikke har nogen nærmeste familie og der derfor skal betales høj boafgift. I et testamente, kan du bestemme at 30 % af din arv skal gå til en velgørende organisation. Reglen om de 30% anvendes ofte af enlige uden børn, der ønsker at testamentere en del af arven efter sig, til personer der bliver pålagt at betale 36,25% i boafgift. Ved at testamentere 30% af boet til en velgørende organisation (der er fritaget fra betale boafgift) mod, at organisationen afholder boets samlede boafgift, kan 70% af boet tilfalde de øvrige arvinger, uden at de skal betale boafgift. Dermed vil den del af arven, der kan fordeles til arvinger være større, samtidig med at du støtter en velgørende organisation.

 

Det er dog kun bestemte velgørende organisationer, der er fritaget for at betale boafgift. Find de velgørende organisationer på Skats hjemmeside.

 

Hvornår er testamentet gyldigt?

 

Når du har udarbejdet et testamente, er det ikke umiddelbart gyldigt blot fordi de ønsker er nedskrevet. Du skal nemlig altid sørge for at dokumentet er underskrevet før det er gyldigt. 

 

Du kan underskrive dit dokument på flere forskellige måder. Lexly benytter sig af ‘’notartestamente’’, som er en af de mest sikre testamenter. Notartestamente betyder, at du underskriver dokumentet hos en notar.

 

Hvordan foregår sagsbehandlingen?

 

Ønsker du rådgivning om fordelingen af arven efter dig og oprettelse af testamente? Hos Lexly har det aldrig været nemmere!

 

Hos Lexly foregår det således, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du konkret ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

 

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i familie- og arveret. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

 

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet, vil der ske betaling.

 

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.

 

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvem arver efter mig, hvis jeg ikke har nogen børn og er enlig?

Hvis du er enlig og ikke har nogen børn, vil din arv tilgå dine forældre ifølge arveloven. Såfremt at dine forældre er døde vil arven tilfalde dine søskende. Hvis du ønsker at arven skal fordeles anderledes, skal du oprette et testamente.

Hvordan mindsker jeg boafgiften for mine arvinger?

Der er mulighed for at tilgodese dine arvinger ved hjælp af testamente. Du har mulighed for at mindske boafgiften, hvis du sørger for at skrive at 70 % af din arv skal tilgå dine arvinger, hvor en velgørende organisation skal have de resterende 30 %. Dette kaldes også for 30%-reglen.

Hvorfor oprette et testamente som enlig?

Som enlig har man ofte bestemte ønsker om, hvordan ens arv skal fordeles når man en dag går bort. Ved at oprette et testamente sikrer du, at dine ønsker bliver realiseret når du afgår ved døden. Du har mulighed for at sammensætte og skræddersy dit testamente og f.eks. bestemme om arven skal være dine børns særeje eller måske til velgørende organisationer.

Testamente for enlige

Byg selv
949 kr.
Opret din sag
0 kr.

949 kr.

Gør-det-selv
Du betaler i sidste trin
Pris med jurist
Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang