Imaginær forbrydelse

Hvad er en imaginær forbrydelse?

En imaginær forbrydelse er en retmæssig handling, som af gerningsmanden anses for at være en ulovlighed. Det er tilfældet, hvor en person tror, at de har begået en forbrydelse, selv om de ikke har. Denne type forbrydelse ses i forbindelse med strafferetten. Imaginær forbrydelse kan ikke straffes, heller ikke som forsøg, da den ikke omfattes af en straffebestemmelse. Disse typer af vildfarelser kaldes også retsvildfarelser. Retsvildfarelser er når den mistænkte har misforstået noget, som har relation til selve loven.

Eksempel

Vildfarelsen sker hvis gerningsmanden anser sig selv for at have begået en forbrydelse, fordi vedkommende tror, at han har gjort noget forkert. Et eksempel kan være at køre 120 kilometer i timen i den tro, at fartgrænsen det pågældende sted er 110 kilometer i timen. Men egentlig er fartgrænsen det pågældende sted 130 kilometer i timen.

Et andet eksempel kunne være samleje med en 15-årig i den fejlagtige tro, at den strafferetlige aldersgrænse er højere. 

Hvordan kan dette ske?

Imaginær forbrydelser kan ske, fordi man f.eks. lider af psykisk sygdom. Man kan også have en overvejende følelse af skyld og skam, som gør, at man tror, at man har begået en forbrydelse.

Imaginær forbrydelse kan have alvorlige konsekvenser for den person, der tror, at de har begået den. De kan føle sig skyldige og fortvivlede, og det kan føre til depression og selvmordstanker. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, hvis man tror, at man har begået en imaginær forbrydelse.

Relaterede ord

Ideel anpart

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en imaginær forbrydelse?

Denne type forbrydelse er, inden for strafferetten, det forhold, at en person pga. en vildfarelse anser sin handling for strafbar.

Kan man straffes for denne type forbrydelse?

Imaginære forbrydelser kan ikke straffes. Fordi det der er sket er ganske enkelt ikke ulovligt og derfor ikke har nogen juridisk hjemmel.

Hvad er retlig vildfarelse?

Et eksempel på imaginær forbrydelse er, hvor en person f.eks. har samleje med en person på 17 år og vedkommende tror at den sexuelle lavalder er under 18 år - hvorfor han melder sig til politiet. Da den sexuelle lavalder er 15 år, foreligger der en vildfarelse.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis