Byggeservitut

Hvad er byggeservitut?

Et byggeservitut er et servitut om retten til eller ordning af bebyggelse eller opførelse, benyttelse eller indretning af bebyggelse. Byggeservitutter kan kun efter kommunens samtykke, der skal være forudgående, gyldigt pålægges en ejendom, såfremt servitutten omhandler forhold, som der kan foretages bestemmelser om i en lokalplan.

Andre typer servitutter

Der er mange forskellige former for servitutter. Herunder er samlet nogle eksempler:

  • Rådighedsservitut: giver adgang til at råde over ejendommen og kaldes en positiv servitut.
  • Tilstandsservitut: den kræver, at en bestemt tilstand på ejendommen opretholdes, en negativ servitut. Det kan f.eks. være krav om, at bebyggelse på grunden skal holdes under en vis højde.
  • Villaservitut: skal sikre, at et kvarter bevares som villakvarter og f.eks. hindre etablering af erhverv og påbyde, at der kun må opføres ejendomme, der opfylder visse krav. Det kræver, at servitutten er tinglyst på alle ejendomme i kvarteret.
  • Tilegnelsesservitut: den er forbundet med en særlig udnyttelsesret, f.eks en jagtret.

En lokalplan kan i visse tilfælde overflødiggøre/overtrumfe tidligere servitutter, men det gælder kun, hvis de er uforenlige.

Hvordan finder man ud af, om der er servitutter på ens grund?

Servitutterne på en grund findes via tinglysning.dk,  hvor du kan tjekke tingbogen for din ejendom. Du har også mulighed for at se, hvad der ligger af servitutter på andres ejendomme. Hvis du står overfor et boligkøb, er det altid en god idé at tjekke, om der er en gældende lokalplan for dit område.

Relaterede ord

Legale servitutter

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis