Kreditnota

Hvad er en kreditnota?

En kreditnota er en skriftlig anerkendelse af en modtaget betaling. Kreditnotaen bruges typisk i tilfælde, hvor der er betalt for varer eller ydelser, der ikke leveres, eller hvor der er betalt for varer eller ydelser, der ikke lever op til de forventninger, der var sat ved bestillingen. Det vil sige, kunden har et tilgodehavende hos sælger.

Det er dog ikke alle tilfælde, hvor der kan udstedes en kreditnota. Hvis der for eksempel er tale om en fejl, der medfører, at der er betalt for varer eller ydelser, der ikke er leveret, kan der ikke udstedes en kreditnota. I stedet skal der udstedes en ny faktura til den korrekte beløb.

Det er også vigtigt at bemærke, at en kreditnota ikke er det samme som en refundering. En kreditnota giver kun kunden mulighed for at trække det beløb, der er angivet på notaen, fra det beløb, der står på den originale faktura. En refundering er derimod en tilbagebetaling af det betalte beløb.

Krav til kreditnota

Kreditnotaen skal altid udfyldes med korrekte oplysninger for at kunne trækkes fra på den originale faktura. Det er derfor vigtigt, at der på kreditnotaen står følgende oplysninger:

  • Fakturanummer på den originale faktura
  • Dato for udstedelse af kreditnotaen
  • Angivelse af, hvilke varer der er returneret
  • Eventuelle andre relevante oplysninger

Bogføring

Når du har modtaget en kreditnota, skal du bogføre denne jf. bogføringsloven. Dette gøres ved at finde den originale faktura, som kreditnotaen vedrører, og tilføje en kommentar til denne. På den måde er der styr på, hvilke varer der er returneret, og hvilke fakturaer der er trukket fra og det fremgår tydeligt i bogføringen, at der er tale om en annullering af den tilhørende faktura.

Hvorfor udarbejde en kreditnota?

Som led i en handel mellem sælger og køber sender sælger en faktura til kunden med det skyldige beløb. Men der kan være flere forskellige grunde til, at der er behov for at udskrive en kreditnota. Det kan blandt andet skyldes:

  • Kunden har foretaget et fejlkøb.
  • Der er fejl i fakturaen, som kunden har modtaget.
  • Fortrydelse af handlen
  • De leverede varer har fejl eller mangler.
  • Faktureringen er højere end aftalt.
  • Et prisafslag fra sælger.

Hvordan oprettes en kreditnota?

Hvis du ønsker at oprette en freditnota, kan du med fordel gøre brug af e-conomic som er ejet af Visma. De hjælper hver dag flere end en million små og store virksomheder i hele Europa med effektiv forretningssoftware.

Ved at benytte dette link vil en guide vejlede dig i, hvordan du opretter en kreditnota ud fra bl.a. en bogført faktura, arkiv m.m.

Relaterede ord

Individualforfølgning

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en kreditnota?

En kreditnota er det modsatte af en faktura og betyder, at du i stedet for at betale penge får penge tilbagebetalt for en faktureret handel. Det er også et udtryk for ”faktura i minus” – det vil sige, at den viser, hvad kunden har som tilgodehavende hos sælgeren.

Hvordan genererer jeg kreditnotaen?

Det er nemmest at lave kreditnotaen i et regnskabsprogram, hvor du ofte på fakturasiden, kan vælge at oprette en kreditnota, som bliver tilknyttet den specifikke faktura.

Hvem udarbejder kreditnotaen?

Det er som udgangspunkt sælgers ansvar at udarbejde den og sørge for en kopi til kunden. Kreditnotaen kan udbetales som et tilgodebevis, kontant eller overføres til kundens bankkonto.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis