Ex lege

Ex lege er en latinsk betegnelse for "i kraft af loven" eller ''ifølge loven''.

Ex lege i retspraksis og i loven

I udlændigelovenloven findes der flere eksempler på begrebets benyttelse. F.eks. bortfalder en opholdstilladelse automatisk [ex lege], hvis en udlænding har opholdt sig uden for landet i mere end 6 på hinanden følgende måneder.

Derudover er der også en regel om i udlændingelovens § 17, stk. 2, at hvis en mindreårig udlænding har opholdt sig uden for landet i mere end 3 på hinanden følgende måneder på genopdragelsesrejse eller andet udlandsophold af negativ betydning for skolegang og integration, så bortfalder den mindreåriges opholdstilladelse automatisk [ex lege]. Herudover optræder begrebet også i forbindelse med indfødsretslovens § 2A.

Der findes også domme der drejer sig om, hvorvidt sagsøgerne har funktionærstatus ex lege, således at sagsøgerne er berettiget til minimalerstatning efter funktionærlovens § 3.

Andre lignende begreber

ex nuncfra nu af
ex officioaf egen drift
ex tuncfra da af, (dvs. med tilbagevirkende kraft)
ex tutofor en sikkerheds skyld
ex jurepå rettens vegne

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder ex lege?

Begrebet betyder ''i kraft af loven'' eller ''ifølge af loven''. I udlændigelovenloven findes eksempler der flere eksempler på begrebets benyttelse, men begrebet optræder ligeledes i mange andre love.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis