Indkomstbeskatning

Indkomstbeskatning er beskatning af indkomster, som er omfattet af indkomstbegrebet.

Hvad er indkomstskat?

Indkomstskatten betegner den del af samlede skatter og afgifter, der beregnes af en årligt opgjort indkomst hos landets skatteydere. Indkomstskat er i dag statens primære skattekilde i Danmark. Det betyder kort sagt, at du skal betale skat af alle de penge, du tjener – uanset hvilket land du har tjent dem i.

Den består af arbejdsmarkedsbidrag, bundskat, sundhedsbidrag, kommuneskat og topskat. Hvis man er medlem af folkekirken, betaler man også kirkeskat af indkomsten.

Hvordan beregnes indkomstbeskatning?

For at komme frem til netop din indkomstskat, skal du finde summen af alle de forskellige indkomstskatter og fratrække det bundfradrag, der gælder for dig.

Et bundfradrag er et samlet beløb, som du årligt er fritaget for at betale skat af. Når man taler om bundfradrag indenfor skat, er det et beløb, der trækkes fra din skat.

Hvad består den personlige indkomstskat af?

De vigtigste elementer man skal have med i forhold til den personlige indkomstskat er bl.a.:

  • Arbejdsmarkedetbidrag: arbejdsmarkedsbidraget er en skat på 8 %, som pålægges al arbejdsindkomst i Danmark uden fradrag af nogen art (undtagen overførselsindkomster og kapitalindkomst).
  • Bundskat, der i 2023 er på 12.09 % af personlig indkomst over personfradraget.
  • Topskat: er i 2023 på 15 %., hvilket gælder for alle danske skatteydere. Topskatten på 15 pct. betyder, at den del af din indtjening, der overstiger beløbsgrænsen på 568.900 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag, beskattes med yderligere 15 %, som lægges oven i din almindelige indkomstskat.
  • kommuneskat, der dækker over den kommunale service.

Job i et andet EU-land

Hvis du har fået et job i et andet EU-land, skal du højst sandsynligt betale skatten der. Det betyder, at landet vil beskatte din løn, mens du arbejder dér, og de vil også være berettiget til at beskatte dine indtægter i hele verden.

Relaterede ord

Kooperationsbeskatning

Ofte stillede spørgsmål om indkomstbeskatning

Hvad er indkomstbeskatning?

Indkomstskat er beskatning af indkomst, i modsætning til f.eks. formueskat og afgifter

Hvem betaler indkomstskat?

Indkomstskat betales af personer såvel som selskaber og andre virksomheder i forhold til deres overskud. Det er dog den personlige indkomstskat, der oftest menes, når der tales om indkomstskatter.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis