Baggrund

Mortifikation af ejerpantebrev

Der findes stadig mange ejerpantebreve, der endnu ikke er digitale. Mortifikation af ejerpantebrev er en procedure der anvendes i tilfælde af, at der er tvivl om, hvorvidt et ejerpantebrev er gældende eller ej. I sådanne tilfælde skal du have rettens afgørelse.

Indhent uforpligtende tilbud
Vi sørger for at du har overblikket
Følg din sag online
Alle informationer er samlet ét sted
Alt er forsikret
Du kan trygt handle her

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Hjælp til ejerpantebrev
Sådan fungerer det
 • Få et uforpligtende tilbud.
 • Vi afklarer hvilken hjælp
  du behøver.
 • Du vælger selv hvornår
  du vil gå videre.
Vi har bl.a. været omtalt i
Logo Børsen Logo Berlingske Business Logo DR Logo Frederiksborgamtsavis Logo Djøfbladet

Hvad betyder mortifikation af ejerpantebrev?

Når du skal registrere ejerpantebreve i dag foregår det i Tingbogen og har fungeret digitalt siden 2009. Hvis du fik udarbejdet dit ejerpantebrev før 2009, vil den højst sandsynligt være i papirform. Hvis papiret er bortkommet, kan der opstå store problemer, da det vil være et krav fra en eventuel ny panthaver, at den gamle slettes. Hvis du ikke kan finde det originale pantebrev, skal der igangsættes en mortifikation af brevet. I forbindelse med boligsalg kan Tinglysningsretten ikke aflyse det gamle ejerpantebrev, med mindre de får det originale.

Med 'mortifikation' menes at pantebrevet fratages din juridiske virkning og er dermed ikke længere gyldigt. Det største område for mortifikation ved dom er pantebreve i fast ejendom.

Hvornår anvendes mortifikation af ejerpantebrev?

Mortifikation af ejerpantebrev anvendes når der er tvivl om, hvorvidt et ejerpantebrev er gældende eller ej. Hvis du står og skal sælge eller låne til din fast ejendom, kan processen blive besværlig hvis ikke du har ejerpantebrevet. Mortifikation af ejerpantebrev er relevant for dig der har mistet det originale pantebrev. Typisk fordi den nye panthaver vil kræve sletning af det gamle - hvorfor mortifikation er nødvendigt hvis du ikke er i besiddelse af din ejerpantebrev.

Hvordan anmoder man om mortifikation?

Hvis man ønsker mortifikation af sit ejerpantebrev, kan man anmode om det i byretten i din retskreds. Sagen skal oprettes på minretssag.dk, hvor du logger ind med NemID/MitID. Når retten starter en mortifikationssag, giver retten meddelse til Tinglysningsretten, der noter meddelelsen på ejendommens blad i Tingbogen. Der vil også se en indkaldelse i Statstidende, hvor alle der mener de har ret til pantebrevet eller anden betaling, har mulighed for at reagere. Processen varer typisk et år, dog kan der i visse tilfælde afkortes mod sikkerhedsstillelse og varer i stedet kun 3 måneder.

Når pantebrevet er slettet fra Tingbogen, er det muligt at få et digitalt erstatningspantebrev.

Hvad skal anmodningen indeholde?

Når du anmoder om mortifikation, skal du oplyse om bestemte forhold:

 • Hvor og hvornår pantebrevet er gået tabt
 • Kreditor/debitor på pantebrevet - hvem skylder penge og hvem har krav på dem
 • Hvis ejendommen ejes af flere, skal der være oplysninger og identifikation
 • Betegnelse af det dokument, der skal mortificeres
 • Formålet og baggrunden for mortifikaion
 • Tage stilling til om der skal udstedes et erstatningspantebrev

Andre dokumenter kan også være nødvendige i dit specifikke tilfælde. Tag fat i vores rådgivere, så du kan komme sikkert i mål med mortifikationen.

Lad Lexly hjælpe dig med mortifikation af pantebrev

Har du brug for hjælp og vejledning om mortifikation af ejerpantebrev og er du i tvivl om hvad der er bedst for dig? Ved at lade Lexly hjælpe dig hele vejen, sikrer du at du får den bedst mulige løsning til dit individuelle behov. Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter en sag, hvor du beskriver hvad du ønsker hjælp til. Hvis du har relevante papirer som skal vedhæftes, kan du også vedhæfte dem. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag os hos. 

Sagen vil blive lagt i udbud blandt vores jurister og rådgivere, så du er sikker på at få kompetente fagfolk på opgaven. Sagen og eventuelt tilhørende materiale bliver kigget igennem og vores jurister vil stille yderligere spørgsmål hvis det er nødvendigt. Du vil herefter modtage et eller flere tilbud på, hvordan opgaven vil blive løst for dig.

Ønsker du at acceptere en af løsningerne, accepterer du blot tilbuddet hvorefter sagsbehandlingen vil påbegynde. Du vil altid have det fylde overblik over hvilke omkostninger der er forbundet med sagen og du betaler først når behandlingen er afsluttet. 

Al sagsbehandling foregår online. På den måde har du altid overblik over hvad der sker i din sag. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder mortifikation af ejerpantebrev?

Når der er sket mortifikation af ejerpantebrev, er det en retsafgørelse, hvor det pågældende ejerpantebrev erklæres 'dødt'. Hvis man ikke længere er i besiddelse af sit ejerpantebrev, enten fordi man fik det fysisk og nu er bortkommet, kan man søge om mortifikation.

Hvor lang tid tager mortifikation af ejerpantebrev?

Mortifikation er en forholdsvis lang proces og tager typisk 1 år. I hastesager, f.eks. hvis du står og skal købe bolig, er der mulighed for at gennemføre mortifikationsag med forkortet varsel. Dog er der krav om sikkerhedsstillelse.

Hvad skal jeg bruge ejerpantebrevet til?

Er du indehaver af en bolig kan du bruge pantebrevet som sikkerhed hos et pengeinstitut.

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Hjælp til ejerpantebrev
Sådan fungerer det
 • Få et uforpligtende tilbud.
 • Vi afklarer hvilken hjælp
  du behøver.
 • Du vælger selv hvornår
  du vil gå videre.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis