Knowhow

Knowhow betegner en erhvervsvirksomheds erfaring om, hvorledes den mest hensigtsmæssigt fremstiller eller afsætter sine produkter. Know-how er bl.a. de praktiske færdigheder og erfaringer (som ikke er faglig viden), der gør en person i stand til at skabe et produkt eller udføre et et stykke arbejde. Det kommer af engelsk og betyder “vide hvordan”. 

Knowhow i ansættelseskontrakter

I nogle tilfælde indgår man ofte aftaler om beskyttelse af know-how. Det vil typisk omhandle den information en ansat får i forbindelse med sin ansættelse, for at vedkommende ikke skal kunne bruge dem i konkurerende virksomheder efter endt fratrædelse. Når man beskytter virksomhedens know-how, sørger man for den ansattes loyalitet. Nogle gange vil beskyttelsen af know-how også indgå i tidsbestemte klausuler.

Konkurrence på markedet

Man opfatter know-how som idéer og viden, der er afgørende for en virksomheds konkurrenceevne. Danske virksomheder konkurrer i højere grad på deres knowhow, herunder forståelsen af marked, kunder og innovativ forretningsudvikling. 

Det kan derfor være afgørende for en virksomheds overlevelse at vide, hvordan virksomheden bliver og er sikret mod ulovlig brug og videregivelse af virksomhedens knowhow og forretningshemmeligheder.

Forretningshemmeligheder og erhvervshemmeligheder har under dansk ret været beskyttet af den tidligere markedsføringslovs § 19. Beskyttelsen findes nu i markedsføringslovens § 23.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er knowhow?

Begrebet dækker over de praktiske færdigheder og erfaringer (ikke faglig viden), der gør en person i stand til at skabe et produkt eller udføre et et stykke arbejde. Det kommer af engelsk og betyder “vide hvordan”. 

Hvorfor er en virksomheds knowhow vigtigt?

Man opfatter know-how som nogle idéer og viden, der er afgørende for en virksomheds konkurrenceevne. Ofte er det vigtigt for en virksomheds overlevelse at vide, hvordan virksomheden er sikret mod ulovlig brug og videregivelse af virksomhedens knowhow og forretningshemmeligheder.

Hvordan beskytter man en virksomheds knowhow?

Forretningshemmeligheder har i dansk ret været beskyttet af den tidligere markedsføringslovs § 19 (nu markedsføringslovens § 23). Derudover har EU den 27. maj 2016 vedtaget et nyt direktiv om beskyttelse af fortrolig knowhow og fortrolige forretningsoplysninger mod ulovlig erhvervelse, brug og videregivelse.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis