Juridisk rådgivning ved dødsfald

Når man mister en person som man holder af, kan det virke uoverskueligt at få styr på alt det praktiske og de juridiske spørgsmål. Der er er mange følelser og forandringer - derfor har vores rådgivere skrevet nogle af de ting du skal være opmærksom på og står altid klar til at hjælpe dig.

Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang

Hvad skal du gøre efter en afgår ved døden?

 

Et dødsfald kan være en svær og sorgfuld tid for familien og pårørende til den afdøde. Der er mange ting, der skal tages hånd om, og det kan være svært at vide, hvor man skal begynde. Først og fremmest skal du kontakte en bedemand. Bedemanden vil typisk hjælpe med det praktiske og give Skifteretten besked. Hvis du er arving til afdøde, må du ikke råde over afdødes ejendom før du har talt med skifteretten. Dødsboer behandles af skifteretten, hvor der skal tages stilling til hvorledes dødsboet skal behandles. Hvis man er gift og har fælleseje og fælles børn, kan man vælge at sidde i uskiftet bo. Det er vigtigt man gør sig overvejelser og drøfter det med andre, hvad der er bedst for en selv som ægtefælle.

 

Ved dødsfald bør man overveje forskellige ting herunder om boet skal skiftes, har afdøde gæld, pensionsforhold m.m. En af de første ting, du bør gøre, er at kontakte en jurist for at få rådgivning om dine juridiske rettigheder og forpligtelser.

 

De første fire ting at gøre efter et dødsfald

 

Det kan være følelsesladet og en hård periode når man mister en man har kær. Derfor har vi samlet de første fire handlinger der skal gøres, når en afgår ved døden:

 

  1. Kontakt en læge: Lægen skal erklære og bekræfte dødsfaldet, hvorefter der bliver udstedt en dødsattest.
  2. Tag kontakt til banken: Når en person dør, er der ingen, der må råde over afdødes ejendele, før boet er behandlet i skifteretten. Banken vil derfor spærre alle kontoer indtil evt. arvinger har fået skifteretsattest.
  3. Anmeld dødsfaldet: Dødsfaldet skal anmeldes senest 2 dage efter dødsfaldet på Borger.dk
  4. Kontakt bedemand: Hvis du ønsker at gøre brug af bedemand til at håndtere begravelsen, skal du kontakte en bedemand. Herefter kan planlægningen begynde.

 

Hvor skal man melde et dødsfald?

 

Når det juridiske er på plads (dødsattest, melde dødsfaldet på borger.dk, kontaktet afdødes bank, forberedelse af begravelse), skal dødsfaldet også meldes mere praktiske steder. Det vil være elementer som:

 

  • Registrering til Skat: herunder forskudopgørelse, så Skat er bevidste om afdøde.
  • Evt afmeldelse af bolig: Hvis afdøde lejede sin bolig, så skal afmelding af boligen foretages.
  • Pensionsselskaber: Kontakt pensionsselskaber og meld dødsfaldet her. Pensioner vil først blive udbetalt, når boet er skiftet og gjort op.
  • Forsikringsselskaber: Kontakt forsikringsselskaber og få afmeldt forsikringerne.
  • Offentlige ydelser: Hvis afdøde modtog offentlige ydelser, så skal disse instanser kontaktes.
  • Abonnementer: Sørg for at melde dødsfaldet til diverse abonnementer på aviser, blade, streamningtjenester mv.
  • Telefon: Afmeldelse af telefon og abonnent
  • Foreninger, fitness osv: Foreninger, sportsklubber og andet skal også have besked om dødsfaldet, så de kan stoppe opkrævning af kontingent.
  • Tandlæge: Tandlægen bør underrettes om dødsfaldet, så tandlægen ikke sender indkaldelser til tandlægebesøg fremadrettet.
  • Sociale medier: Det er muligt at lukke de sociale medier så som Facebook, Instagram, Twitter mv., når der er sket et dødsfald. Hvis du har kode og loginoplysninger til medierne, så kan du dog lukke disse medier uden at skulle i dialog med medierne.

 

Hvad er dine juridiske rettigheder og forpligtelser ved dødsfald?

 

Der er mange forskellige juridiske og praktiske forhold, der skal tages hånd om, når en person dør. Nogle af de mest almindelige er:

 

  • Arv - Hvis den afdøde har efterladt sig en arv, skal du sørge for at få denne udbetalt til de rette personer.
  • Skifte - Hvis den afdøde efterlader sig et hus eller andet ejendom, skal du sørge for at få dette skiftet til de rette personer.
  • Begravelse - Du skal sørge for at få den afdøde begravet eller bisat på en ordentlig måde.

 

Der er mange andre juridiske forhold, der kan være relevante ved dødsfald, så det er vigtigt at kontakte en jurist for at få rådgivning tilpasset til din situation.

 

Hvilke spørgsmål kan en jurist hjælpe med ved dødsfald?

 

En jurist kan hjælpe med mange forskellige spørgsmål, der kan opstå ved dødsfald. De kan for eksempel hjælpe med:

 

  • At få arven udbetalt
  • Rådgivere om hvilket skifte der er bedst for jer
  • At få styr på boafgift
  • Beslutninger vedrørende om afdøde skal begraves eller brændes
  • At få andre ejendele, der tilhører den afdøde, overdraget til de rette personer
  • At få andre forhold, der er relevante for dødsfald, ordnet på en juridisk korrekt måde

 

Hvad skal jeg forberede ved møde med bedemanden eller kirkekontoret?

 

Det er en god ide at møde velforberedt op, så du kan træffe beslutninger på det bedst mulige grundlag. Vi har samlet de vigtigste ting - dokumenter og papirer - der skal forberedes, i forbindelse med mødet med bedemanden:

 

  • Dåbs- eller fødselsattest på afdøde (hvis ikke dette er muligt, medbring CPR-nummer/sygesikringsbevis)
  • Relevante papirer som: Vielsesattest, ægtefælles dåbsattest og evt. skilsmissepapirer.
  • Afdødes begravelsesønsker: Hvis afdøde havde bestemt ønsker til sin begravelse skal disse medbringes (herunder hvilken kiste, tøj, pynt osv.)
  • Tage stilling til eventuel dødsannonce.
  • Skal afdøde begraves eller bisættes?
  • Gravsted: Ønsker afdøde et gravsted eller de ukendtes grav?
  • Mindearrangement efter kirken? Flere vælger at holde et arrangement efter kirken for at mindes afdøde og afslutte dagen på en god måde.

 

Lexly kan hjælpe dig med rådgivning ved dødsfald

 

Hos Lexly forstår vi at der er mange følelser på spil ved et dødsfald. Står du og har du brug for hjælp og vejledning om dine rettigheder og f.eks. arveforhold? Ved at lade Lexly hjælpe dig hele vejen, sikrer du at du får den bedst mulige løsning til dit individuelle behov. Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter en sag, hvor du beskriver hvad du ønsker hjælp til. Hvis du har relevante papirer som skal vedhæftes, kan du også vedhæfte dem. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag os hos. 

 

Sagen vil blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i famile- og arveret, så du er sikker på at få kompetente fagfolk på opgaven. Sagen og eventuelt tilhørende materiale bliver kigget igennem og vores jurister vil stille yderligere spørgsmål hvis det er nødvendigt. Du vil herefter modtage et eller flere tilbud på, hvordan opgaven vil blive løst for dig.

 

Ønsker du at acceptere en af løsningerne, accepterer du blot tilbuddet hvorefter sagsbehandlingen vil påbegynde. Du vil altid have det fylde overblik over hvilke omkostninger der er forbundet med sagen og du betaler først når behandlingen er afsluttet. 

 

Al sagsbehandling foregår online. På den måde har du altid overblik over hvad der sker i din sag. 

 

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Skifterettens opgaver?

Skifteretten behandler sager om dødsbo, gældssanering, konkurser, deling af fælles formue og andet. Ved et dødsfald har Skifteretten pligt til at vejede arvingerne og svare på eventuelle spørgsmål. Når Skifteretten har modtaget besked om en dødsanmeldelse kontaktes kontaktpersonen som er anført på anmeldelsen. Her kan du se prislister på Skifteretten.

Hvad skal man gøre hvis en afgår ved døden?

Når en er afgået ved døden skal vedkommende begraves eller bisættes. Så snart afdødes død er meddelt til de offentlige myndigheder vil vedkommende bankkonti blive spærret. Skifteretten opgør herefter dødsboet. Hvis der ikke er udarbejdet testamente, vil arven fordeles efter arvelovens almindelige regler.

Hvor lang tid tager det at behandle et bo?

Afhængig af hvordan boet skal behandles, kan tiden varierer meget. Der er stor forskel på hvor tidskrævende opgaverne er, herunder om er der fast ejendom der skal sælges, gæld osv. En rådgiver vil kunne hjælpe dig med at estimere en tidsramme og rådgive dig til hvilket skifte, der er bedst for dig og din familie.

Juridisk rådgivning ved dødsfald

Fra 2245 kr. inkl. moms
Kom i gang