Højesteret
Højesteret er landets øverste domstol, oprettet 1661 og har til opgave at afklare retstilstanden og sørge for ensretning i straffene. Højesteret udgør sammen med Folketinget (lovgivende magt) og regeringen (udøvende magt) landets øverste statsorganer - også kaldet magtens tredeling. Retten fungerer som appeldomstol og behandler domme/kendelser der er afsagt af Landsretterne og Sø- og Handelsretten.
Højesteret tager ikke stilling til skyldsspørgsmålet - det bliver endeligt afgjort i landsretten. Derimod kan Højesteret tage stilling til, om reglerne er anvendt rigtigt eller ændre straffen.
Det er kun, når en sag er principiel (for eksempel fordi den har betydning for andre sager eller har en særlig samfundsmæssig interesse), at den kan ankes fra landsretten til Højesteret. Der kan således ikke anlægges sager direkte ved Højesteret.
Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en sag kan behandles i Højesteret. Retten behandler både civilsager og straffesager.
Kilde: Anklagemyndigheden
Hvis man ønsker at dykke ned i Højesterets afgørelser, kan man besøge afgørelsesdatabasen.
Historien om Højesteret
Højesteret blev oprettet af Frederik 3. i 1661 og er Danmarks øverste domstol og var indtil 1814 tillige Norges. Den har fra siden sin oprettelse haft sæde på de forskellige slotte. Den har har ligget på Slotsholmen i København: Københavns Slot, samt det første, andet og tredje Christiansborg Slot. Højesteret har i dag sin hovedindgang i Prins Jørgens Gård 13, og her har man genbrugt indgangspartiet fra Kongeporten på det tidligere slot. I 1990’erne har Højesteret fået udvidet sine lokaler væsentligt ved indretning af kontorer i kælderetagen og ved inddragelse af rum fra den nordre ridebanefløj.
Byret, landsret og Højesteret
Danmark har et retssystem baseret på tre instanser. Alle retssager begynder som udgangspunkt i den nærmeste byret.
Byretten: Danmark har 24 byretter. De er fordelt over hele landet. Byretten behandler bl.a.: Civile sager, straffesager, tinglysningssager og skiftesager.
Landsretten: I Danmark findes der 2 landsretter: Vestre Landsret i Viborg og Østre Landsret i København. Landsretten behandler primært appelsager fra byretten.
Højesteret: Danmark har kun én højesteret, som er beliggende ved Christiansborg Slot i København. Højesteret fungerer som den øverste domstol i Danmark. Her afgøres f.eks. sager, der har betydning for, hvordan lignende sager skal afgøres, eller sager, der har særlig samfundsmæssig interesse.
Højesterets sammensætning
Retten består af højesteretspræsidenten og 17 dommere. Højesterets dommere udnævnes - ligesom andre dommere - af justitsministeren efter indstilling fra det uafhængige Dommerudnævnelsesråd. I en sag deltager normalt fem højesteretsdommere, dog i sager om mere principielle spørgsmål, deltager syv eller flere dommere.
Ofte stillede spørgsmål
I Højesteret behandles sager, hvor der er tvist om retstilstanden eller behov for at ensrette straffene. Højesteret vurderer ikke skyldsspørgsmålet - dette bliver endeligt afgjort i landsretten. Højesteret kan dog tage stilling til, om reglerne er blevet anvendt korrekt, samt ændre straffe i de pågældende sager.
Højesteret er den øverste appeldomstol i Danmark, Grønland og behandler domme og kendelser fra Østre Landsret, Vestre Landsret og Sø- og Handelsretten. Du kan kun appellere direkte til Højesteret fra en tidligere retssag. Højesteret er den højeste domstol i Danmark og Grønland.
Der er én Højesteret i Danmark, beliggende ved Christiansborg Slot i København. Højesteret fungerer som den øverste retsinstans og er landets højeste domstol.